Újlipótváros futurisztikus lépcsőházai

Zárt ajtók mögé pillanthatunk be Bujnovszky Tamás fotográfus és az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény közös tárlatán.

Lábnyom-automata a repülőtéren

A San Franciscó-i repülőtéren a következő utazás szénegyenlegét, ökológiai lábnyomát számolhatjuk ki.

Hírmúzeum mindenkinek

Az újságírók imádnak a sajtóról írni. De a washingtoni Hírmúzeum (Newseum) azoknak is tartalmas szórakozás, akiket a média nem annyira, a világ viszont annál inkább izgat.

New York volt a legkedveltebb turista célpont Amerikában

Michael Bloomberg New York-i polgármester sikernek nevezte, hogy a recesszió ellenére csak 3,9 százalékkal esett vissza a turizmus, annak ellenére, hogy az előzetes becslések 10 százalékos csökkenést jeleztek előre.

81 éves szexológussal fejlesztené a romantikus turizmust Washington

Romantikus kirándulási célpontként népszerűsítenék Washingtont: Dr. Ruth Westheimernek az lesz a feladata, hogy dolgozzon ki "szerelmi stimulációs programot" februárra, különös tekintettel Valentin-napra, a szerelmesek ünnepére.

 

Indián múzeum az indián nyárban

Dan Brown a Louvre férfimosdója után most a washingtoni Smithsonian múzeumegyüttest teszi világhírűvé legújabb bestsellerével. De a páratlan intézménykomplexum önmagában is kiemelt turistacélpontnak ajánlott.

Még október végén is száz ágra süthet a nap az amerikai fővárosban, ám az indián nyár dacára egyre inkább a benti programok felé fordulnak az erre látogatók. A Washingtonba érkezők előtt nincs könnyű dolgunk a szokásos, "Mit nézzünk meg 72 óra alatt?" ajánlattal, ugyanis csak a Smithsonian Institution (Smithsonian intézmény- és múzeumcsoport) számtalan témát kínál a postatörténettől a repülő- és űrrepülőgépekig.

Ráadásul a 19 múzeum és a bennük fellelhető 136 millió kiállítási tárgy zömének a főváros, azon belül pedig a Capitolium előtt elterülő National Mall hatalmas téglalapja ad otthont.

Akinek valóban 72 órája van csak, érdemes az öt éve megnyílt Amerikai Indiánok Nemzeti Múzeumával kezdenie a túrát. Ez már csak dukál az "első nemzeteknek" - ahogy legalábbis Kanadában hívják az indiánokat és az eszkimókat. Az ősi világot idéző épület már önmagában kuriózum lekerekített formájával, a New York-i Guggenheimet idéző enteriőrjével. (És nem kevésbé a jobbára silány amerikai büfékínálatból kimagasló éttermével, ahol a hagyományos ízeket is megismerhetjük. Ehetünk például núsuxot, ami szahaptin nyelven annyit tesz: lazac.)

Kifulladásig szemlélhetjük a ma mintegy 2,7 milliós, az USA-n belül főleg három szövetségi államban tömörülő őslakosok tárgyi kultúráját, közte fegyvereit, folklórját, megismerhetjük hiedelemvilágukat. De az egészben talán a legkevésbé az az érdekes, amit May Károly regényeiből, és a hasonló filmekből, amelyekben Gojko Mitic "Uff!" gyanánt azt mondja: "Ich habe gesprochen", úgy is tudunk.

A kulcsszó - angolul - a survivance, azaz a puszta fizikai túlélésnél több, az életet megélő, tartalommal megtöltő létezés. A rezervátumok kettévágták nemcsak a törzseket, de a családokat is. Az állandó kiállítás legizgalmasabb része - amit Amerikában természetesen multimédia, film, hanganyag, számítógép is igyekszik megismertetni -, hogy miként küzdenek meg az őslakos népek az alkalmazkodással anélkül, hogy teljes asszimiláció legyen a sorsuk.

Legyenek akár manhattani menedzserek, alaszkai halászok, vagy új-mexikói birkapásztorok. Tízből nyolcan már kevert vérűek. Az ősi nyelveknek még a felét, mintegy 200-at beszélik ahhoz képest, mint amennyit fél évezrede, Amerika felfedezésekor, de ez a szám 2060-ra húszra csökken, ha nem tesznek ellene.

Van csúcsértelmiségük ezt elkerülendő: a lenyűgöző épület (eredeti) főépítésze, a kanadai Douglas Cardinal az úgynevezett fekete lábú, a jelenlegi igazgató pedig a pauni indián törzsből való. Egészen különleges a világvárosi körülmények között megmaradt, ma is 30 szervezettel rendelkező chicagói indiánok sorsa.

Az indián múzeumnak már az épülete is különleges
indián múzeum
Top cikkek