Bezár a Karel Gott múzeum

Hároméves működés után rövidesen bezárja kapuit a Karel Gott múzeum. A Gottland elnevezésű múzeumot 2006-ban a Prágától alig néhány kilométerre fekvő Jevanyban nyitották meg, abban az emeletes villában, amelyben a "prágai aranycsalogány" lakott az 1970-es és 1980-as években. Videó - Lady Carneval 1977-ből!

Az éneklő miniszter

Neki van a legtöbb esélye arra, hogy valóban segítsen a csehországi romákon.

Turistacsapdák Prágában

A turistáknak állított "csapdák" listáját tette közzé a Prague-Stay.com. Az angol nyelvű portál felsorolja, milyen alacsony színvonalú és drága idegenforgalmi programok várnak a gyanútlan külföldire Prága belvárosában.

James Bond nyomában

Kezembe veszem James Bond pisztolyát, és célzás nélkül szétlövöm a legújabb autóm használati utasítását. Akár ezt is megtehetem a Karlovy Vary-i Grandhotel Pupp fakultatív programján.

Szent Márton zarándokútvonalán

Történelmi léptékkel nézve viharos gyorsasággal épülnek a Szent Márton zarándokútvonal újabb és újabb szakaszai Európában. A két éve a Szombathelyről induló szlovéniai, majd Pécsig járható, és a Horvátország felé Varasdig tartó útvonal után a napokban a Pozsony felé vezető szakaszt is kijelölték, ezután Csehország következik.

 

Óvakodjunk a zsebtolvajoktól Prágában

Érdemes vigyáznia személyes dolgaira a külföldi turistának Prágában. A száztornyú Moldva-parti cseh metropolis ugyanis a zsebtolvajok számát tekintve a világon a harmadik helyre tornászta fel magát. A tekintélyes TripAdvisor utazási hírportál nemzetközi felmérése szerint a prágai Károly híd a zsebtolvajok egyik Mekkájának számít a világban. A világ legveszélyesebb helyei a barcelonai Las Ramblas utca, Róma egyes részei, a prágai Károly híd és a madridi El Rastro piac - sorolta fel a hírportál a zsebtolvajok által uralt területeket.

A prágai Károly hídon egy éve felújítási és karbantartási munkák zajlanak, ami leszűkítette az amúgy sem túl széles, évtizedek óta már csak gyalogosok által használható hidat. Statisztikák szerint a hídon naponta átlagban legalább 30 ezer ember megy át. Miután a sétatér beszűkült, a zsebtolvajok fő "munkaterületévé" vált. A prágai zsebtolvajok nagy része "vendégmunkás". Szervezetten dolgoznak, és a rendőrségi források szerint különösen sok köztük a román, a bolgár, a cigány, illetve a volt Jugoszlávia területéről származó egyén.

"Ez a közlés nagyon rossz időben jött, mert a nemzetközi válság következtében nagymértékben csökkent a Csehországba látogató külföldi turisták száma. Elmondható, hogy a csehországi idegenforgalom mély válságot él át" - kommentálta a listát Tomio Okamura, a cseh utazási irodák szövetségének szóvivője. A statisztika szerint az első fél évben 13-15 százalékkal kevesebb külföldi utazott Csehországba, mint a múlt év hasonló időszakában. A hasonló európai országokban a visszaesés mindössze 10 százalék körül mozog. A külföldi látogatók számának csökkenése Csehországban már harmadik éve tart. "Ez nemcsak a nemzetközi gazdasági válság, hanem inkább a régen ismert problémák következménye. Ide tartoznak a zsebtolvajok, a csaló taxisofőrök, a csaló és drága pénzváltók, a szolgáltatások hullámzó megbízhatósága. Minderről az összes útikönyv ír, ami nekünk egyáltalán nem jó" - húzta alá Okamura. 

A Károly híd a zsebtolvajok fő vadászterülete
Top cikkek