Görög gyöngyszemek vitorlással

A mitológia szerint Délosz szigetének szikláiba kapaszkodva szülte meg Zeusz gyermekét Létó, aki Héra haragja elől már hosszú ideje vajúdva menekült szigetről szigetre.

Parga: fehér strandok és teljes csend

Egy igazi görög sziget, anélkül, hogy sziget lenne - ez Parga, a bájos északnyugat-görögországi városka.

Történelmi díszletek Leszboszon

.

Athén új múzeuma

Egy euróba kerül majd a belépő az athéni új Akropolisz Múzeumban.

Smaragdsziget türkizkéken

Az Adriai-tenger déli csücskén horgonyzó Korfu (görögül Kerkira) valóban smaragdsziget. A közel ezerötszáz görög sziget közül (ha nem is a legszebb), de a legzöldebb.

 

Szaloniki, a soknevű város

Ha valaki olyan helyre vágyik, ahol sokféle kultúrával, konyhával találkozik, és még jól is érezheti magát - Szalonikiben a helye.

Milyen konyhát vezet? - kérdeztem a múlt héten Athénban Jannisztól, az újságírói ambíciókkal megáldott szaloniki szakácstól. "Alapjában görögöt, de azért van benne még ez is az is. Végül is Szalonikiben élek." És tudtam, igaza van, a görögországi Macedónia fővárosában oly sokféle nép és szokás keveredett az évezredek alatt, hogy az asztaluk máig őrzi ezt a változatosságot. Szaloniki viszonylag új, alig 2400 éves város, Nagy Sándor sógora, Kasszandrosz macedón király alapította, s feleségéről Thesszalonikéről nevezte el. Ez a név él máig, habár a már egymilliós települést nevezték a szlávok Szolunnak, a törökök Selaniknak is. Ha a hellén antikvitásnak nem is volt fontos központja, annál jelentősebb hely volt a római uralom, majd a bizánci kor évszázadai alatt. Galerius római császár palotát építtetett itt, s diadalíve máig jelzi a város középpontját. Az ő mauzóleuma volt a Rotunda kerek épülete. Ez később ortodox templom lett, majd - akár sok más hasonló épület - dzsámivá változtatták. Más, megmaradt, iszlám imahelyektől eltérően még áll mellette a minaret is. Szóval van Szalonikiben rengeteg antik látnivaló is, pedig a város történelmi központjának nagy részét 1917-ben egy hatalmas tűzvész elpusztította. Elégett a régi zsidó negyed nagy része is. A második világháborúig a város lakóinak nagy része spanyol zsidó volt. Őseiket 1492-ben űzték el otthonukból a legkatolikusabb királyok. Történetükre egy megmaradt zsinagóga és egy múzeum emlékeztet. (Nicolas Sarkozy francia elnök anyai nagyapja is e közösség tagja volt.) Kemal Atatürk, a modern török állam megalapítója is Szaloniki szülöttje volt. A család rózsaszínűre festett háza ma múzeum.

A nagy kikötő pezsgő mediterrán metropolis. Aki csak rövid időre érkezik ide, az is képes jól érezni magát. A divatbolondok is, az ínyencségek kedvelői megtalálják a magukét. Húszféle úzót mérnek a helyi bárokban. Este sem áll meg az élet, rengetegen korzóznak még késő éjjel is. Érdemes csatlakozni hozzájuk.

Meg kell nézni

Galerius palotája és diadalíve

Római piac, színház

Rotunda

Aszpro pirgon (Fehér torony)

Zsidó múzeum

Atatürk szülőházmúzeum

A Rotonda, egykor mauzóleum és dzsámi is volt
A Rotonda, egykor mauzóleum és dzsámi is volt
Top cikkek