Tandoori csirke hiperrakétával

Cifra hintó közeleg. Mintha a biciklisek, szent tehenek, kóbor majmok, kutyák, koldusok, bámészkodók tengerének hullámain imbolyogna. A magas bakon, amelynek trónszerű részét színes világító lámpafüzérekkel körítik és művirágok díszítik, ül a fiatal pár.

Goa, az európaiak Indiája

A kedélyesen hullámzó tengerben monokinis európai lányok és színes száriba burkolózott indiai nők fürdenek.

Majdnem 1 milliárd éhező

40 millióval nőtt, és már 1 milliárd körül jár az éhezők száma világszerte.

A Kelet káprázatos kincse

A Vörös-tenger partján talál ható Akaba és a Holt-tenger mellett a világ nyolcadik csodájának tartott Petrát mindenképpen fel kell keresni Jordániában. UTAZÁS TOP 50

Testőr baksisért

Goa egy picit más, mint India többi állama. Sokan azt mondják, annyira különbözik az egész államszövetségtől, mint New York az Egyesült Államok más részeitől. UTAZÁS TOP 50

 

Goa: part, parti, Panadzsi

Amikor a portugálok elhagyták Goát, helyettük megérkezett mindenki más. Amerikában és Európában a 60-as évek végén véget ért a hippikorszak, így elsősorban a hippik tömegei indultak erre, hogy Goa északi strandjain találják meg a mennyországukat.

Ötszáz évvel ezelőtt Vasco da Gama portugál hajós kikötött Indiában. Mivel nem talált keresztényeket, viszont annál több fűszert, kis erődítmény megépítését rendelte el a mai Kocsi városában. A helyi lakosok nem voltak vevők az általa terjesztett új vallásra, a kereszténységre, nagyrészük a szomszédos tartományokba költözött. A területet a napóleoni háborúk alatt csak pár évre tudta megszerezni az egyébként India nagyját birtokló Nagy-Britannia, majd újra Portugália gyarmata lett. 1947-ben India elnyerte a függetlenségét a britektől, de Goán semmi sem változott, maradtak a régi urak. Még tizennégy esztendeig, amikor az indiai hadsereg elfoglalta.

Amikor a portugálok elhagyták Goát, helyettük megérkezett mindenki más. Amerikában és Európában a 60-as évek végén véget ért a hippikorszak, így elsősorban a hippik tömegei indultak erre, hogy Goa északi strandjain találják meg a mennyországukat. Közülük rengetegen letelepedtek, erősen megkeverve az amúgy sem homogén népességet. A hippik és a hátizsákosok a kormányzat szerint alaposan lezüllesztették a tartományt.

Most meg igyekeznek fizetőképesebb nyaralókra lecserélni az évtizedek alatt ideszokott, trancezenét és marihuánát (és később minden mást is) kereső nyugati ifjakat.

Pia, buli, tengerpart. Így jellemzik Goát a hazatérők. Ez a szentháromság aligha kíván bővebb magyarázatot. Az itt található százhuszonöt kilométernyi partszakaszt strandok tucatjai szabdalják, a kép idilli: bárok, hullámok, halászhajók, kókusz- és banánfák. Persze a portugálok négyszázötven éves uralmának is maradt nyoma, elsősorban a csodálatos templomok képében. Ezek egyike Goa fővárosa, Panadzsi mellett található az UNESCO által is jegyzett Jó Jézus-bazilika, ahol Xavéri Szent Ferenc baszk jezsuita misszionárius földi maradványait őrzik.

Ugyancsak Panadzsi közelében található az egyik legismertebb portugál erőd, a támadók által soha el nem foglalt XVII. századi Aguada, valamint Ázsia egyik legrégebbi világítótornya. A környék kerékpárral is bejárható, így nyugodtan felfedezhetjük a régi Goa templomait, a Mandavi folyó szigeteit és állatrezervátumait.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

De bármennyi kulturális örökséget is rejt India eme nyugati tartománya, Goa neve mégiscsak a róla elnevezett zenével és a partikkal forrt egybe. A dekadencia már a portugálok alatt elkezdődött, már akkor is ez volt az a hely, ahol lehetett inni és táncolni. A '60-as évektől kezdve aztán szép lassan hatalmas partikká forrtak össze a multikulturalizmus, a rengetegféle zene és a drogok adta élmények. A hatóságok idővel igyekeztek fellépni ez ellen, de az ottani rendőrök sosem kerestek annyit, hogy ne lehetne őket meggyőzni...

Kíváncsi lett? Akkor már csak az marad hátra, hogy kitalálja, mikor indul útnak. A téli, napsütéses szezonban a nyugatiak, a nyári monszunban az indiaiak özönlik el Goát. A nem egészen négyezer négyzetkilométerre, és a bő száz kilométernyi tengerpartra jutó évi több mint kétmillió turista között aligha lesz magányos.

Info

Magyar állampolgároknak kötelező a vízum Indiába. Ezt a budapesti indiai nagykövetségen lehet igényelni.

A turistavízum ára 15 800 forint.

A szükséges oltásokról az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontban a 06 (1) 476-1364-es telefonszámon adnak tájékoztatást.

Télen a nyugatiak, nyáron az indiaiak özönlik el a strandokat
Top cikkek