Rio de Janeiro, szenvedély és bűnözés

Először rendeznek ötkarikás játékokat Dél-Amerikában, amennyiben Rio de Janeiro pályázata célba ér a voksoláson.

Rio de Janeiro rendezheti az első dél-amerikai olimpiát!

Rio de Janeiro rendezheti 2016-ban a 31. nyári játékokat. A brazil város a szavazás harmadik körében, 66:32 arányban Madridot győzte le.

A Január folyó, más néven Rio

Hallották már hírét a Január folyónak? Ilyen formában aligha.

Bandaháborúk dúlnak Rióban

Lula da Silva és Pelé örömkönnyeit örökítették meg a tv-k, amikor Rio de Janeiro elnyerte a 2016-os olimpia rendezési jogát. Most a hét végén Rio ismét a hírek elején szerepelt...

Rio de Janeiro a legjobb úti cél a melegek számára

A Forbes magazin által a világ legboldogabb nagyvárosának választott brazil metropoliszt a meleg utazási irodák kongresszusának küldöttei találták a legjobb helynek a meleg turisták számára. A polgármester büszke, hogy városa tiszteletben tartja, sőt értékeli a különbözőséget.

 

Rio nem csak karnevál

2016-ban Rio de Janeiro olimpiát rendezhet. A NOB döntésének hírére a brazil óriásváros soron kívüli karneválban tört ki. Brazília azóta egyre több érdeklődőt vonz.

Azok, akik a karnevál miatt utaznak a szamba fővárosába, tudják, hogy a nagy rendezvény jövőre február 13-án kezdődik, és négy napig tart majd. Rio egyetlen és megismételhetetlen élmény, vallja mindenki, aki egyszer megkóstolta ezt a zenés-táncos őrületet.

Egyébként pedig - vallják - az óriási dél-amerikai ország legnagyobb városa karnevál nélkül is megéri az utazást, át az óceánon és öt időzónán. A riói látványosságok egy részéről, a természeti szépségekről és strandokról - ott pedig az egyéb látnivalókról - beszámoltunk az olimpiai bejelentést követően (Népszabadság, Utazás, 2009. október 5.).

Azoknak, akik nem szervezett csoporttal utaznak a brazil megalopoliszba, érdemes a megtekintendő látványosságok közé beilleszteniük még néhány pontot. Jó tudni, hogy Rio centruma a hatalmas felhőkarcolókkal többnyire irodaházaknak ad otthont. A hét végén, munkaidő után, ott elsősorban turisták bukkannak fel. Viszont ott található a nemzeti könyvtár neoklasszicista épülete - Dél-Amerika legnagyobb, több mint nyolcmillió darabos gyűjteményével.

És meg kell nézni - legalább kívülről - a helyi városi színházat. Minden útikönyv szerint az 1909-ben átadott épület a párizsi opera másolata. Érdekes - cserélődő művészeti kiállításokat, tárlatokat - kínál a brazil központi bank kulturális centruma (Centro Cultural do Banco do Brazil). De aki másmilyen érdekességet kedvel, válogathat a múzeumok között. Különlegesség a XVII. századból maradt Mosteiro de Sao Bento bencés kolostora. Érdemes akkor felkeresni az épületet, amikor a Benedek-rendi szerzetesek gregorián énekeket adnak elő.

A bűnözés elkerülhetetlen téma Rióban. Sok tanácsot kaphatnak a turisták előzetesen. Ezek főleg óvatosságra intenek, például arra, hogy az autóbuszoknak csak az első felében utazzanak, ne tartsanak maguknál értékeket, ne hagyják őrizetlenül a cuccukat a Copacabanán.

Fel kell készülni a zsebtolvajok mindenütt alkalmazott trükkjeire. Arra is intenek, hogy ne menjünk kísérő nélkül a hegyekre épült favellákra, szegénynegyedekbe. Pedig sokan nem hagynák ki ezek felkeresését. A legbiztosabb, ha a szervezett favellatúrák valamelyikéhez csatlakozik a kíváncsi turista. 

Infó

Vízum: Magyar állampolgároknak 30 napnál rövidebb tartózkodáshoz nem szükséges. Az útlevélnek a visszaérkezéshez képest még 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Belépéskor oda-vissza repülőjegy és szállásfoglalás felmutatását kérhetik.

Időzóna: -5 óra a GMT-hez.

Pénznem: a brazil real kb. 105 HUF.

Hitelkártyák: a legelterjedtebb hitelkártyákat elfogadják. Készpénz-felvétel hétvégén nehézkes.

Kötelező védőoltás nincs.
Javasolt védőoltás: sárgaláz, hepatitis, amazóniai útnál tífusz ellen.

Csapvíz fogyasztása tilos, gyümölcsöt csak hámozva fogyaszszunk, utcán kapható élelmiszerek fogyasztásától tartózkodjunk.

Elektromos feszültség: 110 volt.

Januári fürdőzés a Copacabanán
Januári fürdőzés a Copacabanán
Top cikkek