'Ne hantolja ki a kormány a haláladót!'

Tiltakozik az MDF az ellen, hogy a kormány 11-21 százalékos illetéket vessen ki az üzletrészek öröklésére.

Sárkányölő Szigfrid az UNESCO-toplistán

Az ENSZ Nevelésügy, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Világemlékezet Listájára kerül a Niebelung-ének.

Esterházy-feladat

A nyári zenei évad befejeztével restaurátorok vették birtokba a zenetermet és a dísztermet a fertődi Esterházy-kastélyban: megkezdődött az épület ékkövének felújítása az 1,6 milliárd forintos rekonstrukció keretében.

Szétkapkodták a Ceauşescu-vagyont

Bár egy bírósági döntés értelmében a román diktátor vagyona egyedül életben maradt utódjára száll, a vagyon jó része az elkobzás után bizományi áruházakban végezte.

A milliárdos hajléktalanok rejtélyes története

Egy magyar hajléktalan testvérpár harminc milliárd forintos vagyont örökölhet dédanyjuktól – ez a meseszerű történet jelent meg több brit újság internetes oldalán. Kicsit zavaros a történet.

 

Örökségben utazunk

Az ember legyen büszke az örökségére. És mutogassa is vendégnek, ismerősnek, ellenfélnek. Nem mintha különb lenne attól, hogy milyen dolgok maradtak rája eleitől, mennyire ősi családfája. De az örökség, amellyel azonosulunk, amelyet megőrzünk, hogy gyerekeink is láthassák, esetleg megmutathassák a maguk gyerekeinek, az nagyon fontos. Érdemes utazni is érte.

Ebben a számban több ilyen örökségünkről van szó. Természetiről, amelyet a nógrádi geoparkban láthatnak, vagy szellemiről, amilyen a mohácsi busójárás. Igen, ez is része a mi kultúránknak, ahogy az Andrássy út, az esztergomi vár, a Duna budapesti rakpartjai. Értékek és látványok, amelyeket meg kell őriznünk, mert szegényebbek lennénk nélkülük. A városok nem véletlenül küzdenek, hogy egy-egy fontos látványosságuk felkerüljön a világörökség vagy az európai örökség listára. Jelzés ez mindenkinek: ide kell utazni, meg kell ezt a helyet tekinteni. Az örökség őrzése végül jó üzlet is.

Elkezdtük közölni azoknak az európai turisztikai örökséghelyeknek a rövid ismertetését is, amelyeket Brüszelben választottak ki. Közéjük tartozik a kőszegi Irottkő Natúrpark is. És izgalmas kincset kínálnak a többi tagállamban is. Jó, ha ezeket a sajátunknak tudjuk. Végül Európa egésze is lassacskán az örökségünkké lesz. Kalandozva magunkkal hozzuk az ott szerzett élményeket, tanulságokat. Szóval a miénk, vagy a gyerekeinké is lesz. Jó utat tehát!

Top cikkek