Holt-tengeri dinnyetekercs

Egy cipész mentette meg 1947-ben az első holt-tengeri tekercset. A leletet megtaláló beduin pásztorok a bőrdarabból cipőt akartak készíttetni, de ő a feliratok láttán eljuttatta azt egy muzeológushoz. meséli James S. Snyder, az Izraeli Múzeum főigazgatója a Szépművészeti Múzeumban rendezett kiállításuk megnyitóján.

Hűsítő habokból gyógyító vizekbe

A Balatonnál vakációzóknak nem csak az esős, hűvös napokon érdemes ellátogatniuk a közeli gyógyfürdőkbe: Zalakaroson és Hévízen is több újdonsággal várják, egyebek mellett éjszakai mártózásra, koncertekkel kísért fürdőzésre invitálják a turistákat.

James Bond nyomában

Kezembe veszem James Bond pisztolyát, és célzás nélkül szétlövöm a legújabb autóm használati utasítását. Akár ezt is megtehetem a Karlovy Vary-i Grandhotel Pupp fakultatív programján.

Hidegvérű keletnémet lányok

Július végére már felmelegszik a víz, néha eléri a 15 fokot is. Eső után csak 13 fokos. Ezzel együtt a keletnémet lányok úgy játszadoztak a hideg tengerben, mintha csak a Széchenyi-fürdőben lubickolnának. UTAZÁS TOP 50

Menekülés Margarita szigetére

A venezuelai üdülőparadicsomba repülőgéppel lehet eljutni, és a szép nevű szigeten a szárazföldinél jóval nyugodtabb az élet. UTAZÁS TOP 50

 

Lebegés

A Közel-Keleten található Holt-tengert megközelíthetjük Izraelből, a palesztinok lakta területről és Jordániából egyaránt. A Holt-tengerben kevés helyen lehet fürdeni, mert nem mindenhol kiépített a part. Viszont ha valaki megmártózik a sós vízben, felejthetetlen élményben lesz része. Úszni nem is kell, mert mozdulatlanul lehet a felszínen lebegni. Ám amíg a bőrnek segít a víz, arra nagyon kell vigyázni, hogy szembe vagy szájba ne kerüljön, mert maró hatású. UTAZÁS TOP 50

A Holt-tengerben kevés helyen lehet fürdeni, mert nem mindenhol kiépített a part. Viszont ha valaki megmártózik a sós vízben, felejthetetlen élményben lesz része. Úszni nem is kell, mert mozdulatlanul lehet a felszínen lebegni. Sokan egy tálcán az italukat is maguk mellé teszik a vízre, így pihennek. Néhány helyen fekete az iszap, ez gyógyító hatású. A víz maga is segít a betegeken, a pikkelysömört átmenetileg teljesen megszünteti, de más betegségeknél is javulás tapasztalható. Rengeteg gyógyterméket készítenek a környező országokban, amelyeknek alapanyaga a holt-tengeri só vagy iszap. A kozmetikai cégek szintén felhasználják a Holt-tenger kincseit. Ám amíg a bőrnek segít a víz, arra nagyon kell vigyázni, hogy szembe vagy szájba ne kerüljön, mert maró hatású.

A hatvanas években még ezer négyzetkilométernyi volt a Holt-tenger vízfelülete, de évről évre egy méternyit csökken a víz magassága. A tudósok kidolgoztak egy Vörös Halott fedőnevű tervet, amely szerint a Vörös-tengerből vizet vezetnének a Holt-tengerbe. Az elképzelés megvalósítása 350 milliárd forintnyi összegbe kerülne, hiszen le kell küzdeni a szintkülönbségeket és meg kell építeni egy csatornát. Persze ez még a jövő útja, jelenleg a turisták még gondtalanul piheghetnek a Holt-tenger felszínén, a szállodák kiépített parti részén pedig remekül lebarnulhatnak, ugyanis hiába erős a nap, a káros sugarakat a magas páratartalmú légréteg megszűri.

A vize tömény sóoldat, és alig hullámzik. Egyedül a Jordán folyó táplálja a tengert, ami ugyan édes vizű, de nem befolyásolja a sókoncentrációt, mert ez a víz a nagy melegtől egyszerűen elpárolog. A területnek más kifolyása nincs, így a tömény só megmarad.

Top cikkek