Menedzserkúra Szoboszlón

A harminchektáros hajdúszoboszlói strand ma bezár, ám a fedett gyógyfürdő egész évben várja a vendégeket.

Hajdúszoboszló, a reumások Mekkája

Ha azt mondom, "wellness", a Dunától keletre szinte mindenkinek Hajdúszoboszló jut az eszébe.

Matyóföldön is négy csillag

Az Európa-szerte ismert Zsóry gyógyvízre alapozva építették fel Mezőkövesden a nemrég megnyílt négycsillagos Balneo Hotel Zsori Thermalt.

Tavaszköszöntés az Észak-Alföldön

A Magyar Turizmus Zrt.

James Bond nyomában

Kezembe veszem James Bond pisztolyát, és célzás nélkül szétlövöm a legújabb autóm használati utasítását. Akár ezt is megtehetem a Karlovy Vary-i Grandhotel Pupp fakultatív programján.

 

Tógás szlovén gyógyfürdőzés

Szlovéniáról kevésbé köztudott, hogy fürdőnagyhatalom. Pedig tizenöt természetes gyógyüdülőhellyel, és 47 wellnessközponttal dicsekszik.

A szlovénok nagyon büszkék arra, hogy már a régi római időkben ismertek voltak természetes gyógyfürdőik. 1147-ből származó írásos emlékek pedig egyértelműen bizonyítják, hogy termálvízzel évszázadokkal korábban is gyógyítottak délnyugati szomszédunknál.

Akkoriban persze még leginkább a közelben lakók fürdőztek például az Alpok lábánál, vagy a karsztvidéken barlangokban fakadó, 32-37 Celsius-fokos gyógyvizekben. Ma komoly egészségturizmus épül a 15 gyógyüdülőhelyre, ahova messzi földről is elzarándokolnak a felépülni, avagy szépülni vágyók. Jelenleg 47 wellnessközpontba várják azokat, akik messze a nagyvárosi nyüzsgéstől fogynának, méregtelenítenének, relaxálnának. A speciális szlovén antistressz-programok nem kevesebbet ígérnek, mint, hogy bemegy az ember az egyik kapun fáradtan, idegesen, lestrapáltan, és néhány óra múlva fitten, feltöltődve, kisimulva, erejének teljében távozik a fürdő kijáratán. Aki maga járna utána ennek, az a slovenia.info honlapon szabadon válogathat a lehetőségek között. Van olyan hely, például a Bledi-tótól 700 méterre fekvő Mulej farm, ahol a falusi turizmust vegyítik a gyógynyaralással, amelynek már a fantasztikus hegyvonulatok között felkelő nap látványa is része. Két fürdőzés és a bioételek kóstolgatása között pedig horgászni vagy lovagolni is lehet.

Azért a gyógyfürdőzéshez nem minden áron kell ilyen messzire elautózni. Hiszen az egyik legkülönlegesebb - történetét tekintve például bizonyosan az - szlovén termálvízbe karnyújtásnyira a magyar határtól, Lendván lehet belecsobbanni. A múlt század hatvanas éveiben kőolajat kerestek ezen a vidéken, amikor a kútfúró munkások legnagyobb meglepetésére 62 fokos, forró víz tört fel a mélyből. Sokáig nem is törődtek vele, csak akkor kezdték el vizsgálni az összetételét, amikor a környékbeliek csodát tévő vízről suttogtak. Kiderült aztán, hogy a nátrium-hidrogénkarbonátos, magas parafintartalmú, fosszíliás "kőolajvíz" valóban gyógyító hatású.

Ma összesen 1849 négyzetméteres vízfelület - téli, nyári medencével, "szőlőfürt" termálmedencével, csúszdákkal, masszázsfúvókákkal, mesterséges gejzírrel és vízeséssel - várja többek között a mozgásszervi betegségekben szenvedőket.

Azoknak, akik szívesen halmozzák az élvezeteket, azaz nem elégszenek meg az édes termálvízzel, mellé sós tengeri fürdőzést is elképzelnek, a Budapesttől 600 kilométerre fekvő Koperban (végig autópályán lehet haladni), a Justinopolis wellnessközpontot ajánlanám, amelyhez a gyerekek nagy örömére a szlovén tengerpart legnagyobb aquaparkja csatlakozik.

A Justinopolis különlegessége az iszap és tengeri algakezelés, valamint egy speciális kétórás program a római meg ír medencékben. Utóbbihoz tógát kapnak a résztvevők, ezt persze csak a medencék közötti átjárásnál hordják majd, az idő nagyobbik részét ugyanis változatos hőmérsékletű, forró, meleg és hideg vízben, illetve szaunában töltik, amit vízimasszázs, és relaxálás követ.

A termálvizes testi, lelki felüdülés sajnos nem tartozik a legolcsóbb nyaralási formák közé. Már a hétvégi, 2 napos programok is minimum 100-150 euróba kerülnek (szállással együtt) fejenként. A koperi aquaparkba szombaton és vasárnap 12 euró az egész napos belépti díj a gyerekek, és 17 euró a felnőttek számára. Ráadásul, annak, aki az úszás, csúszdázás mellett szaunázni is szeretne, további 12 eurót kell kifizetnie.

Érdemes a különböző szlovén fürdők honlapjain tájékozódni, sok helyen ugyanis komoly engedményekkel várják például a családokat.

Nyári fürdőzés Lendván
Nyári fürdőzés Lendván
Top cikkek