A Niagara őszi napsütésben

Nemcsak a Torontóba látogatók, az itt élők is szívesen kirándulnak a Niagara-vízeséshez: nincs túl messze, az a 130 kilométer ebben az országban nevetséges távolságnak tűnik, s a táj lenyűgöző.

Spirituális nyüzsgés és időtlen csend az indiai Tehénfülben

Tudta Síva isten, hol kell megtestesülnie. A hagyomány szerint India nyugati partvidékén bújt elő a tehén alakját öltő Pritvi istennő füléből. Azóta a helyet Gokarnának (Tehénfülnek) hívják, és az egyik legfontosabb hindu zarándokhely.

Göteborg, a park- és iparváros

Göteborg, a második legnagyobb svéd város fekvésénél fogva remek "központi tábora" lehet annak, aki Délnyugat-Skandináviát veszi célba.

A holland királynő napja

Április 30-án Amszterdamban van a helyünk.

A svájciak vonatoznak a legtöbbet Európában

2008-ban egy átlagos svájci 50 alkalommal ült vonatra. A legkevesebbet a litvánok vonatoznak Európában: évente egyszer szállnak vonatra.

 

Fogaskerekű svájci csokival

Lélegzetelállító panoráma tárul a szemünk elé a svájci Gornergrat-csúcsról: 29 darab, négyezres hegycsúcs körbe-körbe, ameddig a szem ellát, köztük a leghíresebb, a 4478 méteres Matterhorn. A Gornergrat idén ünnepel: a híres alpesi fogaskerekű, a Gornergartbahn 111 éves, amiről augusztus 20-án ünnepélyesen meg is emlékeznek. Aki aznap utazik a vasúttal, fotót és külön bizonyítványt is kap, de lesznek egyéb meglepetések is a turistáknak. Minden 111. látogató külön ajándékot kap.

A Gornergratbahn építése 1896-ban kezdődött, és két éven keresztül összesen 2400 munkásnak adott elfoglaltságot. Csupán az első kilométeren négy alagutat kellett fúrniuk, de még ennél is nagyobb kihívás elé állította az építtetőket a 90 méter széles Findelbach-völgy áthidalása. 1898-ban végre elindult Svájc első elektromos fogaskerekűje, amely az Alpok korábban csak profi hegymászóknak elérhető világát nyitotta meg a turisták (és később a síelők) előtt. Száz évvel ezelőtt, 1909-ben a hegyi megállót még 70 méterrel magasabbra tolták, ezzel ez lett Európa legmagasabb, szabadban (vagyis nem alagútban) futó fogaskerekű vasútja. Az 1600 méter magasan fekvő Zermattból mindennap 24 percenként indul a 3086 méter magasan fekvő Gornergrat-csúcsra. Kilenc kilométeres útja lélegzetelállító hidakon, sűrű erdőkön és festői tájakon át vezet. De nem olcsó mulatság: Zermattból oda-vissza 78 svájci frank, ám vannak különleges ajánlatok ebéddel, csokoládéval vagy naplementével is. (I. E.)

Top cikkek