Hazatért az akszumi obeliszk

Visszakerült eredeti helyére a híres akszumi obeliszk, amelyet 1937-ben azt követően szállítottak el a megszállók Olaszországba, hogy Mussolini csapatai elfoglalták Etiópiát.

Róma emlékei a sivatag peremén

Ha Észak-Afrikába vágyik a magyar, legelsőre Egyiptom és Tunézia jut eszébe. No de az egyéni utasként nehezen elérhető Líbiába?

Jelentettek Tokajról és a zsidónegyedről

A Belső Erzsébetvárosban és Tokajhegyalján jelentkező, világörökségi értékeket veszélyeztető problémák kezeléséről kellett jelentést küldenie február 1-ig az UNESCO Világörökség Bizottsága számára Magyarországnak.

A távoli Kelet közelről

Egy japán számára a gulyásleves, a falusi disznóölés, a szilvapálinka, a kisföldalatti vagy épp a nagyvásárcsarnoki forgatag ugyanannyira különleges és izgalmas, mint számunkra a sintó szentélyek és a cseresznyefa virágzásának ünnepe.

Simón Bolívar szülőháza Caracasban

A mintegy kétezer négyzetkilométeren elterpeszkedő, a külső településeivel együtt hatmillió lakosú Caracas nem sorolható a leglátogatottabb turistaközpontok közé.

 

Világörökség a kasztíliai sziklán

Ámulatba ejtő város Toledo, nem véletlenül nyilvánította az UNESCO a gránitsziklán épült óvárost a világörökség részévé.

Spanyolországban járva, akár Madridból, akár a nyári hónapokban a tengerpartról érdemes legalább egy napra elugrani Toledóba, Kasztília fővárosába. Máig őrzi a történelem minden fontos emlékét, ami nem csoda, mert idegenek nemigen tudták meghódítani. A város egy 100 méter magas gránittömbön épült, és három oldalról övezi folyó. Keményen meg kell dolgoznia annak, aki be akar jutni a középkori falak közé.

Ezen a tájon minden régen kezdődött, és sok minden úgy maradt, ahogy megalkották. Éltek itt punok, utánuk a rómaiak, a népvándorlás korában itt csatáztak a vizigótok, a kereszténység kezdetén pedig zsinatot is tartottak itt, 712-ben az arabok foglalták el és évszázadokig meghatározták a város életét, mire VI. Alfonz 1085-ben visszafoglalta. A sok csatározás és megpróbáltatás ellenére is szépséges város maradt, amely kicsi utcácskái mellett ragyogó műemlékeket és műkincseket őrzött meg. A híres toledói acélból készült fegyverek a világ sok tájára jutottak el. A turistáknak most is megmutatják, hogyan készül a különleges acél, amelynek egyik titka, hogy olívaolajban edzik a fémet. A műemlékek sokasága közül az egyik leghíresebb az Alcazar, amely helyén a római korban palota volt. A vizigótok lerombolták, ők is palotát emeltek, amelyet az arabok megerősítettek. Ma katonai akadémia és hadtörténeti múzeum.

Impozáns a város katedrálisa, amelyet egykor a vizigótok is már templomnak építettek, az arabok mecsetté tették, III. (Szent) Ferdinánd idejében, 1226-ban kezdték építeni és 1493-ban készült el. Szépséges gótikus építmény 750 festett üvegablakkal és rendkívül gazdag kincstárral. Itt látható sok más mellett Izabella arany kegyszertartója, amelyet az első Amerikából hozott aranyszállítmányból készítettek.

Toledóhoz kötődik El Greco (Domenikosz Theotokopulosz) élete. Az ő gyűjteményét abban a házban őrzik, amelyet egykor maga bérelt Toledo zsidó negyedében. Híres festménye, az Orgaz gróf temetése egy másik helyszínen, a Santo Tomé-templomban van. Kígyózó sort kell végigállni, hogy meg lehessen nézni, de érdemes. Lenyűgöző látvány teljes méretében látni a festményt, amelyen ott a földi lét felett a menny, és amely megőrizte az utókornak a festő és fia arcképét is.

Toledo történelme elválaszthatatlan a zsidó múlttól. A város egyik legszebb épülete a Synagoga Sta María la Blanca a XIII. század elejéről való. Az idő tájt a városnak nyolc zsinagógája volt, de 1492-ben, éppen Amerika meghódításának évében kegyetlenül űzték ki a zsidókat Spanyolországból. A zsinagógákat is keresztény templomokká kellett alakítani. A nyolc közül csak ez az egy "tért ki", a többit lerombolták. De azt tartja a hagyomány, hogy az akkori menekülő zsidók magukkal vitték az imaházak kulcsait, és azóta is, időről időre visszatérnek a világ különböző tájairól, és hozzák magukkal a régi kulcsokat. A középkori spanyol nyelvet is megőrizték. A máig megmaradt egykori zsinagógában, először utcalányokat szállásoltak el, és apácává nevelték át őket. Ma turisták sokasága látogatja.

A kirándulók szívesen vásárolnak édességet is, és nem csodálkoznak, hogy van marcipánból készül csuklyás inkvizítor.

Toledót északról, Madrid irányából az N 401-es úton lehet elérni. Aki vonattal megy, az állomásról buszjárattal juthat a központba.

A magaslatra épült régi város
A magaslatra épült régi város
Top cikkek