Raktárturizmus, őszi wellness Baranyában

A kikapcsolódásra vágyókat kedvezményes szállásokkal, wellness-szolgáltatásokkal várják Sikondára, Magyarhertelendre és Pécsre. A kikapcsolódásra vágyókat kedvezményes szállásokkal, wellness-szolgáltatásokkal várják Sikondára, Magyarhertelendre és Pécsre.

Tavaszi irodalmi kalandok

Az irodalmi helyszíneket kedvelők számára érdekes újdonságokat tartogat a tavasz: Kőszegen megnyílik a Pannon Irodalmi Örökség Háza, megújul a balatonfüredi Jókai-villa és a szalkszentmártoni Petől-ház is.

Abádszalók nem csak nyáron jó

Noha a Tisza-tó egyik központi településének számító Abádszalók kétségtelenül nyáron mutatja legvonzóbb arcát –ilyenkor teli a strand, vitorlások szelik a vizet, pecások támasztják a botokat, biciklisek, lovasok róják a parti utakat és romantikus csónakázók bújnak el a csalitosban – azért tavasszal is találni itt bőven látnivalót és elfoglaltságot.

Pajtaszínház, forrásvíz, aromaterápia

Csend, varázslatos túrautak, kileshető természet, ősi mesterségek, kényelmes szállások, házias ételek, tisztességes borok, móka, mulatás, tánc – e szavakkal összegezhető a falusi vendéglátóhelyek mecseki kínálata.

Szarvasfarm Bőszénfán

Pötyike, a szarvaslány nem kerülhet a fazékba, pedig nem fél a puskától, az embertől, a kutyától, sőt bárkinek rögtön barátkozó puszit nyal az arcára.

 

Baranyai élménykörút

Időutazás a reneszánsz korba Bikalon, „rejtőzködő borfalu” felfedezése Mecseknádasdon, biciklitúra Pécsről az orfűi vízi turisztikai központba és akvaparkba. Néhány lehetőség azoknak, akik jövőre a déli országrészbe utaznak.

Miközben Pécs javában készül az Európa kulturális fővárosa program 2010-es évére, addig a baranyai vidéken is nagyszabású fejlesztések zajlanak. Megvalósul a Baranyai élménykörút. Elsőként a mecseknádasdi alkotóudvart és bortrezort adták át még december elején.

A Mesterségek Háza névre keresztelt központ, melyet egy öreg kocsma épületében alakítottak ki, a tervek szerint nemcsak a turistákat, de a hagyományos kézművesszakmák képviselőit is vonzani fogja. Az alkotóudvarban ugyanis nemcsak kiállításra, bemutatkozásra, de magára az alkotásra is helyet kívánnak biztosítani.

A pécsi borvidékhez tartozó Mecseknádasd eddig valóban „rejtőzködő borfalunak” számított. A településen áthaladó főút ellenére kevesen ismerik a helyi termelőket és azok borait, holott két országos hírű pincészet is található itt. Ezért a Mesterségek Házának háromszáz négyzetméteres pincéjében olyan látványpince és bor trezor is megkezdi működését, amelybe a helyi termelők helyezhetik el a bo raikat, amelyeket aztán az idelátogatók meg is kóstolhatnak. A Pécs, Orfű és Abaliget között megépülő erdei kerékpárút várhatóan sokakat csábít majd ide az aktív sportok szerelmesei közül. A több mint 20 kilométer hosszú, pihenőhelyekkel ellátott bicikliút keresztülszeli majd a Pécs és Orfű között húzódó erdőterületet. A mecseki falu tavait érintve pedig Abaligetig is biztonságosan juthatnak el a kerékpárosok.

Orfűn az élményfürdők és a vízi sportok rajongóit az egykori orfűi strand területén kialakított akvapark és vízi turisztikai központ várja majd. A néhány éve bezárt fürdőhely helyén új élmény-, verseny- és pezsgőmedencéket létesítenek. De nem csak fürdeni lehet majd e kivételes szépségű környezetben: új csónaktároló és pihenőház, kikötő épül, lehetőség lesz kajakozásra, kenuzásra, vitorlázásra, de szörfözésre is. Mecseknádasdhoz hasonlóan itt sem elégszenek meg ennyivel: egy termálkút fúrásával a téli fürdőzés lehetőségét is megteremtik.

Az élménykörút egyik legizgalmasabb állomása a bikali Puchner Kastélyszállóhoz kapcsolódó reneszánsz élményudvar lesz. 2010 tavaszára egy korhű középkori faluban ismerkedhetnek a reneszánsz mindennapokkal a látogatók, miközben a lovagi küzdőtéren páncélosok csapnak össze, az Óvárosban pedig mutatványosok szórakoztatják az embereket. A tervek szerint nem egy szokásos skanzen várja majd a látogatókat: a történelmi falu eleven lesz, a lakosokkal és a középkori mesterségek művelőivel.

Középkori romok Mecseknádasd közelében
Középkori romok Mecseknádasd közelében
Top cikkek