Háromezer fesztivál csábít utazásra

A Fesztiválok Évének legnagyobb rendezvénysorozata természetesen a pécsi kulturális fővárosi évadja. Az ország számos pontján rendeznek azonban még fesztiválokat, összesen háromezernél is többet.

Tavaszi irodalmi kalandok

Az irodalmi helyszíneket kedvelők számára érdekes újdonságokat tartogat a tavasz: Kőszegen megnyílik a Pannon Irodalmi Örökség Háza, megújul a balatonfüredi Jókai-villa és a szalkszentmártoni Petől-ház is.

Abádszalók nem csak nyáron jó

Noha a Tisza-tó egyik központi településének számító Abádszalók kétségtelenül nyáron mutatja legvonzóbb arcát –ilyenkor teli a strand, vitorlások szelik a vizet, pecások támasztják a botokat, biciklisek, lovasok róják a parti utakat és romantikus csónakázók bújnak el a csalitosban – azért tavasszal is találni itt bőven látnivalót és elfoglaltságot.

Pajtaszínház, forrásvíz, aromaterápia

Csend, varázslatos túrautak, kileshető természet, ősi mesterségek, kényelmes szállások, házias ételek, tisztességes borok, móka, mulatás, tánc – e szavakkal összegezhető a falusi vendéglátóhelyek mecseki kínálata.

Szarvasfarm Bőszénfán

Pötyike, a szarvaslány nem kerülhet a fazékba, pedig nem fél a puskától, az embertől, a kutyától, sőt bárkinek rögtön barátkozó puszit nyal az arcára.

 

Civilizációmentes övezet a Hortobágyon

Izgalmas látnivalókat kínál a hortobágyi puszta télen is, ezért érdemes időt szánni a fölfedezésére, annál is inkább, mert a hatalmas kiterjedésű „civilizációmentes övezet” ilyenkor mutatja meg igazán a valódi képét. Vadnak, zabolátlanul szelesnek és rémisztően elhagyatottnak tűnik a táj, ámde – gyönyörű.

Már egy szimpla autóút is egzotikusnak minősül a pusztát keresztben átszelő 33-as főúton Tiszafüredtől Nagyhegyesig, de ha útközben még néhány rejtett „turisztikai kincset” is fölkeresünk, teljes lesz az élmény. Az a tény, hogy a téli hetekben több vendégcsalogató látványosság és turisztikai intézmény zárva tart, ne riaszszon el senkit, hiszen akad így is látnivaló bőven. Március közepén nyit újra a Hortobágyi Pásztormúzeum és a Pusztai Állatpark, s majd csak áprilisban indul megint a halastavi bemutatóterület kisvasútja, ennek ellenére nem lehet unatkozni.

Hasznos tippeket kaphatunk a hortobágyi látogatóközpontban, ahol a Hortobágyi Nemzeti Parkba érkezők információt kapnak a térség turisztikai programlehetőségeiről, szállás- és vendéglátóhelyeiről, s egyúttal megtekinthetik a puszta természetrajzát és gazdag élővilágát bemutató, multimédiás eszközökkel fölszerelt természetrajzi kiállítást.

Renoválták a kilenclyukú hidat, új körforgalmat építettek, s most zajlik a hídi csárda korszerűsítése. Fontos tudnivaló, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelé sében lévő területekre és tanösvényekre – ilyen a szálkahalmi, a halastavi vagy az egyek-pusztakócsi mocsári tanösvény) a turisztikai célú belépés csak belépőkártyával lehetséges, amely megváltható a már említett látogatóközpontban, a mátai Hortobágy Club Hotelben, a 33-as főút egyeki elágazásánál lévő Nyugati Fogadóházban, valamint a nemzeti park debreceni igazgatóságán, a Sumen utca 2. szám alatt.

Egy belépőkártya felnőtteknek 900 forintba kerül, a gyerekjegyért 300 forintot kérnek. S ha már Hortobágy községben vagyunk, ne felejtsük el a madárkórházat sem.

A magyar szürkemarha
hortobágy, szürkemarha
Top cikkek