Vulkánok világa, Szicília

Különleges napi program Szicília szigetén, hogy reggel is, este is megnézze az ember: mit csinál az Etna? Mert a világ legnagyobb, működő tűzhányója mindennap más.

Stockholmba kétszer kell elmenni

Ha igaz egy városra, hogy nyáron és télen más-más arcát mutatja, akkor az Stockholm.

Dobogóközelben az Antarktisz

Kristálytiszta levegő, szikrázó jéghegyek és szinte háborítatlan természet fogadja a világ legújabb "luxusturistáit" - az Antarktiszon.

Ne keresd a paradicsomot!

A búvárok régóta tudják, hogy Pápua Új-Guinea a búvárfotósok paradicsoma.

Marhahússal a piráják ellen

Ferihegyről először Frankfurtba vagy Párizsba kell utazni, innen Rióba, innen Brasiliába, aztán már csak egy lépés, hogy valamelyik helyi légitársaság elvigyen Manausba, Amazónia fővárosába, aztán három-négy óra hajókázás, és már ki is szállhatsz valamelyik izgalmas folyóparti falucskában. UTAZÁS TOP 50

 

Tomboló folyó a jaguárok földjén

Vezetőnk, Sancho szerint az Iguacu-folyó egyáltalán nem veszélyes. Bátorítását követően nyugodt szível szálltunk be a csónakba, amellyel a vízesés szélére vittek minket. UTAZÁS TOP 50

A helybeliek nem kímélik a turistákat. A csónaktúra alkalmával egészen a vízesés alá merészkednek, és mindenkit alaposan megfürösztenek. Olyan ez, mintha a fürdőkád teljes tartalma a nyakunkba zúdulna egy másodperc alatt. A gumicsónakból szerencsére kifolyik a víz, a ruha pedig majd megszárad, végül is 38 fok van.

Az Iguacu a világ legfantasztikusabb vízesése. A Niagara ugyan nagyobb esésű, de korántsem ilyen szép. A Brazília, Argentína és Paraguay hármas határ közelében fekvő természeti csoda lényegében egy egész vízesésrendszer. A brazíliai résznél félkör alakban ömlik le a víztömeg, az argentin terület pedig még csodálatosabb, itt egy sziget nyugati oldalánál zúdul le az Iguacu-folyó. Mindkét helyen szerveznek csónaktúrákat, ezeket nem szabad kihagyni. Brazíliában a Tropical Hotel szobái közül jó néhány éppen a vízesésre néz, itt érdemes szállást foglalni. Az argentin résznél a Sheraton az egyetlen hotel, amelynek engedélyt adtak a természetvédelmi területen belüli építkezésre.

Argentína már részben kiheverte azt a súlyos gazdasági válságot, amely korábban sújtotta az országot, amikor még a bankbetéteket is befagyasztották, és akinek megtakarítása volt, pénze nagy részének búcsút mondhatott. Most már a külföldi szemével úgy tűnik, a rendszer működik. Legalábbis a turistaparadicsomokat tudják fejleszteni. Az Iguacu környékét úgy alakították ki, hogy egyre több helyre lehet a fák közé épített, messziről alig látszó emelvényeken, hidacskákon eljutni. A vízesés fölé is felmászhatunk, de oldalról is megnézhetjük a csodát. Akár egy fél napig is el lehet kalandozni az argentin oldal magaslati sétányain.

A természetvédelmi terület bejáratától kisvasút viszi az érdeklődőket a vízesések közelébe, itt kezdődik azután az emelvényrendszer. Az Iguacu lényegében a dzsungel közepén található, úgyhogy őserdőnéző túrákat is szerveznek a helybeliek. A különleges növények, fák közül néhányról hosszú percekig tudnak mesélni a kísérők, a szerencsésebbek pedig pumát is láthatnak. A dzsungelben rengeteg jaguár él, de azok csak éjszaka vadásznak. Mégis sok helyen táblák figyelmeztetik a vendégeket és az autósokat a jaguárveszélyre. Hiszen ha valaki kiszáll a kocsiból és élelmiszer van nála, egy felriadt és éhes jaguár könnyen őt is tápláléknak nézheti.

A valaha itt élt kaigang indiánok meséi szerint a gonosz kígyóisten kavarta fel farkával a csendes Iguaçu folyó vizét, mert bosszút akart állni menyasszonyán, Naipin, aki elszökött tőle a szomszédos indián törzs bátor harcosával. A tudományos magyarázat persze jóval prózaibb: a vízeséseket egy sokmillió évvel ezelőtt bekövetkezett vulkáni kitörés hozta létre. Ma egyik része Brazíliához, másik Argentínához tartozik.

Top cikkek