A kockázatos utazás

Azzal hívott fel egy olvasónk, hogy szerinte az utazási szokásokat újra kellene gondolnunk. Nekem is, őt követve. Őt a SkyEurope minapi csődje rendítette meg. De nem hisz már a korábban sziklaszilárdnak tartott úgynevezett nemzeti légitársaságokban sem. Hiszen - mondta - állandóan arról olvasni, hogy recsegnek-ropognak minden eresztékükben, bármikor összeomolhatnak a patinás cégek. Az utazási irodákban sem bízik - tette hozzá. Ezek is sorra mennek csődbe, s emlékeztetett pár krachra az elmúlt időkből. A szerkesztő jegyzete.

Az ember befizeti a díjat, aztán elúszik az egész. Jó esetben nem reked ott valahol a távoli külföldön... Szerinte ne utazzunk addig, míg ezek a vállalkozások nem lesznek ismét megbízhatóak. Ennyi. Közbevetem, ha követem javaslatát, az utazási ipar soha nem mászik ki a globális slamasztikából, ha otthon maradunk, még több utazási iroda és légitársaság omlik össze. Akkor kockáztassak vakon? - kérdezi.

A válság kockázatait valóban a fogyasztó fizeti meg. Adott esetben azonban érdemes rizikót vállalni. Nem az ágazat fennmaradása érdekében, hanem magunkért. Most ugyanis - éppen a válság miatt - kiválóak az ajánlatok. Pár ezer forintos repülőjegyek, olcsó szállodai csomagok, potom árú apartmanok kínálják magukat az interneten. Igaz, most kell fizetni a későbbi utazásért. Addig a mi pénzünket használják, de talán ezzel ki is húzzák a kijelölt időpontig, s akkor - bízom benne - valóban olcsón jutunk az utazás örömeihez.

Top cikkek