Téli borozás Móron

A borkóstoló terem kályhájában pattog a tűz, a háromszáz éves pince 12-14 fokos hőmérséklete kifejezetten kellemesnek tűnik egy, a behavazott tájban, az alvó szőlősorok közti barangolás után. Ráadásul ilyentájt a szőlész-borász is jobban ráér a vendéget kényeztetni.

A móri Bozóky pincészet tulajdonos-háziasszonya szerint ezt az időszakot kiváltképp érdemes borkóstolgatásra, pincelátogatásra kihasználni.

A legkisebb, egyszersmind az egyik legnevezetesebb borvidéke az országnak a móri szőlő- és bortermő táj, a Vértes és a Bakony völgyében, ahol nem nehéz vendégváró pincére találni. A környék 2352 szőlősgazdát számlál, s olyan szőlősgazdával én még nem találkoztam, aki az őszinte érdeklődéssel hozzá forduló turistával ne kóstolttatta volna meg nyomban a legfinomabb borát, s ne mesélte volna el azonnal, micsoda páratlan, történelmi jelentőségű helyen sétálgat éppen.

Aki nem szereti a vak véletlenre bízni a kiruccanásait, az a környék egyik legismertebb pincéjére, a Bozóky család vállalkozásának helyszínére, s az ott található bormúzeumra könnyen rálel, habár az egyik legizgalmasabb eseményt, a decemberi jégborszüretet már lekéste. Mivel a szőlész-borász ilyenkor jobban ráér, Bozóky Istvánné, Mónikának is akad ideje e jégborszüretről olyan érzékletesen informálni a látogatót, hogy az akár az ujjai hegyén érezheti a fagyott szőlőszemek hidegét, orrában annak a téli szüret eredményéből született, gyümölcsös, zamatos borkülönlegességnek a mustillatát, amit majd csak ez év közepe táján zárnak palackba.

Akad azonban más különlegeség is. A pincészet fiatal borásza, Bozóky Péter nevéhez fűződik a töppedt szőlő- és aszúszüret, amellyel egy kiveszőben lévő móri stílust tartanak életben. Az édes desszertbor, a móri aszú előállításához kivételes időjárás, hosszú vénasszonyok nyara szükségeltetik, míg a jégborhoz való szőlő leszedéséhez tartós, mínusz hét fok alatti hideg – mindezeket, s még számos érdekességet tudhat meg a látogató a pincészetben, miközben megcsodálja a műemléki védettség alatt álló présházakat. Külön e célra kialakított teremben, kivételes helyszínen kóstolhatja a számos borkülönlegesség bármelyikét a bormúzeumban pedig – ahol egyebek közt az is kiderülhet, mi a bálványprés, a kopaszmetszés, a gicás kötözés, valamint, hogy a móri ezerjó kimondottan fiúnemző hatású – megismerkedhet a helyi szőlő- és borkultúrával.

Aki pedig mindezekre az élményekre „rákészül”, mielőtt elindulna, a pincészet honlapján (www.bozoky-pinceszet. hu) nemcsak minden tudnivalót megtalál, de megismerkedhet egy, a borkultúra iránt elkötelezett család – némely részletében egyenesen megindító –mindennapjaival. Aki elhatározza, hogy eltölt egy-két napot a móri bor tájain, megkeresheti a helyi borút egyesületet. A Mórt, Csókakőn és Csákberényen keresztül Zámolyt összekötő borút állomásai közt az egyszerű borospince, a nagyüzemi bortermelő is megtalálható, így vendégeinknek lehetősége van a régi hagyományos és az új technológiával készült borok összehasonlítására. Székhelye: Mór, Zrínyi Miklós u. 36. Programszervezés: Takács József elnök, aki a +3620/977-2190 telefonszámon érhető el.

Hatalmas hordók őrzik az értékes borokat a Bozóky pincében
Hatalmas hordók őrzik az értékes borokat a Bozóky pincében
Top cikkek