Egészségügyi szükségállapot az Egyesült Államokban

Világjárványt okozhat a sertésinfluenzából kialakult, Mexikóban terjedő betegség. A vírus Európába egyelőre nem jutott el, de az Egyesült Államokban egészségügyi szükségállapotot rendeltek el. Frissítve

Influenza: A világ egyetlen része sincs biztonságban

Az Egészségügyi Világszervezet négyes szintre emelte a sertésinfluenza veszélyének súlyosságát.

A 'járványhisztéria' tönkreteheti a kárpátaljai turizmust

Egy ungvári idegenforgalmi szakember szerint a vendéglátó és turisztikai vállalatok többsége már a közeli hónapokban tönkremehet. Egyre többen mondják le kárpátaljai utazásukat az ukrajnai újinfluenza-járvány miatt.

H1N1: Kéthetente megduplázódik a halálesetek száma Európában

A legtöbb beteg Nyugat-Európában halt meg, de Közép- és Kelet-Európából is egyre több halálesetről számolnak be.

H1N1: száztíz áldozat Magyarországon

Száztíz ember halála hozható összefüggésbe az új típusú influenzavírussal, közülük öt volt várandós.

 

A vírus nem ismer határokat

Influenza-világjárvány idején még az óvatosságáról ismert egészségügyi világszervezet, a WHO sem tartja szükségesnek korlátozni a nemzetközi utazásokat. Pedig amint vonatra, hajóra vagy repülőre ülünk, sokkal inkább kitesszük magunkat a fertőzés veszélyének, mint ha a lakásban maradunk. Utazhatunk tehát bátran, feltéve, hogy megkaptuk a H1N1 elleni vakcinát, vagy legalább felszerelkeztünk antivirális szerekkel és feltéve, hogy a betegség semmiféle tünetét sem észleljük magunkon.

Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Hivatal elég riasztó információkat tett közzé arról, mi történhet velünk, ha az influenza tüneteivel indulunk külföldre. (A tünetek: láz, köhögés, torokfájás, az egész testre kiterjedő izomfájdalom, fejfájás, kimerültség, esetleg hasmenés, hányás.) Előfordulhat, hogy a repülőtereken szűréseknek vetnek alá: megmérhetik a testhőmérsékletünket, vizsgálhatják az egyéb tünetek jelenlétét. Azt, akinél a repülés folyamán a megbetegedést észlelik, karanténba zárhatják.

Aki tudni akarja, hogy ez megtörténhet-e vele, érdeklődhet az útitervében szereplő államok magyar konzulátusain arról, milyen szűrővizsgálatokat alkalmaznak a beutazóknál – állítja a hazai Egészségtudatos Utazásért Program (EUP), amely arra hívja fel a figyelmet, hogy többszörösen kockázatos betegen elutazni.

Az amerikai járványügyi hivatal által felsoroltak mellett még az is megtörténhet, hogy a felkeresett országban hiányoznak az influenza kezeléséhez szükséges gyógyszerek, eszközök, intézmények. Azoknak, akik megkapták a vírus elleni vakcinát, azt tanácsolják, legyen náluk erről igazolás. Van ország, ahol ez a belépés feltétele.

A külföldre készülő magyarok alig tíz százaléka adatja be magának a hepatitis A és B elleni vakcinát, ami tavaly helyi járványok kialakulásához, 414 személy megbetegedéséhez vezetett. Egyes utazók felelőtlenségének tudják be, hogy ismét felbukkant az országban a tífusz, és öten maláriásan érkeztek haza a trópusokról. Egy tavaszi felmérés szerint a magyar utazók 29 százaléka nem tudja, hogy az országban, amelyet felkeresni készül, milyen fertőzések fordulnak elő.

A trópusi tájakra készülők az indulás előtt legalább 6 héttel érdeklődjék meg, hogy a megcélzott területen milyen fertőző betegségek fordulnak elő. A hepatitis A és B ellen minden trópusi országban ajánlott oltással védekezni, a jelenlegi H1N1 világjárvány ellen szintén oltásra vagy antivirális szerekre van szüksége mindenkinek. Egyes forró égövi országokba utazóknak ajánlhatják még a kolera, a tífusz, a sárgaláz, a veszettség vagy a tetanusz elleni védőoltást is. A maláriás fertőzés ellen szintén lehet védekezni.



Top cikkek