Kolozsvári séták 1.

Kis dolgom támadt itt, gondoltam azt bevégzem, és még maradok pár napot.

Kolozsvári séták 2.

Mint már említettem, a fő erdélyi városba munka ürügyén vetődtem; dokumentumfilmet készítettünk Kolozsvár egyik nevezetességéről, Lőwy Károly gyermekorvosról, no meg kedves feleségéről, Mayáról.

Kocsi: három nap időutazás

Az izgága tengerparti Kocsiban (Kochi) a többségi hinduk mellett vannak keresztények, továbbá mozlimok, szikhek, dzsainisták és buddhisták, sőt, egy kis zsidó kolónia is él itt.

Város a fok közelében - Fokváros

Fokváros alighanem bajban lenne, ha nem emelkedne a hátterében a Tábla-hegy.

Motoros szánnal a Hargitán

UTAZÁS TOP 50

 

Marosvásárhely - a Rózsák teréről

Jöhet látogató bármely északi irányból, Marosvásárhely csak akkor bontakozik ki szeme előtt, amikor a Rózsák terére érkezett. A tér ilyenkor nyáron gyönyörű, amikor sok ezer rózsa pompázik a rendezett gruppokban, s a vásárhelyiek a hosszúkás tér két oldalán korzóznak.

Teleki Sámuel grófot, a bécsi főkancellárt ennek a térnek a kitörülhetetlen emléke ösztönözhette arra, hogy féltve őrzött kincseit, bibliotékájának mintegy negyvenezer kötetét itt helyezze el. Megalapozta így a szellemiséget, amely a székelyek fővárosát, a XVIII. század eleje óta Erdély egyik fontos központjává tette.

Kötelező tehát a ma is szinte eredeti állapotában működő Teleki Tékát meglátogatni, s ezt a Rózsák teréről keleti irányban indulva, pár perces sétával megejthetjük. Ősnyomtatványok egész sorát láthatjuk itt, s itt őrzik egy magyar nyelvemlékünket is, amelyet ismeretlen kéz az egyik kódexbe belerótt, hogy azt az utódok egyszer majd felfedezzék, és "Marosvásárhelyi Sorok" néven bevonultassák anyanyelvünk írott örökségébe. Ez a könyvtár teljesítette ki a középkori fejlett kereskedelme és kézműipara mellett Marosvásárhely kultúráját, a város lakóinak a művelődés és a tudomány iránti érzékét és szeretetét. Voltak előzményei is itt írta meg XV-XVI. századi krónikáját Borsós Sebestyén, mégpedig akkortájt, amikor Laskai Csókás Péter helyi iskolaigazgató tanár a tíznyelvű Calepinus szótár magyar részét elkészítette.

A híres könyvtár épületében kapott helyet a két Bolyai - a pedagógus Bolyai Farkas és fia, a matematikus Bolyai János - emlékmúzeuma is. Szobruk ott áll, a tékától nem messze, a Bolyai Farkas nevét viselő egykori Református Kollégium előtti téren.

A Rózsák terét római és görög katolikus, illetve ortodox templomok szegélyezik, és északkeleti végétől már csak néhány lépést kell tennünk a várig, amelynek falai között a város híres református temploma áll. A vár előtt Marosvásárhely nagy formátumú egykori polgármesterének, Bernády Györgynek a szobrát helyezték el. Neki köszönheti a város a legnagyobb modernizációs folyamat sikerre vitelét, a XX. század elején.

Akkor épült a Rózsák terének másik oldalán álló Városháza, illetve a mellette álló Kultúrpalota, amelyek megtekintése szintén kikerülhetetlen. Mindkettő a Lechner-féle magyar szecesszió jegyeit viseli magán, mégpedig a Komor Marcell és Jakab Dezső építészek, továbbá Körösfői-Kriesch Aladár festő- és díszítőművész ízlésén átszűrve. A kultúrpalota hangversenyterme Erdély legnagyobb romantikus hangolású orgonájának ad helyet, az első emeleti Tükörterem és a második emeleti Kisterem pedig a Róth Miksa, magyar kiválóságokat és népballadákat ábrázoló mérműves ablakai okán örvend megérdemelt hírnévnek. A palota harmadik emeletén a városi képtár kapott helyet, amelyben magyar és román klasszikusok jelentős munkáit lehet megtekinteni.

A Rózsák terének északi oldalán a színház modern épülete áll, amelyben magyar és román társulat is működik. Az előadások magas művészi színvonalát a Marosvásárhelyi Színművészeti Akadémia biztosítja. A színház háta mögött a Nagyzsinagóga, és a városból 1944 tavaszán a németországi haláltáborokba deportált több mint hétezer zsidó emlékműve áll.

A színházhoz közeli ortodox katedrális helyén 1911-ig Bodor Péter XIX. századi székely ezermester zenélő kútja állt. A katedrális bal oldalán található Apolló-palota régen a város Vigadójának adott helyet, Petőfi Sándor pedig az ortodox templom mögötti Görög-házból indult el Fehéregyházára, hogy ott örökre nyoma vesszen.

Panoráma kilátást kínál a vár fölötti Somos-tető, ahol a híres marosvásárhelyi flekkent is meg lehet kóstolni. És ha már a főzésnél tartunk: a legjobb erdélyi fatányéros címéért a főtéri Transilvania és a színház mögötti egyik kis utcában működő Tempo éttermek küzdenek.

Immár nemcsak vonattal és autóval, de közvetlen budapesti Malév-járattal is megközelíthető a város. Marosvásárhelyen a vendéget egész évben kényelmes szállodák és panziók sora várja, a látogatók pénztárcájukhoz mérten válogathatnak a kínált szolgáltatások közül. A város erdélyi csillagtúrák kiindulópontjára is kiválóan alkalmas. Órányi autózásra fekszik Szovátafürdő, remek sós vizű tavaival, s onnan már csak néhány perc Parajd vagy Korond, de könnyen elérhető Farkaslaka és Székelyudvarhely is, Székelyföld szíve. Onnan pedig egy óra alatt Csíkszeredában, Csíksomlyón lehetünk. Ha déli irányban indulunk el, szintén órányira esik a erdélyi szászok egyik legszebb városa, Segesvár. Onnan tényleg percek választanak el Fehéregyházától. Északra indulva, a kies Maros mentén tehetünk felejthetetlen kirándulást, egészen a Görgényi-havasok vadregényes vidékéig, vagy annál is tovább, a Gyergyói-medencéig, a Békás-szorosig és a Gyilkos-tóig.

A magyar szecesszió remeke a volt megyeháza
A magyar szecesszió remeke a volt megyeháza
Top cikkek