Donovaly, a magyarok szlovákiai síközpontja

A családok téli üdülőterepeként ajánlják Donovalyt, ahol a magyar nyelvű oktatás és síovi is működik. Az összesen 12 kilométer hosszú lesiklóés a harminc kilométernyi sífutópálya-rendszer, valamint az azt körülvevő szolgáltatások is sokunkat vonzanak ide.

A völgy egyik fele itt a kezdőké, s a gyerekekkel érkező sízőké, a másik oldalon a rutinos sízők találnak edzőpályát ülő-, és kabinos felvonóval. Új a hóágyúrendszerük, s négy új ratrak géppel kezelik a pályákat. Motorosszán-túrák, kisvonatozás kínál itt programot, de a színes, felfújt ballonokban csúszás, snowtubing, vagy a kettévágott, s kormánnyal fölszerelt snowboard is remek szórakozás, s épül itt egy népmeseváros is – egyetlen hibája, hogy azt szlovák nyelvtudás nélkül a magyar gyerek aligha élvezi.

Az estékben pedig egy nagyobb diszkó, bowlingpályával fölszerelt pizzéria, ír kocsma és a szlovák konyhát, sztrapacskákat, tócsnikat, knédliket étlapon tartó éttermek nyújtanak időtöltést és gasztronómiai kirándulást a Budapesttől valamivel kevesebb, mint kétszáz kilométerre fekvő, magyarok által is szívesen látogatott síterepén.

S ami igazán nagy látványosság, az a kutyaszánhúzó fogatok megjelenése, amelyeket újabban már a hazai területeken is látni. Donovalyban azonban kutyaszánhúzó Európa-bajnokságot tartanak, legközelebb a Bálint/Valentin-napra eső hétvégén. A Besztercebányától északra fekvő völgyben minden hétvégén találni valami sízésen túli attrakciót. Ide két hazai utazási iroda is szervez egynapos utat Budapestről.

Ezek révén a bérletárból két euró faragható. S hogy vissza akarják csábítani a gazdasági válság, illetve az euró átváltás miatti viszonylagos drágaság miatt elvesztett turistákat, arra jó kísérlet a szolgáltatási csomagjaik változása: Míg tavaly 26 euróért két, az idén 22 euróért már három síközpontot használhatnak a Park Snow, vagyis az Álompark területén, Szlovákiában Donovaly mellett a Csorba-tónál, illetve Velka Raca sípályáin, a lengyel határ mentén.

Összesen 32 kilométer lesiklópályát kínálva kilenc új felvonóval a három síterepen, ahol turistakomfortú szállással együtt a síbérlet 23 euróból is megúszható. Apartmanházak sora is kiadó, a legtöbb helyen a „magyarul beszélünk” megjegyzéssel remélnek vendéget. S ajánlják időtöltésként a félórányi autózással elérhető közeli Besenyőfalu, azaz Besenova termálfürdőjét is.

Brindzás haluska, ahogy Donovalyban készítik: a főtt krumplit megreszelik, lisztet tesznek hozzá és egy csipetnyi sót, majd mindezt összegyúrják. A masszát beleszaggatják a forrásban lévő vízbe, majd 4-5 perc után leszűrik. A megfőtt tésztát aztán káposztával, illetve a szlovák (és román) nemzeti eledelként is elismert brindzával, itt liptói (juh) túróval keverik össze, majd pirított szalonnával meglocsolják.

Sífelvonó a legkisebbeknek
Sífelvonó a legkisebbeknek
Top cikkek