Fehér szőlő vagy fehérbor

Kovács D. István Riquewihrt bemutató írása (NSZ, 2009. november 16.) pontatlanságait szeretném kijavítani. Elzászban nem „Tokay” hanem „Tokay de Alsace” nevű bort állítottak elő – tehát mindig is megkülönböztették magukat a magyar tokajitól, amelyhez a bornak annyi köze volt hogy Lazarus von Schwendi császári hadvezér a legenda szerint Tokajból hozott szőlőtőkéket Elzászba.

A bortermelés nem „mentette meg” a kisváros lakosságát a harmincéves háborúban, mint ahogy azt a szerző állította: annak utolsó szakaszában a svéd csapatok szállták meg (igaz, harc nélkül) a térséget, és három év alatt Riquewihr lakossága éhínség, járványok és erőszakoskodások miatt a több mint 2000 főről 100 alá csökkent. Erről azt írni: „Riquewihr elkerült minden háborút” enyhén szólva is eufemizmus. A bolti eladók nem jelentéktelen része (negyven év alattiak esetében többsége), a szerző állításával szemben nem tud németül, az idén nyáron legalábbis ezt tapasztaltam.

Elzászban nem kizárólag fehérbort termelnek (a szerző megfogalmazásában „fehér szőlőt”), hanem vörösbort is. Az előbbi kategóriába tartozó borok nemcsak „ízre a rizlinghez vagy inkább a szürkebaráthoz hasonlítanak” hanem rajnai rizlingből és szürkebarátból (Pinot Gris) is készülnek, lévén Elzásznak ez a két legfontosabb szőlő faj tája.

Top cikkek