A válság Hawaii-t is elérte

A turistaparadicsom strandjai üresek, a hitelből épült szállodák sorra mennek tönkre és megnőtt a munkanélküliség is.

Eltűnnek a hawaii tengerpartok?

Az erózió miatt a Kauai-sziget strandjainak több mint 70 százaléka pusztulófélben van, Oahu pedig homokos partjainak mintegy negyedét veszítette el.

Választásra sincs pénz Hawaiion

A gazdasági válság miatt pénzügyi gondokkal küzdő Hawaiinak a pénzügyi megszorítások nyomán mindössze ötezer dollárból kell gazdálkodnia júliusig, így nincs pénze arra, hogy időközi választást rendezzen egy megüresedő washingtoni képviselői mandátum betöltésére.

Tengerek gigantikus oázisa - élményeink a világ legnagyobb óceánjáróján

Az Oasis of the Seas nem elképzelhetetlen, csupán felfoghatatlan.

Karib-tengeri kalózok Hawaiin

Sparrow kapitány Hawaiira költözik: a csendes-óceáni szigeteken forgatják A Karib-tenger kalózai című kalandfilm negyedik részét - jelentette be az állam kormányzója.

 

Hawaii: nyílt tengeri akvárium

„Ez tiszta Hawaii!” – már Magyarországon is a közhelyek sorába emelkedett e mondás, amely arra céloz, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyunk elégedve.

Amikor tíz éve, 1999 januárjában először jártam Honoluluban, úgy éreztem, ez a paradicsomi hely, amelyet mindig kerestem. Waikiki híres strandjain, mint fémdobozban az olajos halak, úgy feküdtek egymás mellett az emberek, a szállodák egytől egyig kitehették a megtelt táblát. 2009 őszén azonban a korábban mindig zsúfolt tengerpartok a hétköznapokon konganak az ürességtől.

Az éttermek üzemeltetői, a taxisok, a szállodások várják a csodát. Mielőtt azonban teljesen fekete fellegeket rajzolnánk a napsütötte csendes-óceáni szigetcsoport fölé, szögezzük le: az érintetlen természeti szépségek tekintetében még mindig Hawaii a listavezető a világon.

Maradva ezúttal Honoluluban, a Waikiki Beach mellett emelkedő Diamond Head (Gyémántfej) egy régen kialudt vulkán, melynek tetejéről káprázatos kilátás nyílik Honolulura. A hegyet, valamint a főváros közelében fekvő Sandy Beach és Makapu Beach nevezetű tengerpartot egyaránt a 22-es busszal érdemes felkeresni, amely Honolulu „központjából indulva ömleszti ki az utasokat eme három nevezetességhez, miközben megáll egy negyediknél, a Hanauma-öbölnél.

Akik arra vágynak, hogy egy hatalmas nyílt tengeri akváriumban, halakkal és teknősökkel együtt úszkáljanak, azok – kedd kivételével, az ugyanis szünnap! – keressék fel ezt az öblöt (ez a Hawaii-szigetek egyetlen Ôzetős strandja, a belépő ára személyenként 7,50 dollár, a gépkocsikért további 1 dollárt kell letenni), itt garantáltan szembe jön velünk a vízben ezernyi élőlény. Miért pont itt, máshol miért nem?

Korábban gyanakodtam, hogy valamiféle mesterséges idomításról lehet szó. Aztán elmagyarázták, hogy a tengeri élőlények számára ez a magas sziklákkal védett öböl (egykori kráter) valóban eszményi hely a mindennapos úszkáláshoz, ráadásul a homo sapiens évszázadok óta eteti itt a halakat, úgyhogy az sem zavarja őket, hogy naponta több ezer, a látványtól visítozó turista akar víz alatti képeket készíteni a valóban csodálatos állatseregletről. A halak szinte partnerként feszítenek egyegy képkockán.

Kicsit hosszabb, mintegy másfél órás buszozással (52-es viszonylat), O’ahu szigetének északi felén leljük meg a Dole Plantation elnevezésű ananászültetvényt. (A névadó James Drummond Dole, akit nemes egyszerűséggel csak ananászkirálynak neveznek, 1899-ben tette be a lábát először a Hawaii-szigetekre. Hatezer holdnyi területen tizenkétezer palántát ültetett, s amíg az ananász két év alatt megérett, felépített egy konzervgyárat.

Az első termés pontosan 1893 darab ananászt hozott, s hogy mennyire jövedelmező volt a vállalkozás, arra jó példa, hogy Mr. Dole 1922-ben egymillió dollárért megvásárolta, az akkor becslések szerint 30 milliót érő Lanai szigetét.) Amit erről a gyümölcsről tudni érdemes, itt a fejünkbe öntik, a szánkba pedig a mézédes, helyben facsart jéghideg ananászlevet.

Az ízletes gyümölcs Hawaii védjegye, a már említett Lanait például nemes egyszerűséggel ananászszigetnek szokás hívni. Az itteni ültetvény 60 km hosszú és 20 km széles. De vissza O’ahura, a Dole Plantation ültetvényén alkalmunk nyílik kisvasútra szállni, s a húszperces menet alatt megismerni a sziget különleges növényvilágát, de csatangolhatunk abban a labirintusban, amelynek fala szintén ananászból van.

A Hawaii-szigetekre hazánkból egy átszállással a Budapest–New York–Honolulu útvonalon lehet eljutni, minden más esetben minimum két átszállás szükséges. Szerencsés esetben és legalább fél évvel korábbi foglalás esetén 180 000 forintért már találhatunk oda-vissza útra szóló jegyet.

Honoluluban rengeteg szállodai hely van. A világhálón érdemes körülnézni a rengeteg akciós hirdetés miatt, melyek segítségével akár ötcsillagos hotelekben is olcsón juthatunk szobához. Magyarország és a Hawaii-szigetek között a hazai téli időszámításkor –11, a nyári időszámításkor –12 óra a differencia. Honoluluban és Oahu szigetén – Amerikában teljesen szokatlan módon – kiváló a buszközlekedés (a www.thebus.org oldalon minden információt megtalálunk), a menetjegy két utazásra hat órán belül, egy személynek 2,25 dollár. A Hawaii-szigeteken soha nincs tél, mindazonáltal az októbertől márciusig terjedő időszakban gyakran foghatunk ki meleg, esős napokat.

A szigeteken egész évben szezon van
A szigeteken egész évben szezon van
Top cikkek