Tandoori csirke hiperrakétával

Cifra hintó közeleg. Mintha a biciklisek, szent tehenek, kóbor majmok, kutyák, koldusok, bámészkodók tengerének hullámain imbolyogna. A magas bakon, amelynek trónszerű részét színes világító lámpafüzérekkel körítik és művirágok díszítik, ül a fiatal pár.

Plavnik: fürdőzés félsós tengerben

Az öbölben búvárkodva sokáig nem értettem, miért nem látok tisztán a víz alatt, aztán rájöttem: édes és sós víz keveredése töri meg, és teszi opálossá a fényt, ha megzavarjuk az érzékeny határfelületet.

Az Indiai-óceán gyöngyszemei

A legenda szerint a féltékeny Héra egy alkalommal annyira feldühödött Zeuszra, hogy letépte nyakláncát és isteni férje fejéhez akarta vágni, de a smaragd, jade, türkiz kövek a tengerbe hullottak.

Albertirsa: két faluból egy kisváros

Albertirsa meleg vizű strandjának köszönhetően - fürdővendégekkel népesül be nyáron.

Karpatosz: szörf és görög tradíciók

Az Égei-tenger déli részén, Rodosz és Kréta között félúton fekszik Karpatosz szigete. A két népszerű turistaparadicsom között fekvő görög sziget ragaszkodik hagyományaihoz és tradicionális életmódjához.

 

A Kelet káprázatos kincse

Néhány évvel ezelőtt Magyarországon még kevesen tudták, hol van Jordánia. A Vörös-tenger partján talál ható Akaba és a Holt-tenger mellett a világ nyolcadik csodájának tartott Petrát mindenképpen fel kell keresni Jordániában. Petra görögül sziklát jelent. Az egész várost egy hatalmas, sziklás hegybe vájták több mint kétezer évvel ezelőtt. UTAZÁS TOP 50UTAZÁS TOP 50

Igazából Jordániában egyetlenegy klasszikus tengerparti üdülőtelepülés található, Akaba. A Vörös-tengernek ezen a részén négy ország osztozik: Szaúd-Arábia, Jordánia, Izrael (az Eilat nevű városka az izraelieké) és Egyiptom. Akaba a mintegy tíz kilométernyi jordán területen található. A víz kristálytiszta, ideális a búvárkodásra és a fürdőzésre. A legjobb a Radisson hotel strandja, de az Aquamarine nevű vízi centrumnál is pompás fövenyt találunk. Persze senki ne képzeljen el végeláthatatlan hosszúságú homokos beacheket, de kicsiben minden megvan, ami kell. Lehet szörfözni, vízisízni, hajókázni.

A szállodák jól felszereltek és nem túl drágák. Akaba belvárosában pompás kis üzleteket találunk, ahol főleg ezüst ékszereket érdemes vásárolni. A beduin stílusban készült karkötők, nyakláncok igazán egyediek. A betérő vendégeket sok helyütt teával kínálják, ezt nyugodtan elfogadhatják, nem jelent vásárlási kényszert. A hölgyeknek nem kell tartaniuk az arab országokban megszokott férfiközpontúságtól, itt enyhébbek az erkölcsi szabályok, persze a kötelező kereteken belül.

Jordániában a Holt-tengerhez is ellátogathatunk. Ha valaki megmártózik a sós vízben, ugyanolyan felejthetetlen élményben lesz része, mint az izraeli oldalon. A világ nyolcadik csodájának tartott Petrát mindenképpen meg kell néznie annak, aki felkeresi az országot! Petra görögül sziklát jelent. Az egész várost egy hatalmas, sziklás hegybe vájták több mint kétezer évvel ezelőtt. Egy szűk hasadékon keresztül lehet megközelíteni, az út mindkét oldalán kőbe vájt vízcsatornák húzódnak, és fantasztikus faragott szobrokat láthatunk.

Folyamatosan lefelé haladunk, miközben hatalmas kőtömbök tornyosulnak felettünk. A sziklába vájt épületek között akad, amelyet egyiptomi hatásra obeliszkek díszítenek, mások a görög templomokat idézik. A leggyönyörűbb az egykori kincstár épületének bejárata. Petrát vagy gyalog tudjuk megnézni, vagy kis lovas kocsin, esetleg lóháton. Belépőjegyet is kell fizetni.

