Római zarándokok voltunk

Sok embernek van saját Rómája. Sorolhatná az olvasó is azt a rengeteg szólást, közmondást, amelyben benne van az Örök Város neve. Ez is közhelyes elnevezés, de annyira megrögzült, hogy mindenki tudja, Itália legfontosabb, legnagyobb városáról van szó.

Szóval mi, európaiak - és persze a többi földrész lakói is - azért utazunk Rómába, hogy ott megtapasztaljuk a helyet. Elvégre a mai civilizáció is ott kezdődött. Nem kell hívő katolikusnak lenni ahhoz, hogy zarándoknak érezzük magunkat a városban. A Forum Romanum, a Colosseum, a Panteon, a Piazza Navona ráadásul a középkor és a reneszánsz nagy épületei, fenséges szobrai és festményei emberek millióit vonzzák minden évben. És persze ott vannak közöttük, akiket hitük vezet a világegyház fővárosába.

Pár napig voltunk néhány éve a városban.

Teljesítettük a turisták zarándokpenzumát, de megtapasztaltuk a másik, a hétköznapi Rómát. Barátságos, sokszínű volt a város. Még a zsúfolt villamos és a metró is. Lehet, hogy ezt kislányunknak köszönhettük - szinte mindenkitől kapott egy mosolyt. A szállodához közeli trattoriában pedig szerettünk volna törzsvendégek lenni. És miközben a sokmilliós mai város sokféleségét tapasztaltuk, időnként szembejött velünk az antik és a középkori Róma is. Fantasztikus volt.

 

Top cikkek