A Kelet káprázatos kincse

A Vörös-tenger partján talál ható Akaba és a Holt-tenger mellett a világ nyolcadik csodájának tartott Petrát mindenképpen fel kell keresni Jordániában. UTAZÁS TOP 50

Hedonista hotelben

Ruha nélkül, fején csörgősipkával, legnemesebb szervén egy műanyag hallal jött velem szembe Chicago egyik legismertebb vállalatvezetője. Mindez délelőtt 11 órakor történt a Hedonism II hotelben, Jamaicában. UTAZÁS TOP 50

Menekülés Margarita szigetére

A venezuelai üdülőparadicsomba repülőgéppel lehet eljutni, és a szép nevű szigeten a szárazföldinél jóval nyugodtabb az élet. UTAZÁS TOP 50

Bolgár Aranyhomok - nem csak nosztalgia

A bolgár tengerparton lehet mindenről megfeledkezve az aranyló homokon sütkérezni, de lehet utazgatni és váratlan kulturális és gasztronómiai tapasztalatokat szerezni. A nosztalgiautazóval előfordulhat, hogy megtalálja azt a helyet, ahol egykor szakszervezeti beutaltként időzött - négycsillagos szállodává alakítva.

Kenya: kiszáradó földek, hervadó remények

Lokori, Kenya.

 

Kenya és Zanzibár: több mint tengerpart

Türkizkék víz, fehér homok, pálmafák és napsütés jellemzik Kenya és Zanzibár tengerpartjait. E kelet-afrikai paradicsomok ideálisak azok számára, akik ennél is többre vágynak, arról azonban nem akarnak lemondani, hogy legalább néhány napot gondtalan pihenéssel töltsenek egy képeslapra illő strandon. E tájakon a nyaralást könnyedén összekapcsolhatjuk izgalmas szafarival vagy a helyi kultúrák és történelem megismerésével.

Kenya nemzeti parkjaiban oroszlánt, zsiráfot, elefántot és zebrát, gnút és bivalyokat is láthatunk. Különleges élmény az augusztusban és szeptemberben zajló gnúvonulás, amelyet a legjobban hőlégballonról lehet látni (népszerűsége miatt ezt érdemes hónapokkal előre lefoglalni).

A legszebb tengerpartok Mombasában és Malindiben vannak. Előbbi Kelet-Afrika legrégebbi városa, egyes számítások szerint már 2500 éve folyamatosan lakott terület. A város egyik látványossága, a Jézus-erőd akkor épült, amikor Vasco da Gama, a felfedező megérkezése után a portugálok kereskedelmi központja lett. A történelem emlékeit a mai napig láthatjuk az óvárosban. A leghíresebb strandok a Diani és a Tiwi – utóbbi csendesebb és kevésbé zsúfolt.

Malinditól délre a tengerpartot hófehér színe miatt úgy is nevezik: Ezüsthomok. A védett korallzátonyok és az ott élő gazdag állatvilág miatt a környék búvár- és horgászparadicsom is. Az 1930-as években Ernest Hemingway is itt horgászott, és minden évben januárban versenyeket is rendeznek a sportág kedvelőinek. Zanzibár egy Kenyától nem messze fekvő szigetvilág, amely hivatalosan Tanzánia része.

Két nagy szigetből áll, ezek Unguja és Pemba – általában az előzőt szokták Zanzibárnak hívni. A homokos tengerpartot és a szikrázó napsütést itt is megtaláljuk. Unguja azonban több ennél: mindenképpen látogassunk el a fővárosba, Stonetownba (magyarul: Kőváros), amelynek keskeny utcái és arab-indiai építészete utánozhatatlan hangulatot teremt. Egyes házak kapuja hatalmas és fémmel erősítették meg – úgy tervezték, hogy egy elefántcsorda támadását is kibírja. Zanzibárt az „afrikai Fűszer-szigetek” néven emlegetik: szegfűszeget, vaníliát és fahéjat is termesztenek itt. Akár „fűszertúrára” is mehetünk, melynek során az ültetvényeket járhatjuk végig.

Kevesen teszik meg, azonban érdemes ellátogatni az innen 50 kilométerre fekvő Pembára is. A tömegturizmus még nem érte el ezt a szigetet, így itt a helyiekkel és az afrikai kultúrákkal is megismerkedhetünk. A sziget például híres a hagyományos afrikai varázslóiról és gyógyítóról, akikhez a kontinens minden szegletéből érkeznek diákok és gyógyulni vágyók. A hegyekkel és dombokkal borított, zöldellő szigetnek nincsenek olyan strandjai, mint nagyobb testvérének, a sziklás partok és korallzátonyok körül kialakult élővilág azonban ezt a szigetet is a búvárok kedvelt úti céljává teszi.

Infó

Kéthetes nyaralás Kenyában vagy Zanzibáron: 300-450 ezer forint.

Magyar állampolgárok mindkét országba vízummal léphetnek csak be. Ennek ára 50 dollár (8500 forint), amely a helyszínen (a repülőtéren) fizetendő.

Zanzibáron kilépési illetéket is kérnek, amely 38 dollár.

A gepárd jól tűri a fényképezést
A gepárd jól tűri a fényképezést
Top cikkek