Annak idején a nabateus törzs alapította a várost. Iszonyatos munkával, a természet erőit is kihasználva vájták ki az épületeket. Petra annyira jól védhető volt, hogy a sivatagi vándorok ideális pihenőhelye lett. A kereskedők közfürdőkben, medencékben moshatták le magukról az út porát. A díszes kutakba a hegyről egy hat és fél kilométer hosszú, kerámiával kirakott, bonyolult vízvezetékrendszeren szállították a vizet. Így öntözték a város központjában található kertet is.

Petra a híres tömjénút egyik pihenőállomása lett. A Nabateus Királyság virágzott, harmincezren lakták, folyamatosan gazdagodtak a pihenni vágyók ellátásából és a kereskedésből. Petra virágkorának 747-ben lett vége, mivel egy földrengés elzárta a kifelé vezető utat.

Ettől kezdve ezer évig nem is tudtak a város létezéséről. Végül beduin pásztorok felfedezték, hogy valami van a hegyben. Elgörgették a sziklákat, és előtűnt a csodás település. Petra házaiba, barlangjaiba beköltöztek a sivatagi lakók. A 80-as évek közepén aztán a jordán kormány kiköltöztette a sziklavárosból a beduinokat. A sziklaváros azóta turistalátványosság. Néhányan azért itt maradtak, ők a turisták ellátásában, vezetésében segédkeznek.

Petrába a tengerparti Akabából szervezett utak viszik a vendégeket. A sziklaváros már körbeépült, több szállodát, panziót találunk itt. Taxival is el lehet ide jutni, egész Jordá-niában olcsó a taxi. A történelmi emlékek rajongóinak nem szabad kihagyniuk a fővárostól ötven kilométerre található Jerash városát sem.

A római birodalom egykori településén a mai napig látható Hadrianus császár diadalíve, a főtemplom és az ókori színház. A színpadot részben helyreállították, kőfaragványai és akusztikája az ókor hangulatát idézik. Szintén történelmi város Madaba. Itt található a híres mozaikiskola, és egy 1500 éves, kétmillió mozaikkockából kirakott Palesztina-térkép. A híres mozaikot a görögkeleti Szent György-templomban lehet megtekinteni.

Jordánia fővárosa Ammán. Egyik leglátványosabb műemléke a Citadella, ahonnan pompás kilátás nyílik a hatezer fő befogadására alkalmas római kori színházra. Maga a belváros egy óriási bazár, ahol főleg ékszereket érdemes vásárolni. A mecsetek, minaretek, bazárok, kávéházak hangulata az Ezeregy-éjszaka világát idézi.

Ammánban a diplomások közül jó néhányan tudnak magyarul, ugyanis a cserediákprogram keretében a hetvenes és a nyolcvanas években sokan tanultak szegedi és budapesti egyetemen, főiskolán. Ők a mai napig életük egyik legfantasztikusabb élményének tekintik magyarországi tanulmányaikat.

Jordánia számtalan más települése rejt még történelmi emlékeket. Itt pillantotta meg Mózes a Nebó-hegyen az Ígéret földjét, itt keresztelték meg Jézust. A lakosság jelentős részét beduinok és leszármazottaik alkotják. A Jordániába látogató turistáknak mindenképpen érdemes ellátogatniuk valamelyik beduin falucskába.

Persze vannak már a vendégek szórakoztatására specializálódott települések is. A sivatag pedig mindenütt gyönyörű, elképesztő és félelmetes. Az egyik legérdekesebb rész talán Wadi Rum, ahol vöröses a homok és káprázatosak a sziklaképződmények. Akár teveháton kalandozunk itt, akár terepjáróval hódítjuk meg a buckákat, mindenképpen felejthetetlen élmény. Persze rengeteg más sivatag is van, a mélysárga színűtől a kősivatagig.

Hasznos tudnivalók

Jordániában a dínár a fizetőeszköz, az ételek és italok ára nem sokban különbözik a magyarországitól. Érdemes megkóstolni a Rini nevű mangólevet, Szaúd-Arábiából hozzák, és 25 százalékos gyümölcstartalmú. Ehhez hozzátartozik, hogy a nálunk 100 százalékosnak mondott gyümölcslé ezen a skálán 10 százalékosnak felelne meg. Az édességek közül a legtöbbet mézzel készítik.

Az éttermekben, kávézókban nagyon sokan játsszák a backgammon nevű társasjátékot. Ennek érdemes megtanulni a szabályait, hogy amikor majd itthon elvetjük a kockát, eszünkbe jusson a hamisítatlan hangulat, a mézes süti íze és a vízi pipa füstjének illata.

 

Top cikkek