Fantáziaszafari

Nemrég egy kollégám azon elmélkedett, kell-e távoli, kevesek számára elérhető utazási célokról írni ebben az újságban. Vitatkoztunk. Mert szerintem sokak vágynak arra, hogy egyszer eljussanak Afrikába, a fagyos Lappföldre, a norvég fjordokhoz. Pedig ezek épp olyan drága helyek, mint a dél-tengeri luxusszigetek.

Sokan vagyunk ráadásul, akik szeretnek olvasva utazni. Ha nem jutok el oda, legalább lássak képeket a helyről, készülhessek egy fantáziaszafarira.

És hallottam olyan idős hölgyről, aki nyolcvan felett valósította meg élete nagy álmát: barátnőivel felfedezték Ausztráliát. Egy másik ismerősöm évekig gyűjtött arra, hogy eljusson Norvégiába. Hajóútra fizetett be a spórolásból, hogy lássa a fjordokat, a szökőkutat spriccelő bálnacsapatokat.

De még fontosabb a szerkesztőnek, hogy az olvasó térképére felfedezhető hazai helyeket tűzzön. Ilyen lehet a nyíregyházi botanikus kert vagy a tolnai kalapmúzeum.

De kollégánk arra is ösztönöz, hogy kerekedjünk fel, induljunk el Szent Márton egyik most kiépített, nyugat-dunántúli zarándokútján. Az ilyen utak nem csupán a szentek tiszteletéről szólnak. Rengeteg érdekesség, különleges épület van az ösvény mentén. Aki bírja, menjen gyalog, de az ajánlott helyeket érdemes autóval, busszal vagy vonattal bejárni.

Top cikkek