Év végi kalandok a Balatonnál

A Balaton ősszel látványként, vagy hajózva pazar élmény, de nem kell lemondani a fürdőzésről sem.

MR. Balaton

Nemrég egy rendezvényen, amikor a pulpitusra szólították beszédet mondani, a mellettem ülő újságíró kolléga fennhangon megjegyezte: "Halljuk, Miszter Balatont!"

Hűsítő habokból gyógyító vizekbe

A Balatonnál vakációzóknak nem csak az esős, hűvös napokon érdemes ellátogatniuk a közeli gyógyfürdőkbe: Zalakaroson és Hévízen is több újdonsággal várják, egyebek mellett éjszakai mártózásra, koncertekkel kísért fürdőzésre invitálják a turistákat.

A dödölle fővárosa lesz Nagykanizsa

Szeptember első hétvégéjén a dödölle fővárosává válik Nagykanizsa, ahol ismét megrendezik a bor- és dödöllefesztivált.

Reformkori séta Balatonfüreden

Szeptember 25. és 27. között reformkori hangulat várja a látogatókat Balatonfüreden: zenei és irodalmi műsorok, bemutatók idézik a történelmi időket.

 

Tó, hegy, ember, szivárvány

Mészöly Gézától Csók Istvánon keresztül Bartha Lászlóig sok jeles művésznek volt kedves témája a Balaton. Ha nem született volna meg Egry József (1883-1951), bármelyikükre rámondhatnánk: "A Balaton festője". De megszületett - és több évtizedes tóközeli tevékenysége alapján immár elvitathatatlanul övé a cím. Bizonyság rá - egyebeken kívül - a badacsonyi Egry József Emlékmúzeum. Néhány percnyire a kikötőtől (ott Marton László Egry-szobra várja az érkezőt) és még közelebb a vasútállomástól fehérlik a ház, ahol élete utóján lakott és dolgozott XX. századi piktúránk egyik legegyénibb stílusú mestere.

Mielőtt belépnénk a platános-jegenyés-fügebokros udvarra, érdemes felnézni a hegynek a múzeumot szinte körbeölelő látványára: szőlőtőkék sora, fölöttük erdő, a fák közül elő-előbukkan a bazaltmeredély, házak falai, boltívei fehérlenek. Hangulatukkal a kiállítóhelyiségekben újra találkozunk. Mert Egry nemcsak a "szűken értett" Balaton, hanem a part, a tó menti hegyek - első renden a Badacsony - festője is volt. Ha a kapu előtt úgy néztünk a hegyre, hogy engedtük hatni magunkra hangulatát, "szellemét", nem csodálkozunk a képek szokatlan színvilágán.

Szokatlanok a legfontosabb tárgy, a tó színei is. Kiváltképpen, ha a nap sugarai - vagy inkább, pontosabban: a nap sugárzása - is ott vannak, ott van a képen. Beragyogva nemcsak a vizet, hanem a halászokat és a part embereit is. Vagy szivárványóriást rajzolva a tó fölé.

A Badacsonyi szőlőhegy, a Keszthelyi halászok, a Szüretelők a Badacsonyban, a Szivárvány, a Szent Kristóf a Balatonnál, az Őszi Balaton, a Balatoni fények, a Kilátás Fonyód felé, a Párás part, a Móló, az Öbölben mind-mind igazolja Egrynek a múzeum falán olvasható gondolatát: "A Balaton párás fényében minden elveszti tárgyi valóját." Hogy aztán a "minden" éppen így fejezze ki a valóság lényegét.

Hogy ez utóbbi mennyire így van, arra igazán akkor döbbenhetünk rá, ha hajóval megyünk tovább: a múzeumi élményre emlékezve még elgondolkodtatóbbnak látjuk a tavat.

Info

Nyitva tartás: hétfő kivételével 10-18 óráig

Belépődíj: 400 forint diákoknak és nyugdíjasoknak 200 forint

Tárlatvezetés: magyarul és németül. A múzeumot mozgássérültek is látogathatják. (A múzeum egyik termében kamarakiállítás mutatja be a katalán művészet egyik legjelesebbje, Joan Miró litográfiáinak szép kollekcióját.)

Top cikkek