Föld alatti Moldova

„Végigmegyünk a Chardonnay úton, majd jobbra fordulunk a pezsgőüzem felé” – mutatja az utat Sergiu, a krikovai borászat idegenvezetője. A föld alatt vagyunk úgy ötven méterrel, elektromos kocsi száguld velünk a világ legnagyobb pincéjében.

 

Az ötvenes években alakították ki a pincét, de akkor még egyszerű halandó nem látogathatta: a szovjet vezetés és az arra érdemesek sajátították ki maguknak. A vendégkönyvben Brezsnyev, Gorbacsov és Gagarin neve mellett megtalálható Chirac vagy Putyin kézjegye is. A neves látogatókhoz nívós helyiségeket építettek, a föld mélyén berendezett hagyományos parasztházat, tárgyalókat és szalonokat nappali világosságba borítják a tejüvegen átvilágító reflektorok.

Egy hatalmas borraktár önmagában még nem feltétlenül érdekes, de a hozzá tartozó több mint egymillió palackot számláló borgyűjtemény mindenképpen az. A színvonalas kollekciót olyan szerzemények gazdagítják, mint Hermann Göring borgyűjteménye.

Ő anynyira kedvelte a borokat, hogy a háború alatt a keleti frontra vitette őket, hogy a közelében legyenek – így került Moldovába.

A legértékesebb darabok pedig egy 1902-es jeruzsálemi húsvéti bor, valamint egy ugyanebből az évből származó likőr egyenesen Jan Becher palackozóüzeméből. A magyar borokat néhány 1940-ből származó nedű képviseli, az egyiket tavalyelőtt vette meg valaki 5500 dollárért.

A krikovai pincét ma bárki megnézheti, előzetes egyeztetés és a két-három órás idegenvezetés és borkóstoló kiÔzetése után. Az olcsóbb, de jó minőségű palackok már 80 eurócentnyi moldáv lejért elvihetők, de a drágábbak sem megÔzethetetlenek. A krikovai pincét telefonos egyeztetés után a megkóstolandó bor mennyiségétől függően 15 és 40 euró között lehet megtekinteni. Telefonszám: (+373 - 022) 441- 204 és ugyanezzel az előhívóval 453-659.

Top cikkek