Pajtaszínház, forrásvíz, aromaterápia

Csend, varázslatos túrautak, kileshető természet, ősi mesterségek, kényelmes szállások, házias ételek, tisztességes borok, móka, mulatás, tánc – e szavakkal összegezhető a falusi vendéglátóhelyek mecseki kínálata.

Szarvasfarm Bőszénfán

Pötyike, a szarvaslány nem kerülhet a fazékba, pedig nem fél a puskától, az embertől, a kutyától, sőt bárkinek rögtön barátkozó puszit nyal az arcára.

Tavaszi libegés Eplénytől Sátoraljaújhelyig

A tervek szerint az erdélyi Szent Anna-tó kilátójához pár év múlva libegővel is feljuthatnak a turisták. Addig is összegyűjtöttük, hol libeghetünk – Magyarországon.

Papírtárlat nyílik a szolnoki levéltárban

Az egykori szolnoki papírgyárban létrehozott múzeum anyagával gazdagodott a Szolnok megyei levéltár; a papír és a papírgyártás, valamint az írás történetét bemutató tárlat országosan is különlegességnek számít.

A válság kettészakította az országot

Nyugat Magyarországon vége a válságnak, gyarapodni kezdtek a cégek, Kelet-Magyarországon azonban tovább emelkedik a bedőlt vállalkozások száma.

 

Hegyaljai bor után barackpálinka is érik gönci hordóban

A Hernád völgyében, a Zempléni-hegység nyugati lankáin elterülő kisváros fontos szerepet játszik a tokaji aszú minősítésében. A 136,6 literes gönci hordóban tárolt bormennyiséghez adagolnak szemezett aszúszemeket, a nemes ital annyi puttonyos lesz, ahány puttony aszút áztatnak a hordó borban. Kovács D. István

Gönc a legészakibb városunk, Miskolctól 65 kilométerre fekszik az Abaúj­hegyközi régióban. Évszázadokon át Kassa vonzáskörzetébe tartozott, és 80 éven keresztül Abaúj vármegye székhelye is volt. Az 1200­as években német telepesfaluként hozták létre, Kun László király uralkodása idején az Aba nemzetség birtokolta, és várat is építettek a település határában álló hegyre. A környékbeli lankákon termő szőlő már akkoriban a gazdaság meghatározója volt, sőt a nemzetközi borutak is a városon haladtak át Szilézia irányába. Ez volt a Debrecen, Tokaj, Kassa, Bártfa útvonal, amelyen a gönci Hernád­híd kulcsfontosságú volt. A tokaji bort a gönci bognárok által gyártott hordókban tárolták és szállították. Ez egyben mértékegységet is jelentett.

A többségében németek által lakott települést a husziták a XV. század középső harmadában megszállásuk alatt tartották, emléküket korabeli házak őrzik. A megerősített, vastag falú épületeket hosszan alápincézték. A helybeliek máig cseh vagy huszita ház néven emlegetik. Egyiket a XIX. század második felére jellemző bútorzattal látták el, ami megfelel a korabeli parasztpolgár lakásbelsőnek, de egyben tájházként is funkcionál.

Gönc Károlyi/Károli Gáspáron keresztül beírta magát Magyarország egyháztörténelmébe. A prédikátor azután érkezett az akkor már többségében magyar ajkú városba, hogy eltemette pestisben elhunyt családtagjait. Majd 1587­ben hozzákezdett magyar nyelvre fordítani a Bibliát. Az Ószövetséget héberről, az Újszövetséget görögről fordította le három társával. A kéziratot Vizsolyban nyomtatták ki, amihez a betűket Németországból, a papírt Lengyelországból szállították. Az 1590­ben, 800 példányban készült Bibliából 52 darab maradt fenn, és ma 24 található az országhatáron belül.

A korábbi évszázadokra jellemző szőlőkultúrát a XIX. századi filoxéravész után váltotta fel a gyümölcstermesztés. Eleinte cseresznyével kísérleteztek, amit aztán a barack kiszorított. A gönci magyar kajszi sárgabarack tudatos nemesítés eredménye, amire Gönc északi fekvése miatt volt szükség. Ez a gyümölcsfajta 1950 után lett igazi márkanév, a város határában hatalmas ültetvényeken terem. Íze, zamata a szakemberek szerint vetekszik a Kecskeméten termett barackéval, sőt van olyan terület, ahol meg is előzte. A Gyulán megrendezett idei versenyen a gönci barackpálinka lett az Év pálinkája.

A helyi értékek közül a turistáknak ajánlják megtekintésre a pálos kolostort, valamint a gótikus stílusú református templom és a Károlyi­emlékhely meglátogatását.

Középkori háborúskodásokra emlékeztet a huszita ház Göncön  A szerző felvétele
Középkori háborúskodásokra emlékeztet a huszita ház Göncön A szerző felvétele
Top cikkek