Akkor szüret!

Elérkezett szezonja a szüretnek. Korábban, mint egykor szokás volt. Versenyben vagyunk: ki készíti, kínálja a legfrissebb, legújabb bort? A szüret népszokás, szertartás, alkalom arra, hogy ki-ki megélje kötődését az italhoz, s az áldott gyümölcshöz, amelyből sok ezer éve kapja a civilizált emberiség egyik legfontosabb italát. A szentendrei skanzen idei szüreti mulatságát az előző hétvégén tartották. De szerencsére lesz még egy sor hasonló ünnepség, ahová elutazhat Ön is a mostani ősszel.

Lesz például szüreti ünnepség Budafokon és Gyöngyösön hamarosan. Egy időben a budai Várban rendezendő borfesztivállal. Aztán pedig sorra jönnek a hazai borvidékek a maguk felvonulásaival, szüreti báljaival, országos és helyi érdekű lakomáival. Mi is megpróbáljuk talán. Korábban jártunk Budafokon, felkerestük a közeli Etyeket, s persze megízleltük a nagyobb Balaton közeli és Budapesten rendezett fesztiválok kínálatát is. Más a szüreti mulatságoknak ez a mai, sokszor inkább kereskedelmi változata, mint a sokak emlékeiben élő hajdani szüretek. Palackozott borok, hűtött mustok. Szabvány a boroskehely is, nem pedig csorba mustárlátta pohár. A felvonuló falatozók, kolbászsütők és kürtőskalácsosok kínálata is milyen más, mint a hajdan a szüretelőknek kínált bográcsé. De azért megéri. Ne hagyják ki!

Top cikkek