Vezetnek a bolgár ellenzéki szocialisták

Továbbra is tartják jelentős előnyüket a bolgár ellenzéki szocialisták a szavazatok 82,2 százalékának megszámlálása után - közölte a központi választási bizottság.

Bolgár pék, román varrónő?

Magyarország fokozatosan, a munkaerőigényhez, illetve -hiányhoz igazodva nyitja meg piacát immár a román és a bolgár munkavállalók előtt is, miután a két ország néhány hét múlva csatlakozik az Európai Unióhoz. Nem utolsósorban erre készülve a szociális és munkaügyi tárcánál listát állítottak össze a befogadó szakmákról.

Korrupciós ügybe keveredett több bolgár miniszter

Menesztettek két miniszterhelyettest, a gazdasági és energiaügyi minisztert pedig szabadságra küldik egy korrupciós ügyben folyó vizsgálat keretében Bulgáriában - olvasható a hivatalos közleményben.

Bulgária rajtavesztett a korrupción

Bulgária nem mutatott fel megfelelő eredményeket a korrupció elleni küzdelemben, így az ország végérvényesen elveszített 650 millió euró EU-támogatásból 220 milliót.

Tiszta lappal - Bulgáriában

Az egyik oldalon van egy viszonylag új párt és egy erős vezér, egyszerű válaszokkal, népszerű magyarázatokkal. A másikon fáradt, bonyolult koalíció, mögötte öreg választói réteg, régi káderek, közülük többen milliárdosok.

 

Kultuszhelyet találtak Bulgáriában

Egyedülálló ókori kultikus komplexumot tártak fel Bulgáriában a Rodope-hegység keleti lejtőjén, Perperikon trák város közelében. A helyszínen, 12 négyzetkilométeres területen, eddig kilenc két méter átmérőjű oltárt találtak. A létesítmény korát 3500 évesre becsülik, az oltárok körül talált tárgyak ugyanis a Kr. e. 1500-ból származnak - olvasható a Novinite bolgár hírportálon.

Az oltárokat a tűz kultuszát gyakorló trákok emelték, hasonló rituálék voltak honosak az adott korban Egyiptomban, Krétán, vagy a hettita birodalomban, Anatóliában. Bulgária volt az ókori trákság központja. Az utóbbi évtizedekben egy sor fejedelmi sírt tártak fel, a trák aranykincsek világszenzációt keltettek. Bulgáriában rendszeresen szerveznek olyan túrákat, amelyek a trák kultúra állomásait járják be.

A legnagyobb oltárt másfél-két méter vastagságú kőlapokból emelték, a régészek szerint ez a legnagyobb oltár egész Délkelet-Európában.

Az idei ásatási szezonban Perperikon feltárása során a régészek számos római kori leletet is találtak, valamint feltártak egy középkori, a XIII-XIV. században épült védőerődöt is. Mint az ásatásokat irányító Nikolaj Ovcsarov régészprofesszor rámutatott, a feltárt létesítmények arról tanúskodnak, hogy Perperikon városa évezredeken át fontos szerepet töltött be a térségben. (MTI)

Top cikkek