Négynapos pálinkafesztivál Almádiban

Ismét a legjobb magyar pálinkákat kóstolhatják meg az érdeklődők augusztus végén Balatonalmádiban.

Nyárutói turistacsalogató a Balatonon

A kamarai védnöki táblával rendelkező Balaton környéki vendéglátóhelyek családi vasárnapot tartanak szeptember 13-án. Mindez annyit jelent: ezen a napon több mint 60 étteremben és cukrászdában fogyaszthatunk 30-50 százalékos kedvezménnyel.

Balatoni ősznyitány szüreti mulatságok sorával

Sokan szeretik a balatoni táj szelíd szépségét akkor megcsodálni, amikor a nyári szünidő véget ér, és eltűnnek az irdatlan tömegek az üdülőövezetből. Eljött az ő idejük! A víz és a nap melege még szeptemberben is kínál örömöket, de az enyhébb időjárás a kirándulásoknak is kedvez. A legromantikusabbak a vízi utak menetrend szerinti, program-, séta- vagy bérelt hajókon (www.balatonihajozas. hu). Ilyenkor a vitorlásversenyek egymást érik, ami látványnak sem utolsó, és aki kedvet kap hozzá, az maga is kölcsönözhet vitorlást, vagy őszi vitorlássulikban szerezheti meg a szükséges tudást.

Kőlevesfesztivált rendeznek Szilaspogonyban

A Kőleves Fesztivált hét éve a kőleves meséjére alapozva indították el. A kőleves készítésének szabályait hét pontban rögzítették, ezek egyike szerint kőlevest főzni bármiből lehet, az egyetlen kötelezően betartandó előírás: a Kiskő-hegy vulkanikus kődarabját, mely a készülő leves névadója, bele kell mártani a még hideg főzővízbe.

Reformkori séta Balatonfüreden

Szeptember 25. és 27. között reformkori hangulat várja a látogatókat Balatonfüreden: zenei és irodalmi műsorok, bemutatók idézik a történelmi időket.

 

Nyárutói turistacsalogató kedvezmények Dunántúlon

Az idén második alkalommal rendezik meg a Balaton környéki minőségi vendéglátóhelyek - az úgynevezett kamarai védnöki táblával rendelkező éttermek és cukrászdák - közös turistacsalogató akcióját: a kamarai családi vasárnapot. Szeptember 13-án, vasárnap összesen 63 Somogy, Veszprém és Zala megyei vendéglátóhelyen 30-50 százalékos kedvezmény jár a helyben ételt, italt fogyasztó kedves kuncsaftoknak.

Az akciót a három tóparti megye kamarái szervezik. Somogyi Istvánné, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára elmondta, kettős céllal hívták életre a kamarai családi vasárnapot: egyrészt szerették volna egy akció keretében összefűzni a kamarai védnöki táblával rendelkező vállalkozókat, másrészt egy olyan marketingfogással kívántak kedveskedni a turistáknak, ami egyúttal segíthet a balatoni főszezon meghosszabbításában.

A balatoni megyék kamarái nyolc éve osztanak kamarai védnöki táblákat. Somogyi Istvánnétól megtudtuk, a régióban évente nyolc-tíz új vállalkozás nyerheti el a megtisztelő címet, amelynek odaítéléséről - egy szigorú minősítő szempontrendszer alapján - mindig egy szomszédos balatoni megye szakmai zsűrije hoz döntést.

A bírálók ugyanazt figyelik, amit bármely vendég elvárna egy minőségi vendéglátóhelytől: a konyha színvonalát, a környezet harmóniáját, a tisztaságot, a pincérek udvariasságát, gyorsaságát, idegennyelv-ismeretét. Azok az éttermek és cukrászdák kaphatják meg a védnöki táblát, melyek az adható összpontszámnak legalább a 80 százalékát elérik. (Az ilyen minősítés aztán biztatásul szolgál a vendégeknek is.)

A kamarai minősítéssel rendelkező vendéglátóhelyek egyébként örömmel vesznek részt az akcióban. Érdeklődésünkre több helyen is azt mondták, a családi napon az átlagos szeptemberi forgalomhoz képest jóval több vendégre számítanak. Akadt olyan étterem-tulajdonos, aki szerint a Torkos Csütörtökkel összevetve a balatoni kamarai akciónak az a sajátossága, hogy abban - a védnöki tábla miatt - kizárólag minőségi szolgáltatást nyújtó vállalkozások vehetnek részt.

A szeptember 13-i balatoni családi napon részt vevő éttermek és cukrászdák listája megtalálható a megyei kamarák honlapján.

A Huszár-vendéglő is csatlakozott az akcióhoz
Top cikkek