Zavargások Krétán

Rendőrökkel tűztek össze és megszállták a városházát kedd este tüntető anarchisták Kréta közigazgatási központjában, Iráklióban.

A leprások szigete

Spinalonga-t mindenki a leprások szigeteként ismeri, 1913-ban ugyanis ide telepítették azokat a betegeket, akik Krétán elkapták a kórt. UTAZÁS TOP 50

Mamma Mia! túra

A romantikus görög szigeteket a film bemutatását követően egyre több turista keresi fel, és sokan úgy döntenek, itt házasodnak össze. A filmturisták megkóstolhatják a szigeten termesztett olívabogyót, és Pierce Brosnan kedvenc fetasajtját. UTAZÁS TOP 50

Kréta: lélegzetelállító történelem selymes homokkal

Kréta a "legek" központja: a legnagyobb görög sziget, a legrégebbi európai kultúra bölcsője és a legszebb strandok lelőhelye.

Még hét rejtett kincs Európában, amelyeket nem szabad kihagyni

Hét olyan térséget mutatunk be, amely 2009-ben elnyerte az EU Kiváló Európai Úti Cél díját. Azokat a térségeket jutalmazták, amelyek különleges értékeket képviselnek, de széles körben nem ismertek.

 

A labirintus mégsem Knósszoszban volt?

Minótaurosz, a görög mitológia bikafejű teremtményének labirintusa mégsem Knósszoszban lehetett, hanem Kréta déli részén, ahol egy ősi bánya járatrendszerében vélték felfedezni brit és görög kutatók.

Minótaurosz, a görög mitológia bikafejű teremtményének labirintusa mégsem Knósszoszban lehetett, hanem Kréta déli részén, ahol egy ősi bánya járatrendszerében vélték felfedezni brit és görög kutatók. Az expedíció Nicholas Howarthszal, az Oxfordi Egyetem geográfusával az élen Gortyn, Kréta római kori fővárosa közelében kutatta ezen a nyáron a négy kilométer hoszszúságú föld alatti komplexumot, a kanyargós járatokat, kamrákat és barlangokat - olvasható a The Independent brit lap online kiadásában.

Ezt a járatrendszert a középkor óta kutatták Minótaurosz labirintusát keresve. A XIX. század végén azonban, amikor Arthur Evans brit régész felfedezte és feltárta Knósszoszt, a minoszi kultúra fővárosát, a Gortyn melletti bánya elveszítette minden vonzerejét. A közvélekedés szerint ugyanis Knósszoszban uralkodott Minosz király, aki palotája alá labirintust építtetett Minótaurosz számára. Itt ölte meg a "labirintus szörnye" az útvesztőben eltévedt áldozatait.

Nicholas Howarth a Gortyn melleti járatrendszert sötét és veszélyes helynek nevezi, olyan útvesztőnek, ahol valóban könnyű eltévedni, és megfelel a legendás labirintus leírásának.

A minótauroszi labirintus címére egyébként egy harmadik krétai barlangrendszer is méltán pályázik, amely Szkotino falucska közelében található.

Andrew Shapland, a British Múzeum bronzkori gyűjteményének kurátora szerint a Gortyn melletti járatrendszer "lerágott csont", hiszen a XII. század óta kutatják.

"Meggyőződésem szerint Knósszosz jobb választás. Már Homérosz is említi, így kerülhetett be egy olyan helyszín, mint Knósszosz a görög mitológiába" - hangsúlyozta Andrew Shapland. 

A látogatók most ezt a palotaromot ismerik Knósszoszban
Top cikkek