Színek, ízek, harmónia

A Világörökség védelmét élvező Andrássy úti klasszicista palotasor egyik legcsodálatosabb műemlék épülete a KOGART Ház.

Tiszta sor

Sauska Krisztián neve ismerősen csenghet a hazai borbarátok fülében.

Tokaj mindent tud

A Royal Tokaji Borászati Zrt.

Vádoljanak elfogultsággal!

Három dán úriember körülnézett Hegyalján, s látták, hogy az jó.

Végül is ketten maradnak

Hívő és istentől elrugaszkodott borivók abban azért egyetértenek, hogy Hamvas Bélának bizony kijárt volna annak idején egy Nobel-díj A bor filozófiája című, 1945-ben írt tanulmányáért.

 

Egy korty Mátra

A Gyöngyös központjában álló patinás épület, a Borpalota falai között 1906 óta zajlik borkészítés. A pincében található öreg hordók a régmúltat idézik, ám mindez csak látszat. Az ódon dongák modern acéltartályokat rejtenek, s a 2001 óta működő Borpalota jelentős lépéseket tett a minőségi borkészítés irányába.

Amikor 2004-ben átvettem a cég irányítását, a chardonnaykirályként emlegetett Báthory Tibor volt itt a főborász. Sajnos már nincs közöttünk, de ő jelölte ki azt az utat, amelyen most is haladunk, ugyanis ő honosította meg a reduktív technológiát a Borpalotában. Akkor még nem volt elegendő saját területünk, de másoktól kiváló szőlőt tudtunk vásárolni, így megtehettük az első lépéseket a minőségi borkészítés felé. Báthory Tibor életének utolsó évében már velünk dolgozott Varga Péter, aki jelenleg is a pincészet főborásza, és jelentős mértékben az ő érdeme, hogy az utóbbi években boraink nagyon szép eredményeket értek el a hazai és a nemzetközi versenyeken.

Milyen fajták szerepelnek a pincészet palettáján?

Szerencsések vagyunk, mert a világpiacon mostanában az illatos-aromás borok a legkeresettebbek, és ebben nagyon erős a Mátrai borvidék. Van ottonel és sárga muskotály, de szépen terem az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres, a zenit, a zefír és a zengő is, márpedig ezek mindegyike jól eladható a világ piacain. Ma 140 hektár saját termőterületünk van, de ezek nagyon régi ültetésű szőlők, tehát újítanunk kell. Nehéz megjósolni, hogy húsz év múlva mit isznak majd szívesen az emberek, de mi most sauvignon blanc-t telepítettünk, abból viszonylag kevés terem erre.

Mi jellemzi ezt a borvidéket?

A Mátra Magyarország legnagyobb hegyvidéki borvidéke, alapvetően a fehér fajtáknak kedvez. Hűvösebb, mint az Ászár–Neszmélyi például, de itt a talaj miatt sokkal lágyabbak a savak. Illatos fehérborok készítésére tehát ideális, csak az a baj, hogy nálunk még nem fejlődött ki igazán a fehérbor fogyasztási kultúrája. Villány megtanított minket arra, hogyan élvezzük a nagy testű vörösborokat, és az emberek a fehérben is a „testet” keresik. Az oxigén kizárásával készített úgynevezett reduktív borokat nem tanultuk meg értékelni, pedig ma már a világ nagy részén ezeket is szívesen kóstolgatják a borkedvelők.

A Borpalota fajtaválasztéka nagyon széles, de ezen belül is több kategóriát alakítottak ki. Mi jellemző az egyes termékcsaládokra?

A Borpalota épülete Gyöngyös belvárosának egyik legszebb ékköve. Remélem, a felújítása hamarosan elkezdődhet. Az épület gazdag díszítéséről kapta a nevét a prémium sorozatunk, a Fríz termékcsalád, amelyben minden évjárat legkülönlegesebb tételei jelennek meg. Olyan borok, amelyek válogatott, bár nem dűlőszelektált szőlőből készülnek. Tízezer palacknál többet egyikből sem állítunk elő, féltjük és szeretjük, a gasztronómiába és a vinotékák polcaira szánjuk ezeket a tételeket. A Borpalota- és az Őzike-sorozat borai alacsonyabb árkategóriába tartoznak ugyan, de jól iható, vállalható minőségű borok. A 2008-as évjáratú, késői szüretelésű Hárslevelű nagyon szépen szerepelt az idei borversenyeken. A borvidék egyetlen olyan képviselője, amely a Pannon bormustrán csúcsminősítést kapott, és erre nagyon büszkék vagyunk. Az ország húsz legjobb fehérbora közé kerülni nem csekély eredmény.

A pincészetben jelenleg is felújítás folyik. Mire készülnek a következő néhány évben?

Szeretnénk a meglévő technikai feltételek mellett még magasabb színvonalú borokat előállítani, és ebben a főborászunk tökéletes partner. Közös célunk, hogy minőségi borainkkal bekerüljünk a világ vérkeringésébe. A világpiac nagyon kemény, azt meghódítani nem kis feladat. Hiszünk ebben a borvidékben, és hiszünk abban, hogy a könnyű, illatos fehérborok a magyar fogyasztók szívéhez is utat találnak.

Top cikkek