Háromezer fesztivál csábít utazásra

A Fesztiválok Évének legnagyobb rendezvénysorozata természetesen a pécsi kulturális fővárosi évadja. Az ország számos pontján rendeznek azonban még fesztiválokat, összesen háromezernél is többet.

Tavaszi irodalmi kalandok

Az irodalmi helyszíneket kedvelők számára érdekes újdonságokat tartogat a tavasz: Kőszegen megnyílik a Pannon Irodalmi Örökség Háza, megújul a balatonfüredi Jókai-villa és a szalkszentmártoni Petől-ház is.

Abádszalók nem csak nyáron jó

Noha a Tisza-tó egyik központi településének számító Abádszalók kétségtelenül nyáron mutatja legvonzóbb arcát –ilyenkor teli a strand, vitorlások szelik a vizet, pecások támasztják a botokat, biciklisek, lovasok róják a parti utakat és romantikus csónakázók bújnak el a csalitosban – azért tavasszal is találni itt bőven látnivalót és elfoglaltságot.

Pajtaszínház, forrásvíz, aromaterápia

Csend, varázslatos túrautak, kileshető természet, ősi mesterségek, kényelmes szállások, házias ételek, tisztességes borok, móka, mulatás, tánc – e szavakkal összegezhető a falusi vendéglátóhelyek mecseki kínálata.

Szarvasfarm Bőszénfán

Pötyike, a szarvaslány nem kerülhet a fazékba, pedig nem fél a puskától, az embertől, a kutyától, sőt bárkinek rögtön barátkozó puszit nyal az arcára.

 

Zarándoklat, charterrel

Charterrepülőgép-járatokról már hallottunk, sőt sokan választják ezt a szolgáltatást úti céljuk eléréséhez. Ám chartervonattal még nem utazhatott a közönség. Jövőre azonban a Csíksomlyó expresszel, valamint a Székely gyorssal 1600-an juthatnak el Erdélybe, a csíksomlyói pünkösdi búcsúra. Így akár chartervonatnak is nevezhetjük a veterán, ám felújított Nohabot és az átpingált Taurus szerelvényt. A két különvonatot a Kárpát európa utazási iroda az Indóház magazinnal karöltve indítja útjára.

A Székely gyors nem számít újdonságnak a zarándokoknak, hiszen tavaly négyszázan utaztak a nyolc kocsiból álló szerelvénnyel a csíksomlyói búcsúra: a román diktátor, Ceaucescu bukása után erdélyi és anyaországi magyarok százezrei özönlöttek a pünkösdi búcsúra. Jövőre azonban a Székely gyorssal az északerdélyi útvonalon keresztül vezet az út a kultikus zarándokhelyre, a Csíksomlyó expresszel pedig a délerdélyi tájakon kalandozhat az utazóközönség. A 2010. május 21én induló járatok számos erdélyi települést érintenek, többek között Kalotaszeget, Dédát és Gyergyószentmiklóst. A zarándokok – csakúgy, mint tavaly – ezúttal is székely családoknál szállnak meg.

Csíksomlyói búcsú

Csaknem hatszáz évvel ezelőtt IV. Jenő pápa körlevélben buzdította a híveket: segítsenek a ferences rendi szerzeteseknek a templomépítésben. A pápa cserébe búcsút engedélyezett. Ettől kezdve minden évben, pünkösdkor több tízezren gyűltek össze a csíksomlyói búcsún, hogy részt vegyenek a körmeneten, és a szentmisén. A székelyek, a csángók és az anyaországi magyarok azóta is minden évben elzarándokolnak Csíksomlyóra, Szűz Mária kegyszobrához. A világ minden tájáról érkeznek magyarok: a búcsú a nemzeti összetartás egyik szimbóluma.

Top cikkek