Újranyílt az Amerikai Történelem Múzeuma

Újra megnyílt az Amerikai Történelem Múzeuma pénteken Washingtonban; a 3 millió történelmi emléket rejtő híres Smithsonian-intézményt a kétéves renováció során teljesen átépítették.

Kérem, feltűnés nélkül kövessen!

Isten hozta a washingtoni Nemzetközi Kémmúzeumban. Legyen Ön is gyorsan titoknyik!

Ahol minden arany, ami fénylik

A Wall Street környékének kevésbé ismert látványossága a Fed, az amerikai tartalékbank New York-i épülete, ahol a világ legdrágább pénzérméje, illetve legnagyobb aranykészlete is megtekinthető.

Indián múzeum az indián nyárban

Dan Brown a Louvre férfimosdója után most a washingtoni Smithsonian múzeumegyüttest teszi világhírűvé legújabb bestsellerével. De a páratlan intézménykomplexum önmagában is kiemelt turistacélpontnak ajánlott.

81 éves szexológussal fejlesztené a romantikus turizmust Washington

Romantikus kirándulási célpontként népszerűsítenék Washingtont: Dr. Ruth Westheimernek az lesz a feladata, hogy dolgozzon ki "szerelmi stimulációs programot" februárra, különös tekintettel Valentin-napra, a szerelmesek ünnepére.

 

Hírmúzeum mindenkinek

Az újságírók imádnak a sajtóról írni, ahogy háziorvosunk is nagy élvezettel tárgyalja betegségünket. De a washingtoni Hírmúzeum (Newseum) azoknak is tartalmas szórakozás, akiket nem annyira a média, a világ viszont annál inkább izgat.

A hét szinten ugyanis szinte minden látható, de talán a Capitolium és a Fehér Ház térbeli közelségére is tekintettel a politikai újságírás uralja az állandó kiállítást a Hírmúzeumban. Nem isteníti a sajtót, hanem bemutatja hibáival és veszteségeivel együtt. (Szomorú látványosságot jelentenek a rolót idén lehúzott rangos helyi lapok, az Ann Arbor News vagy a Seattle Post-Intelligencer utolsó számai.) Itt van például a Chicago Daily Tribune híres, mára persze megsárgult címoldala, amelyen a tényleges eredménytől eltérően vesztesnek hozták ki Harry Truman elnököt az 1948-as választáson.

A nyilvánosság erejére közismert példa a Nixon elnök lemondásához vezetett Watergate-botrány. De részletesen megismerhetjük itt az Unabomber esetét is, amelyben az vezette a sorozatgyilkos nyomára az FBI-t, hogy a The Washington Post mellékletként közölte az illető hatvan gépelt oldalas „értekezését”, benne árulkodónak bizonyult részletekkel. Van, hogy együtt dukál menny és pokol a média napszámosainak: az AP ügynökség az egyik első „celebnews”-ként kürtölte világgá Charles Lindbergh kisfiának elrablását és meggyilkolását.

Közhely: a sport is politika. Joe Louist az amerikai sajtó akkor emelte a feketék sztárjából a nemzeti hős rangjára, amikor - az előző század egyik legnagyobb sporteseményén - legyőzte a náci Németország bokszolóját, Max Schmelinget.

Hírértéke lehet a háborúnak és a halálnak - de, mint látunk itt rá példákat, a békének és az életnek is. Tizennégy kiállítóés tizenöt vetítőterem anyagából válogathatunk a felnőtteknek 20 dolláros jegy áráért - és el is tölthetjük ezzel a szinte teljes nyitvatartási időt (9-től 5 óráig). Házimozizhatunk: a tematikus filmeket egyetlen néző kedvéért is indítják. A tárgyi emlékek kedvelőinek érdekesség lehet Robert Hanssen, az egyik legkártékonyabb Amerika-ellenes kém személyes holmija, így angol-orosz szótára vagy egy, szeptember 11-én életét vesztett riporter felszerelése.

Az elektronikus média technikai része iránt érdeklődők elbabrálhatnak az eszközökkel az interaktív szinten, és az érintőképernyőt érdekli a médiavilág átalakulásával kapcsolatos véleményünk. A sietősebbek viszont kinyomtathatják a Newseum internetes oldaláról a kétórás „gyorstalpalót” - benne a kihagyhatatlan látnivalókkal.

Infó

Cím: Pennsylvania Ave 5555.

Megközelítés a Navy Memorial/ Archives metróállomástól

Nyitva tartás: Mindennap 9 és 17 között. Csak a hálaadás ünnepén, karácsonykor és újévkor tartanak zárva.

Jegy: Felnőtteknek 19,95 USD plusz adó. Nyugdíjasoknak 2 dollárral kevesebb. Iskolásoknak 12,95 USD plusz adó. Léteznek éves bérletek és családi jegy is.

Kiállítóterem a múzeumban
kiállítóterem a múzeumban
Top cikkek