Kígyót vagy foghúzást?

Marokkó ódon városában, Marrákesben a Lefejezettek tere a legzsúfoltabb. Korábban itt zajlottak a kivégzések, a nyilvános halál elrettentő büntetés és látványos attrakció is volt egyben. Manapság a Lefejezettek terén a kígyódobálók és fogorvosok mellett bábosok, utcai zenészek, színészek szórakoztatják az erre járókat. UTAZÁS TOP 50

SMS-t küld az afrikai nővér

Immár a darfuri menekülttáborok lakói számára is elérhető, ami számunkra mindennapos: a mobiltelefon. Térerő korábban is volt, mert a polgárháború sújtotta térségben két szolgáltató is megtelepedett.

Száznál több halott egy ugandai földcsuszamlásban

legalább 120 ember vesztette életét egy földcsuszamlásban hétfőn éjjel Uganda keleti részén - közölte az afrikai ország érintett körzetének egyik tisztségviselője.

Kínos: világsztárok énekeltek a fegyverkereskedők megsegítésére

Csúnya történet kerekedik a nyolcvanas évek legnagyobb, az etióp éhínség enyhítésére hivatott segélykoncertjéből.

Tömegmészárlás: muzulmánok gyilkolták a keresztényeket Nigériában

Jól megszervezett támadást hajtottak végre muzulmánok keresztények lakta falvak ellen Nigériában. A vallási indíttatású vérengzésnek legalább ötszáz halottja van, többségük gyerek és nő.

 

Ötvenkét napra Timbuktutól

Három-négyezres hegyek, több mint ezer kilométeres atlanti, meg tizedakkora mediterrán tengerpart, festői sivatagok, sziklás dombvidékek jellemzik Afrika Európához legközelebb eső országát. Az infrastruktúra kiváló, így saját autóval is kényelmesen bejárható Marokkó.

Szállingózó hóban araszolunk a szakadék szélén. A motor betegen hörög, a fék alig fog, ezért hússzal döcögünk a legközelebbi faluig. Az Atlaszt keresztülszelő kevés út egyikén próbálunk meg átvergődni. Egy térképen nem szereplő, tucatnyi házból, szerelőműhelyből és két kávézóból álló faluban vacogunk, amíg a helyi szakik helyrekalapálják az öreg Mercedest. Később a hágó előtt rákezd a hóesés, de fél órával később már újra a biztonságos főúton zötyögünk. Csak ámulunk, hogy a leglehetetlenebb helyen is aszfaltúton megyünk, és az összes faluban van áram.

Ez a mikrobuszos átkelés csak egyik a sok közül. Két héttel korábban egy apró bérelt kocsival próbálkoztunk egy másik úton, hasonló eredménnyel, és a taxis átszelés is hibátlanul sikerült. Az Atlaszban biztonságban van az odatévedő. Még a legelvetemültebb helyeken is akad egy falu, útszéli kávézó vagy műhely úgy húsz-harminc kilométerenként. Az algériai határ mentén, a sivatag peremén ritkább a népsűrűség, igaz, ott kevesebb is a kockázat a nyílegyenes aszfaltcsíkon. Mindenki stoppal közlekedik, és mindenki megáll a stopposnak.

Aki Marokkóban nem a végtelen tengerpartot választja, az vagy a hegyek közé, vagy a sivatagba menekül a városból. A lehetőségek végtelenek. A Szahara szélén lévő Zagora település egykor a Timbuktuból érkező karavánoknak volt fontos megállója, azóta mindenki úgy hirdeti a helyet, hogy innen „52 nap Timbuktuig”. Az Algériá val fennálló feszültség, és az ebből adódó lezárt határok miatt ez a karavánút ma kivitelezhetetlen, de a bevállalósabbak akár két hétre is eltűnhetnek a dűnék közé. Ez persze nem olcsó, sok száz eurós kaland, de ennél sokkal kevesebb pénzből is bele lehet kóstolni a sivatagba.

A legegyszerűbb saját kocsival bemenni, de ettől óva intenek mindenkit. Inkább a sivatag melletti (illetve az összes nagyvárosban megtalálható) irodáktól lehet vezetőt és autót bérelni, és igény esetén akár egyetlen éjszakára is bevisznek a Szaharába. Alvás „autentikus” berber sátorban, berber családnál. Némi extra pénzért társaság is akad, sokan talán éppen a szexturizmus eme rejtett és diszkrét formája miatt látogatnak ide...

Persze az egyéjszakás sivatagi sátrazásnál közelebb is lehet menni a természethez. Az Atlaszban, az attól délre fekvő Anti-Atlaszban, nameg az északi Rif-hegységben túraútvonalak tömegei járhatók be gyalog, öszvérháton vagy kerékpárral. A többnapos gyalogláshoz nem árt egy megbízható helyi vezető, aki ismeri a vízlelő helyeket, és aki a hegyi élet praktikáiban is nagy segítség lehet.

További előnye, hogy szót ért az útközben szembejövő népekkel. Ezt mondjuk a megfelelő nyelvtudással bárki megteheti – meglepődtünk, hogy az Atlasz eldugottabb falvaiban élő írástudatlan berber is beszél anyanyelvén kívül arabul és franciául, a turistásabb környéken pedig ez kiegészült a spanyollal és az angollal. A spanyol és a francia gyarmati uralom nem múlt el nyomtalanul.

Végül fel kell készülni a rendkívüli hőingadozásra. Az óceánparton december közepén 38 fok volt a napon. Amint elkezdett fújni a szél, leesett húsz fokra, aztán pár órával később fönn a hegyekben már csak tíz fok volt, végül hajnalra befagyott a szállásunk előtti pocsolya. De a marokkóiak ebből is tudnak profitálni, hiszen a felkészületlenek a piacról csodálatos gyapjúkabátokat és takarókat szerezhetnek be –ezúttal kényszerből.

Marokkóba minden magyar állampolgár vízumköteles, ezt azonban ingyen, egy belépési nyilatkozat kitöltése után bepecsételik az összes repülőtéren és határátkelőnél. Spanyolországból a legolcsóbb kompjegy 37 euró oda-vissza, Milánóból pedig már néhány euróért repülnek fapadosok Fezbe. Különösebb oltásokra nincs szükség. A sivatagban akár 30 fokos hőmérséklet-ingadozás is előfordulhat egy napon belül. Autót napi 30-60 euró között bérelhetünk.

A pihenő a tevéknek is jár
A pihenő a tevéknek is jár
Top cikkek