Balatoni strand épül Palócföldön

Aki igazán szórakoztató programban szeretne részt venni, az látogasson el augusztus 15-én Ivádra, a Batyus Galoppra.

Tákos Notre-Dame-ja

A 400 lelkes szabolcsi falu paticsfalú temploma egész Európában egyedülálló - ha Nyíregyházán járunk, ne hagyjuk ki! Tákos faluban sétálva először az tűnik fel, milyen egyformák a falu takaros házai. Mindennek azonban szomorú oka van: a 2001-es árvíz hatalmas pusztítása után a falut szinte teljesen újjá kellett építeni.

Egymilliárd forintos népmeseparkot terveznek Hollókőre

Egymilliárd forintos turisztikai fejlesztést terveznek a Nógrád megyei, világörökségi Hollókőn, hogy növeljék a látogatók számát, és legalább évi 300 napra hosszabbítsák meg az idegenforgalmi szezont.

Adventi kastélynapok Gödöllőn

Ünnepi műsorral készül a Gödöllői kastély a karácsonyra: az adventi készülődés során bábszínház, koncertek, színházi előadások, opera és kosztümös tárlatvezetések várják a látogatókat.

Pajtaszínház, forrásvíz, aromaterápia

Csend, varázslatos túrautak, kileshető természet, ősi mesterségek, kényelmes szállások, házias ételek, tisztességes borok, móka, mulatás, tánc – e szavakkal összegezhető a falusi vendéglátóhelyek mecseki kínálata.

 

Bakonyalja: nem csak az erdők szerelmeseinek

A Bakonyalját eddig leginkább csak az erdők szerelmesei látogatták, vissza-visszatérve a szépséges tájra. A kisbéri kistérség már évekkel ezelőtt az idegenforgalom fejlesztésében határozta meg boldogulásának célját.

A Bakonyalja, azon belül pedig a kisbéri kistérség, bővelkedik látnivalókban. A turisták azonban nehezen fedezik fel a környéket, noha ilyentájt is érdemes barangolni a fagyöngycsokroktól roskadozó erdőkben, sétálni a kisbéri kastély környékén, ellátogatni a bakonyszombathelyi vadasparkba, bepillantani az ászári Jászai Mari-emlékházba, megcsodálni Súron a műemlék templomot. Ez utóbbi településen családi sípályát is kiépített az önkormányzat, hogy a szánkózni, síelni szeretőket idecsalogassa.

A legendás hírű kisbéri kastélyt és a lovardát felújítása után már sokan megcsodálták, most azonban megújul az úgynevezett kiskastély is. Külsejét már rendbe hozták, a belső felújítás után pedig gazdag helytörténeti gyűjtemény kap benne helyet. A kastély előtti tér közösségi találkozók színhelye lesz, botanikai ritkaságokat bemutató kerttel, kemencével, népi mesterségeket bemutató rendezvények sorozatával.

A súri műemlék templom megmentéséért már korábban többen összefogtak. Déri András, az Operaház karnagya, aki sok időt tölt a faluban, már két alkalommal szervezte meg a faluban a többnapos Súri Művészetek Dombja elnevezésű koncertsorozatot. A templom, megújulása után a Mariazell és Csíksomlyó közötti, Szűz Mária-kegyhelyeket érintő zarándokút egyik állomása lesz.

Bakonyszombathelyen –ahol a kastélypark egy részét már korábban rendbe hozták, s megmentettek egy ritkaságszámba menő, vénséges pajtát is, amelyben a Pajtaszínházat hozták létre – a napokban lerakták az alapkövét annak az iskolamúzeumnak, amelyet az öreg, megüresedett iskolaépületben alakítanak ki. Ugyancsak itt kap helyet falutörténeti gyűjteményük is, amelynek egyik értékes dokumentumát –

Varga Juliánna 1928 decemberében kiállított elemi népiskolai értesítőjét, amelynek hátlapjára a Himnusz első versszaka és kottája került annak idején – díszes dobozkába zárva az alapkőben helyezték el.

Ászáron Jászai Mari szülőháza – ma látogatható emlékház – köré miniskanzent terveztek a helyiek, ahol a Dunántúl népi építészetét szeretnék bemutatni a látogatóknak.

A kistérségi projekthez csatlakozott a móri Bozókypincészet is, amely ezerjó boraival, s az annak elkészítési folyamatát megismertető bemutatókkal kíván több látogatót vonzani a környékre.

Kisbér minden évszakban vár
Kisbér minden évszakban vár A szerző felvétele
Top cikkek