Bon Bini Curacao

Itt a hétvége, és jönnek a környék - Kolumbia, Venezuela - módosabb emberei, hogy eltöltsenek egy-két napot Curacaón. Fővárosa, Willemstad az egyetlen a karibi térségben, amely felkerült az UNESCO világörökségi listájára

Ötszáz éve sztár VIII. Henrik

Királyi múzeumok és a British Library is hosszan nyitva tartó tárlatokkal emlékeznek meg a közvéleményt lebilincselő uralkodó életéről és koráról.

London: metropolis utazó családoknak is

A brit főváros családbarát programokkal gondoskodik a nyáron gyermekeikkel együtt érkező turistákról. A játékmúzeum mellett a Diana hercegnőről elnevezett óriási játszóteret is érdemes felkeresni.

Kalkutta maga a látnivaló

Mark Twain szerint India az emberiség bölcsője, a beszéd szülőhelye, a történelem anyja, a legendák nagyanyja és a tradíciók dédanyja.

London Circus - harmadik nap

A reggelt a hindu templomnál kezdtem, majd a Hyde Park, Händel múzeum, egy nagyon érdekes Benjamin Franklin ház, aztán sajnos irány haza, Párizsba.

 

Ahol kelet és nyugat találkozik

Greenwich London kedvelt városrésze a Temze mentén. Kevesen tudják, Londonnak e negyede mennyi látnivalóval szolgál. A Greenwich Parkot például az UNESCO 1997-ben világörökséggé nyilvánította. Busszal, DLR-vasúttal, vagy nyáron hajóval is könnyen eljutunk ide, legfeljebb egyórányi az út a centrumtól.

A városrész az 1400-as évek elején indult fejlődésnek. Itt van a Greenwich Palace, ahol VIII. Henrik 1491-ben napvilágot látott, majd itt született két lánya, Mary és Elizabeth, s itt halt meg VI. Edward. Nagy Péter cártól Charles Dickensig számos híresség is megfordult itt.

A palotát 1660-ban lerombolták, majd II. Károly 1664-ben parancsot adott újjáépítésére, ám csak egy része készült el. A régi palota területén áll ma a Királyi Tengerészeti Akadémia több épülettömbje, itt található a Nemzeti Tengerészeti Múzeum, valamint a Régi Királyi Csillagvizsgáló. A Tengerészeti Múzeum hatalmas épülete királyi kastély volt, nyugati szárnyát a mai napig is Queen's House-nak (a királynő házának) nevezik.

Az egykori királyi paloták együttesét a Greenwich Park választja el a dombtetőn épült Régi Királyi Csillagvizsgálótól. E parkot az UNESCO 1997-ben világörökséggé nyilvánította.

1675-ben II. Károly olyan parancsban rendelte el a hajózás és a csillagászat tökéletesítése javára a park legmagasabb pontján épüljön csillagvizsgáló. Ebben a tudományos műhelyben dolgozták ki a délkörök szerinti tájékozódást. 1833 óta mérik itt a greenwichi időt, amely Nagy-Britanniában 1880 óta hivatalos idő, 1884-ben pedig egy nemzetközi egyezménnyel lett a földi idő mérésnek általánosan elfogadott alapja. A Királyi Csillagvizsgáló 1954-ben elköltözött, az épület ma a Tengerészeti Múzeum része. A különböző termek látogathatók, a csillagvizsgáló majd 300 éves működésének tárgyi és írásos emlékeit - egyebek közt az óragyűjteményt - valamint Cook kapitány 1772-ből való kronométerét is megtekinthetjük. Itt halad keresztül a meridián, a 0 délkör, amely keleti és nyugati félgömbre osztja a Földet. A turista egyik lábával a földgömb egyik, másikkal a másik féltekéjére léphet. Greenwich az a hely, "ahol az idő lakik" - tartja a közmondás.

Info

Megközelíthető: London belvárosától 188-as busszal vagy DLR-rel.

Nyitva tartás: Régi Királyi Obszervatórium és Tengerészeti Múzeum: h.-szo.: 10-18, vas.: 12-18 óráig. Nyáron a belépés ingyenes.

Átlépnek a délkörön
Top cikkek