A fény szigetei, avagy a karib álom

A legszebb sziget, mit ember valaha is megpillantott" - írta naplójába ötszáz éve Kolumbusz Kristóf, amikor hajóival elérte az Antillákat (vagy ahogy ő hitte, Nyugat-Indiát).

Százéves hotel csábít Havannába

Havanna történelmi városmagjának központjában, a Central park sarkán, a Nagy Színház mellett, alig száz méterre a washingtoni Capitolium "másolatától" található a Hotel Plaza.

Bon Bini Curacao

Itt a hétvége, és jönnek a környék - Kolumbia, Venezuela - módosabb emberei, hogy eltöltsenek egy-két napot Curacaón. Fővárosa, Willemstad az egyetlen a karibi térségben, amely felkerült az UNESCO világörökségi listájára

Kuba: nemcsak napfény

Találomra rákattintunk az internetre kubai utazási lehetőségek után kutatva.

Süketek párbeszéde

Ha Budapestről hívom Havannát, jobbára kudarcba fullad a kísérlet, vagy iszonyatos telefonszámla követi a kurta beszélgetést. A sziget nagy része kommunikációs középkorban él. Kuba cukor nélkül

 

Szilveszter Kubában - némi politikával

A hurrikánok időszakának általában novemberre vége, úgyhogy 25 fok körüli, szerencsés esetben akár 30 fokhoz közelítő csúcshőmérsékletre, napfényre számíthat a turista a karibi szigetországban.

Szilveszter Varaderóban, a majd húsz kilométer hosszú homokos partú kubai tengerparton - ajánlja néhány magyar utazási iroda. A hurrikánok időszakának általában novemberre vége, úgyhogy 25 fok körüli, szerencsés esetben akár 30 fokhoz közelítő csúcshőmérsékletre, napfényre számíthat a turista a karibi szigetországban.

A januártól májusig tartó időszak tekinthető a főszezonnak a külföldiek számára, egybeesően az európai, illetve az észak-amerikai téllel. Külön csalogató januárban a nemzetközi gitártalálkozó, februárban pedig Havannában a dzsesszfesztivál. Júniustól aztán jön a párás hőség, az esők és az esetleges hurrikánok periódusa.

A múlt év első hat hónapjában 1,4 millió külföldi turista, a második fél évben viszont majd félmillióval kevesebb kereste fel Kubát, ami összesen mégis 9 százalékos növekedés 2007-hez képest - a hivatalos adatok szerint. Sorrendben legtöbben Kanadából (820 ezren), Németországból, Nagy-Britanniából, Olaszországból, Spanyolországból érkeznek, de jönnek Mexikóból, Argentínából is. Régiónkból a lengyelek vezetnek, Magyarországról tavaly mintegy háromezren látogattak Kubába.

Barack Obama választási kampányában tett ígéretét betartva idén megszüntette a kubai-amerikaiak hazalátogatásait korlátozó, a Bush-kormányzat idején hozott intézkedéseket. Ezzel szinte párhuzamosan a havannai vezetés pedig feloldotta a korábbi tilalmat, s immár a kubaiak is látogathatják a nemzetközi szállodákat. Egyébként nem zárható ki - hiszen van már erre washingtoni törvényhozási kezdeményezés -, hogy az Obama-kormány valamennyi amerikai állampolgárnak engedélyezi a kubai utazást, amit egyelőre az 1962 óta elrendelt Kuba elleni gazdasági és pénzügyi blokád tilt.

A Kubába látogató amerikai delegációknak, törvényhozóknak külön engedélyt kell kapniuk a látogatásra. Nyilvánvalóan így érkezett október végén külön-külön két Oscar-díjas amerikai, Michael Douglas és Sean Penn. A sajtójelentések és a fotók szerint a híres havannai Floridita bárban futottak össze, ahol egykor gyakorta megfordult Ernest Hemingway író is egy daiquiri koktélra.

A politika azért sem kerülhető meg a kubai látogatás kapcsán, mert az utazó tapasztalni fogja, hogy a nagy légitársaságok nem repülnek Havannába vagy Varaderóba. A blokád érvényesítését ugyanis az Egyesült Államok kiterjesztette harmadik országok vállalataira is, a kubai repülőteret vagy kikötőt használó cégek egy ideig nem érinthetik az Egyesült Államokat.

A magyar utazási irodák az egyhetes, "all inclusive", általában Havannát és Varaderót érintő tartózkodást a repülőjeggyel együtt 300 ezer forinttól kezdve ajánlják, a kéthetes kubai körutat - amely egészen a sziget keleti végéig, Santiagóig viszi a turistát - majd a duplájáért. Vannak rendszeresen visszatérő magyarok, akiket a napfény, a homokos tengerpart, a rumalapú koktélok, a salsa, a figyelmes kiszolgálás vonz. Újabban hátizsákos fiatalok is nekivágnak Kubának, talán hogy bepillantást kapjanak, milyen is a létező szocializmus a karibi sajátosságokkal. Az ilyen egyéni turizmusnak nincs akadálya, ám nem árt némi spanyol nyelvtudás hozzá.

Az egyéni szervezésben érkezők figyelmébe ajánljuk, hogy főleg az UNESCO által a világörökség részének minősített Ó-Havannában rendre ajánlkoznak "önkéntes idegenvezetők", akik cserébe - különféle történetekkel - néhány konvertibilis pesót (CUC) várnak el. A külföldinek egyébként is mindenütt ezzel a konvertibilis pesóval kell fizetnie, így az engedélyezett magánszállásokon is. Havannában, Varaderóban, s országszerte is vannak valutás áruházak, ahol az átlag kubaiak is kiegészíthetik fogyasztásukat a jegyrendszerre, a "libretára" járó termékek mellett.

A beutazónak turistakártyát kell vásárolnia, ezt az utazási irodák is intézik, egyéni turista pedig Kuba budapesti követségén szerezheti be 25 dollárért, ami mellé egy fotó is kell. A beutazáshoz egyébként 6 hónapig érvényes útlevél szükséges.

Egy konvertibilis peso (CUC) valamivel erősebb egy eurónál. Egyébként célszerű eurót vinni, mert a dollár átváltásakor 10 százalékot levonnak az értékéből. Figyelmeztetés: hitelkártyát nem mindenütt fogadnak el, az amerikai bankok által kiállítottat pedig sehol sem. A hazautazáskor a repülőtéren 25 CUC illetéket kell fizetni.

Top cikkek