Háromezer fesztivál csábít utazásra

A Fesztiválok Évének legnagyobb rendezvénysorozata természetesen a pécsi kulturális fővárosi évadja. Az ország számos pontján rendeznek azonban még fesztiválokat, összesen háromezernél is többet.

Tavaszi irodalmi kalandok

Az irodalmi helyszíneket kedvelők számára érdekes újdonságokat tartogat a tavasz: Kőszegen megnyílik a Pannon Irodalmi Örökség Háza, megújul a balatonfüredi Jókai-villa és a szalkszentmártoni Petől-ház is.

Abádszalók nem csak nyáron jó

Noha a Tisza-tó egyik központi településének számító Abádszalók kétségtelenül nyáron mutatja legvonzóbb arcát –ilyenkor teli a strand, vitorlások szelik a vizet, pecások támasztják a botokat, biciklisek, lovasok róják a parti utakat és romantikus csónakázók bújnak el a csalitosban – azért tavasszal is találni itt bőven látnivalót és elfoglaltságot.

Pajtaszínház, forrásvíz, aromaterápia

Csend, varázslatos túrautak, kileshető természet, ősi mesterségek, kényelmes szállások, házias ételek, tisztességes borok, móka, mulatás, tánc – e szavakkal összegezhető a falusi vendéglátóhelyek mecseki kínálata.

Szarvasfarm Bőszénfán

Pötyike, a szarvaslány nem kerülhet a fazékba, pedig nem fél a puskától, az embertől, a kutyától, sőt bárkinek rögtön barátkozó puszit nyal az arcára.

 

Téli programokat is kínál az Aggteleki Nemzeti Park

Nyár a télben! – így hirdetik az Aggteleki-cseppkőbarlang túráit, utalva az állandó, benti +10 Celsius-fokos hőmérsékletre.

A havas téli napokon is bőven kínál szórakozási lehetőséget az Aggteleki Nemzeti Park vezetése a turisták számára. A karsztvidék különleges, többnyire kopár hegyeit ilyen tájban hó takarja, de arra a környékre inkább föld alatti programokat tervez az utazó. Hat látogatható barlang várja az év minden napján a cseppkövek szerelmeseit és csodálóit. Az Aggtelekiés a Domicai- (Szlovákia) barlangok 1995 óta szerepelnek az UNESCO világörökség listáján. Ezek együttes hossza 25 kilométer. Közülük a Baradla a legismertebb, amelynek bejárata hatalmas meredek sziklafal alatt található, odalenn pedig a természet által alkotott mesevilág, csodálatra méltó képződmények sokasága tárul a szemünk elé.

Téli szezonban 20 százalékkal olcsóbb a belépőjegy ára, az egyórás rövid túra pedig – érintve a Hangversenytermet – már egy fő részvételével is elindul. A Vörös-tói túra 2,3 km hoszszú, és elhalad a Csillagvizsgáló mellett, ami hazánk legmagasabb álló cseppköve. A hosszú túra során Aggtelekről Jósvafőre jutunk közel öt óra alatt. A kis falu külterületén van a Vass Imre-barlang, benne a különleges színekben pompázó Narancszuhataggal, Bódvarákón pedig a borsóköves, aprótavas Rákóczibarlang látogatható.

A felszín, a Gömör–Tornaikarszt a bakancsos turisták kedvelt helye, átmegy rajta a kék, piros és zöld jelzésű útvonal, a tanösvényeken pedig kerékpározni és lovagolni is lehet. Jósvafő mellett, a gergés-lápai legelőkön rideg tartásban tenyésztik a hucul lovakat, amelyek genetikailag a honfoglaló magyarok lovaihoz állnak legközelebb. Rájuk alapozva működte tik a lovas turisztikát, ami téli időszakban 8-tól 15 óráig sétakocsikázást, szánozást, lovagoltatást és tereplovaglást jelent.

Akár többnapos programok is igényelhetők előzetes megrendeléssel. Jósvafőn a tájház ipar- és helytörténeti kiállítással várja a látogatót, de bemutatják a helyi föld- és erdőművelő eszkö zöket is. A Tengerszemtó, a XIII. századi festett fakazettás református templom, a faragott fejfákat bemutató emlékpark és a számos népi építészeti emléket bemutató műemléki jelentőségű ófalu mind-mind különlegesség a maga nemében. Ha tájjellegű ételre vágyunk, a Dózsa úti „Kisház”-ban Berecz Béla hagyományos módon készült kenyerét és krumplilángosát kóstolhatjuk meg.

Az Aggteleki Nemzeti Park turisztikai szakemberei már szervezik a 2010-es programokat. Januárban játszóházat hirdetnek, februárban szintén, ám a hónap 13-án mindkét faluban farsangi mulatságra invitálják a látogatókat.

Top cikkek