Mire biztosít a kártya?

Azt vizsgálgattuk, mire jók és mire nem jók azon utazási biztosítások, amelyeket egyes bankok ajándékoznak vagy egészen szerény áron adnak a náluk meghatározott fajtájú betéti vagy hitelkártyát váltóknak.

A fapadosnál sem kötelező éheznünk

Az úgynevezett fapados járatok megjelenése Magyarországon is sok ember számára lehetővé tette az olcsó külföldi utazásokat.

 

Biztosítás: kártya vagy kötvény

Három, külföldre utazó honfitársunk közül kettő sajnálja a pénzt utazási biztosításra, ellentétben a Nyugat-Európában élőkkel, akik fordított arányt mutatnak: három utas közül kettő legalább az alapesetekre - betegség, baleset és pogygyászkár esetére - köt biztosítást, állítják a témában publikáló szakemberek. De aligha a spórolás az egyetlen oka tartózkodó magatartásunknak. Elmehet a kedve a szerződéskötéstől annak is, aki napokig böngészi az ajánlatokat, és mégsem tudja kiválasztani az éppen megfelelőt. A biztosítók és a bankok ugyanis variálják a napi, a havi meg az éves díjakat a különféle szolgáltatási limitekkel, feltételekkel, kivételekkel, időben és földrajzi korlátozásokkal, kedvezményekkel, többletszolgáltatásokkal. Így válik átláthatatlanná.

Az utóbbi években megjelent az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK), illetve bankkártyákhoz - mind a betéti, mind pedig a hitelkártyákhoz - egyre gyakrabban adnak vagy ajánlanak utazási biztosítást. Azt a gyakori dilemmát, hogy érdemes-e az EEK mellé még külön biztosítást is kötni, nem túl nehéz eldönteni. Tudhatjuk, hogy az EEK csak az unió országaiban érvényes, és ott is csak azokban az egészségügyi intézményekben, amelyekkel a biztosító szerződést kötött. Ott ugyanolyan ellátás jár a kártyabirtokosoknak, mint az illető ország polgárainak, de az ellátásért ugyanakkora önrészt is kell fizetniük, mint a helybélieknek. Az utazási biztosítás birtokosait viszont bármely kórházban, rendelőben ellátják, és nekik önrészt sem kell fizetniük. Védelmük kiterjed a poggyászkárra, tartalmazza a felelősségbiztosítást, az asszisztenciaszolgálatot és a jogvédelmet is.

Hasonló a viszony a bankkártyás és a bankkártyától függetlenül kötött utazási biztosítás között: az előbbi kevesebb, az utóbbi több egészségügyi szolgáltatást tartalmaz. A bankkártyás utasbiztosítások csak alacsonyabb összeghatárokig fedezik az egészségügyi ellátás költségeit, mint más utazási biztosítások. Egyéb tekintetben azonban sokkal többet is nyújthatnak. A betéti és a hitelkártyák ellenében éves díjat kell fizetni, a bankkártyákhoz tartozó utazási biztosítások szintén egy évig érvényesek, és többnyire 60 vagy 90 napra, kizárólag egy személyre szólnak. Hagyományos utazási biztosítási szerződést akár egy vagy két személy részére, akár a család számára köthetünk, de bármennyien legyenek is a kedvezményezettek, a biztosítás rendszerint csak néhány hétre vagy egy-két hónapra érvényes. A díja viszont attól is függ, hol kötjük meg a szerződést. Vannak biztosítótársaságok, amelyek kedvezményt adnak azoknak, akik az internetet választják, sőt azoknak is, akik vállalják az ATM személytelenségét. Eltérhet a díj attól függően is, hogy utazási irodában vagy bankban kötik.

Top cikkek