Vulkánok világa, Szicília

Különleges napi program Szicília szigetén, hogy reggel is, este is megnézze az ember: mit csinál az Etna? Mert a világ legnagyobb, működő tűzhányója mindennap más.

Az Indiai-óceán gyöngyszemei

A legenda szerint a féltékeny Héra egy alkalommal annyira feldühödött Zeuszra, hogy letépte nyakláncát és isteni férje fejéhez akarta vágni, de a smaragd, jade, türkiz kövek a tengerbe hullottak.

Mallorca: strandok, sziklák, kolostorok

Ha igazi mediterrán nyaralást akarsz, a legjobb úti cél Mallorca. Azúrkék tenger, fehér homokos strandok, minden kényelemmel felszerelt szállodák.

Kréta: lélegzetelállító történelem selymes homokkal

Kréta a "legek" központja: a legnagyobb görög sziget, a legrégebbi európai kultúra bölcsője és a legszebb strandok lelőhelye.

Montenegró: széllel, vízzel dacoló sziklafalak

Több kilométernyi, színes napernyődzsungel borította homokos, apró kavicsos strandok.

 

A Mauna Kea meghódítása

Ha a Hawaii-szigeteken hóembert szeretnénk építeni, autóba ülünk és irány a világ legmagasabb hegye, a Mauna Kea vulkán. Ugyanis, ha a tűzhányó föld feletti méretéhez hozzáadjuk a Csendes-óceánban található, felszín alatti métereit, a végeredmény meghaladja a tíz kilométert!

Hogyan kerül a hóember az örök nyár birodalmába, a Nagy-szigeten fekvő tengerpartok egyikére? A helyi tinédzserek kedvenc szórakozása, hogy nyitott csomagtartójú gépkocsikkal felmennek a szunnyadó vulkán tetejére, ott autójukat telelapátolják a frissen esett hóval, majd leszáguldanak a legközelebb eső (Kaiula-Kona) tengerpartra, ahol viharos gyorsasággal nekiállnak tapasztani. Egy kattintás, majd a kövér téli ember legott elfolyik a homokon.

Odafentről, a Mauna Kea tetejéről szemlélni a természet eme gyönyörű jelenségét valóban semmihez nem hasonlítható érzés - és akkor még a naplementékről nem is beszéltem! A 4 kilométeres magasságban megbúvó, amúgy nagyságát tekintve világcsúcstartó obszervatóriumban a föld legképzettebb csillagászai múlatják az időt, bámulják az eget, vizsgálják a fényszennyezés káros hatásait.

Aztán amikor kitör a hóvihar, napokig az épületben ragadnak. Volt, hogy egy hétig ki sem tudtak lépni a szabadba - miközben odalent turisták ezrei heverésztek a kánikulai hőségben, fent az elemek tombolása kényszerítette "zárdába" a tudósokat.

Az alvó pajzsvulkánra a legegyszerűbben a Nagy-sziget (Big Island) fővárosából, Hilóból juthatunk fel. A belvárosban, a kórház mellett elhaladva a Szivárvány-vízeséshez érkezünk (Rainbow Falls). Ezt úgy kell elképzelni, mintha Budapesten a Szilágyi Erzsébet fasornál elkanyarodnánk a János Kórház felé, és ott lenne a zuhatag. Hilót elhagyva a 200-as út (Saddle Road) egyre többször és egyre meredekebben kanyarog felfelé, a növények fokozatosan ritkulnak.

Balra és jobbra is megkövesedett lávamező veszi át az uralmat, miközben éppen a két nagy vulkán a Mauna Kea (jobbra) és a Mauna Loa (balra) között haladtunk. Az autó "küzd" az úton, amely mellett káprázatos dombok és pajzsvulkánmaradványok tűntek fel, miközben a növényzet már teljesen kihalt.

Odafent az év minden szakában hógolyózhatunk - természetesen az októbertől áprilisig terjedő időszakban nagyobb eséllyel. Fekete kövek és fehér hó - egyesek a földkerekség legnagyobb sakktáblájának nevezik a területet.

Az utazás előtt számos teendő szükséges. A gépjárműkölcsönzők nyomatékkal hívják fel a figyelmet arra, hogy eszünkbe ne jusson a vulkánra bérautóval felmenni (ezzel kapcsolatban külön nyilatkozatot kell aláírni), erre azonban az utazók Mauna Kea-i magasságból tesznek. (Magam is jártam sima négykerekűvel a tetőn, a gépkocsi olykor "köhögött", a motor fulladozott, aztán a járműnek végül semmi baja nem lett.)

Fontos a megfelelő ruházat és az akklimatizáció. Meleg pulóver, kabát, zokni és strapabíró cipő nélkül nem szabad elindulni. Sok turista a "minek vigyek Hawaii-ra téli holmit?" felkiáltással vág neki az útnak, aztán - ha látni kívánja a világ egyik legszebb pontját - Hilóban eszeveszett vásárlásba kezd.

A felfelé vezető út felénél kialakítottak egy pihenőpontot, ahol nagyon ajánlott a félórás megállás. Az egyre ritkább levegő ugyanis a legedzettebb embert is "agyonütheti". (Sajnos, az elmúlt években több haláleset is történt, amikor a felelőtlen látogatók megállás nélkül rohantak fel a vulkánra, mindez szívmegállást, agyvérzést okozott. A magas vérnyomással küzdő utazók viszont semmi szín alatt ne vágjanak neki a kirándulásnak.) Amúgy is érdemes a pihenő, hiszen az akklimatizációs ponton megtekinthetünk mindent, amit erről a vulkánról tudni érdemes.

4205 méter magasan állni maga a csoda. Ahogyan a vulkán emlékkönyvébe beírtakat olvastam: az idő megszűnik létezni, minden másodlagossá válik, hiszen az egyszeri ember mégiscsak a világ tetejéről néz le az úszó felhőpamacsokra, a messzinek tűnő és valószínűtlenül kék óceánra, a glóbuszra, ahol él. S amely - ha csak percekre, órákra - de a lába előtt hever.

A Mauna Kea vulkán (valamint testvére, a Mauna Loa) a Hawaii földdarabok legnagyobbikán, a Nagy-szigeten (Big Island) található. Budapestről minimum 2 átszállással lehet eljutni az állam fővárosába, Honoluluba (átszállásoktól függően a menetidő 22-28 óra), ahonnan a szigetközi járatok valamelyikével kell továbbrepülni a Nagy-szigetre, Hilóba, vagy Konába. A Budapest-Honolulu repülőjegy már 190 ezer forintért is megvásárolható, ehhez minimum fél évvel a tervezett indulás előtt érdemes megvenni a tikettet. A szigetközi utazások (GO! Airways vagy Hawaiian Airlines) ára egy útra 43 dollár.

A Nagy-sziget esős oldalán (Hilo és környéke) kevesebb a szálláslehetőség (a világ egyik legcsapadékosabb területéről van szó), a nagy hotelek inkább a napos oldalon, Konában és környékén lelhetők meg. Szerencsés esetben 1 éjszakára már 50 dollárért is kaphatunk szobát, az óceánparti luxushotelekben ugyanakkor 600 dollárt is elkérhetnek naponta. Az időeltolódás a magyarországi nyári időszámítás idején mínusz 12, a téli időszámításkor mínusz 11 óra - a Hawaii-szigeteken ugyanis soha nem állítják át a mutatókat.

Az örök tavasz szigetén magasodik a hófödte vulkán
Top cikkek