Kaposvári útikalauz látássérülteknek

Országosan egyedülálló szolgáltatással, a városról szóló turisztikai információkat tartalmazó Braille-írásos brosúrával, speciális térképpel és hangos idegenvezetéssel segítik a vakokat és gyengénlátókat.

Nyárutói turistacsalogató kedvezmények Dunántúlon

Az idén második alkalommal rendezik meg a Balaton környéki minőségi vendéglátóhelyek - az úgynevezett kamarai védnöki táblával rendelkező éttermek és cukrászdák - közös turistacsalogató akcióját: a kamarai családi vasárnapot.

Balatoni ősznyitány szüreti mulatságok sorával

Sokan szeretik a balatoni táj szelíd szépségét akkor megcsodálni, amikor a nyári szünidő véget ér, és eltűnnek az irdatlan tömegek az üdülőövezetből. Eljött az ő idejük! A víz és a nap melege még szeptemberben is kínál örömöket, de az enyhébb időjárás a kirándulásoknak is kedvez. A legromantikusabbak a vízi utak menetrend szerinti, program-, séta- vagy bérelt hajókon (www.balatonihajozas. hu). Ilyenkor a vitorlásversenyek egymást érik, ami látványnak sem utolsó, és aki kedvet kap hozzá, az maga is kölcsönözhet vitorlást, vagy őszi vitorlássulikban szerezheti meg a szükséges tudást.

Két nap Földvár, versenyben a fronttal

Versenyben a pénteki fronttal, Földvár felé félúton, harmadúton, negyedúton - zápor követ zivatart, zivatar záport.

Mezítláb a parkban

Homokban lépdelni, sárban, kavicsokon átgázolni, vagy éppen tőzegbe süppedni – mindezt saját egészségünk és persze jókedvünk érdekében egyre több „mezítlábas parkban” tehetjük meg. A Németországból kiindult mozgalom egyre népszerűbb Európában, Magyarországon például Tabajdon hódolhatunk a mezítlábas séta örömeinek.

 

Balatoni strand épül Palócföldön

Aki igazán szórakoztató vidéki programban szeretne részt venni, az látogasson el augusztus 15-én Ivádra, a Batyus Galoppra. A Hősök terén tartott Nemzeti Vágta paródiájaként szervezett programra a hevesi község határában lévő domboldalra már elkészült egy nagy lejtésű focipálya. A két félidős játék itt nem a kiegyenlített esélyekről szól, a valóság sem ilyen - vallja az ötletgazda polgármester, Ivádi Gábor. Így aztán lesz csapat, amely állandóan hegynek fölfelé, s olyan, amelyik lejtmenetben játszik végig. A második félidőben pedig speciális szabályok alapján, a játékvezető különös szabályai alapján történik a folytatás - ígérve olyan csavart gólok is születnek majd, amilyet annak idején még Puskás Öcsi bácsi sem tudott volna produkálni.

A fő attrakció, a Batyus Galopp fődíjáért, azaz az ivádi Szent Grálért - ahogy az előzetes nevezésekből kiderül - már több mint két tucat település jelezte, hogy rajthoz áll majd: idomított csigákkal, kecskesajtot, strucctojást, vaskarikát gurítgatva, kétkormányú autóval vagy épp egy MiG-21-es vezérsíkjával. Az ivádiak számtalan gyerekprogrammal is készülnek, az egyik támogatójuk jóvoltából még egy 25 köbméteres medencét is kihelyeznek interneten csereberélt játszóterük mellé a falunapjukon. Ebbe a Balaton vize kerül, amit balatonkeneseiek hoznak bele.

A lankára épült focipálya igazán játékospróbáló terep

A napokban egyébként felhívással fordultak a nyaralókhoz, hogy aki feléjük jár, az hozzon a tó vizéből. Sőt az Ivádhoz közeli Balaton községből is áthordanak majd néhány gallonnyi vizet - így épül majd meg a Balatontól legtávolabb eső balatoni strand.

Vízből persze erre felé nem ennyire nagy a hiány. Az Ivádtól alig tíz kilométerre lévő Bükkszéken épp a Batyus Galopp idején tartják a Salvus Fesztivált, amely a település gyógyító erejű fürdőjére irányítja majd a figyelmet. A környék pedig Recsk emlékparkjával, a siroki vagy a kisnánai várral, Parád lelket nyugtató sétányaival, túraútjaival várja a Mátra északi oldalán programot keresőket. Pétervásárán akár kollégiumi, akár fogadóbeli elhelyezést ár/érték arányban megfelelőt találni, de érdemes a falusi szállásokon is szétnézni akár Mátraballán, Váraszón vagy a Mátranovákhoz tartozó Cserpusztán, ha az ivádi Szent Grálért folytatott küzdelemre kíváncsiak vagyunk.

Top cikkek