Kulináris élvezet kultúrával spékelve
Ebédre érkezünk Csengődi Istvánhoz, aki a kiskőrösi István Borházban kiváló pálinkával és kakaspörkölttel látja vendégül a túra résztvevőit. Ő is az alföldi borok hírnevét szeretné erősíteni, megőrizni. A vendégváró helyiségtől üvegfal választja el a látványpincét. Ha nemesebb italról van szó, nem hagyhatjuk ki a Helibor Szövetkezeti Pincészet izsáki pezsgőüzemét, amelynek pincéjében 230 ezer hektoliter bor fér el, hoznak is ide az ország minden részéből tárolásra váró nedűt.
Az üzemlátogatás és kóstolás is hozzátartozik a borút programjához. Izsákon, a Garabonciás sajtkészítő kisüzemben készítik a környéken a legfinomabb sajtokat, amelyekből kóstolhatunk és vehetünk is. Juh-, kecske- és tehénsajtokat kínálnak különböző ízesítésben.
Erdősi Mária, a Magyar Borutak Szövetségének főtitkára szerint egyre nagyobb figyelem fordul a borturizmus felé, amelynek szervezése közben nemcsak a tájborokat, hanem a helyi kulturális és történelmi hagyományokat is bemutatják. Izsákon található a Pálinkamúzeum, amelyben a régi, 1922-ben alapított helyi pálinkafőzde berendezései csaknem eredeti állapotban maradtak fenn. A több mint ezer kiállított tárgy között muzeális italcímkék tűnnek fel hajdani idők divatos és különböző formájú pálinkásüvegein, tervezőik művészetét dicsérve.
A falakon a gyümölcsszedéstől egészen a pálinka elkészültéig festmények mutatják be az ital útját. Majd egy modern csapszékből a kerthelyiségbe lehet jutni, ahol csodálatosan formázott üvegekben kínálják a kóstolnivalókat. Van itt pálinka almából, körtéből, barackból, dinnyéből, cseresznyéből, szilvából és málnából is. Gróf Esterházy névvel barack- és körtepálinka sorakozik a polcokon.
Kis hűsölés után a múzeum mellett lévő helytörténeti bemutatót is érdemes megnézni, ahol Kovács Gyula helytörténész összegyűjtött tárgyai, fotói, képei, edényei mellett sorakoznak fel Izsák történelmének relikviái és hiteles dokumentumai.
Bortúra a Duna Borrégióban - egynapos programok borvidékenként. Programra érkezés helye:
Birkás Pincészet, Szabadszállás, Bem utca 6.
Birkás Zoltán: (06-20) 317-6059.
Bortúra a Hajós-Bajai Borvidéken. Programra érkezés helye: Kovács Borház, Hajós, Pincefalu 54. számú út. Kapcsolattartó személyek: Birkás Zoltán: (06-20) 317-6059, Kovács Róbert: (06-70) 336-6997.
Bortúra a kadarka borok vidékén. Programra érkezés helye: Csongrád, Bokros Borászat.
Kapcsolattartó személy:
Bodor István: (06-30) 515-3783.