Plavnik: fürdőzés félsós tengerben

Az öbölben búvárkodva sokáig nem értettem, miért nem látok tisztán a víz alatt, aztán rájöttem: édes és sós víz keveredése töri meg, és teszi opálossá a fényt, ha megzavarjuk az érzékeny határfelületet.

Tavaszvárás a mimózák földjén

A tengerparti sétányokon kora reggeltől nagy a nyüzsgés, egy jó kávé és gyümölcskoktél mellé zenés ébresztő jár.

Szatmárcseke fejfái

Azóta itt csak ez a temetkezési forma megengedett.

Karpatosz: szörf és görög tradíciók

Az Égei-tenger déli részén, Rodosz és Kréta között félúton fekszik Karpatosz szigete. A két népszerű turistaparadicsom között fekvő görög sziget ragaszkodik hagyományaihoz és tradicionális életmódjához.

Szénhülyék

.

 

Kuba: nemcsak napfény

Találomra rákattintunk az internetre kubai utazási lehetőségek után kutatva. Ha most, nyár közepén akarnánk eljutni a karibi országba, csaknem félmillió forintot kellene leszurkolnunk a repülőjegyért. Ráadásul milánói és madridi átszállást is be kellene kalkulálnunk, úgyhogy a repülőút 19 órán át tartana, s az illeték, meg a vízum nélkül pontosan 486 ezer forintunkba kerülne.

- Ez a legnagyobb gondja a kubai idegenforgalmi hivatalnak - mondja az egykor hazánkban tanult, s magyarul máig jól beszélő Odalys Espinosa Martínez, a Paradiso nevű kubai turisztikai hivatal munkatársa. - Tekintettel a hűvös politikai kapcsolatokra amerikai turistákra nem számíthatunk, az európaiaknak pedig rendkívül drága az utazás. A magyar turisták számára még az elmúlt években is kedvelt úti cél volt Kuba, de aztán a Malév három évvel ezelőtt megszüntette charterjáratait, s visszaesett az odalátogatók száma is.

Hogy miért éri meg kifizetni a temérdek pénzt az útiköltségre, s átszelni az Atlanti-óceánt Kuba kedvéért? A választ hajdanán az első - s mindmáig utolsó - magyar űrhajós adta meg, aki állította: a világűrből a Karib-tenger térsége messze a legszebb látványosság. A télen is fürdésre alkalmas tenger valóban verhetetlen az érvek versenyében, főleg ha hozzávesszük a páratlan tengeri élővilágot, a mintegy négyezer kubai szigetecskét övező korallzátonyokat, s az egyre kedveltebb búváriskolákat.

De éppen beszélgetőpartnerünk, Odalys Espinosa bizonygatja, hogy Kuba távolról sem csupán a napfényt kínálja az odalátogatóknak. A karibi ország élénk kulturális életet él, egymást érik a film-, a színházi, s különösen a zenei események, nemzetközi fesztiválok. Nagy vonzerő a salsa, a speciális karibi zene, s vele a tánc. Egyre többen vannak Európában is, akik szabadságukat öszszekötik egy tánctanfolyammal, s kiképzett salsatáncosként térnek haza Kubából. A lehetőségek ma már határtalanok. Akinek pénze van, magán tánctanárt fogadhat, aki a kezdeti lépések betanítása után végigvezeti tanítványát a havannai tánceseményeken. Amiből akad szép számmal. Vasárnaponként tulajdonképpen minden utcasarok táncszínházzá alakul.

Top cikkek