Szkopelosz, a legzöldebb sziget

"A legzöldebb görög sziget" - mondják Szkopeloszról, az apró égei-tengeri szigetről, amelynek majdnem teljes egészét erdők és olajfaligetek borítják.

Smaragdsziget türkizkéken

Az Adriai-tenger déli csücskén horgonyzó Korfu (görögül Kerkira) valóban smaragdsziget. A közel ezerötszáz görög sziget közül (ha nem is a legszebb), de a legzöldebb.

Karpatosz: szörf és görög tradíciók

Az Égei-tenger déli részén, Rodosz és Kréta között félúton fekszik Karpatosz szigete. A két népszerű turistaparadicsom között fekvő görög sziget ragaszkodik hagyományaihoz és tradicionális életmódjához.

Mamma Mia! túra

A romantikus görög szigeteket a film bemutatását követően egyre több turista keresi fel, és sokan úgy döntenek, itt házasodnak össze. A filmturisták megkóstolhatják a szigeten termesztett olívabogyót, és Pierce Brosnan kedvenc fetasajtját. UTAZÁS TOP 50

Kréta: lélegzetelállító történelem selymes homokkal

Kréta a "legek" központja: a legnagyobb görög sziget, a legrégebbi európai kultúra bölcsője és a legszebb strandok lelőhelye.

 

A hatvan strand szigete

Sokan úgy tartják: ahogy leszáll a repülő Szkiathosz szigetén, azonnal tovább kell indulni hajóval egy közeli, csendesebb nyaralóhelyre, mert itt túl sok a turista. Ez természetesen túlzás, hiszen az aprócska szigeten hatvan strand és öböl van, amelyek mind a sziget más arcát mutatják, így természetesen számtalan nyugodt helyet is találni itt.

A strandok közül a legnagyobb és leghíresebb a Kukunariesz, amely csupán 15 kilométerre fekszik a fővárostól. Az égei-tengeri sziget déli partján találhatóak a legszebb strandok, amelyeket a helyi buszjáratokkal is könnyedén elérhetünk. Mint a legtöbb görög szigeten, a legkisebb öblök itt is csak a víz felől, motorcsónakkal közelíthetők meg. Az északi part kevésbé zsúfolt, ott azonban erősebb a szél és a hullámok is nagyobbak.

Az azonban igaz az első mondatban idézett megállapításból, hogy a nyári hónapokban sokan látogatnak Szkiathoszra. Az éjszakai élet épp ezért pezsgő - főleg a fővárosban - ahol számtalan hangulatos taverna várja azokat, akik szeretnék megkóstolni a görög specialitásokat. Azoknak pedig, akik számára a nyaralás nem teljes vásárlás nélkül, a Papadiamantisz utcát ajánljuk: az itteni butikok kínálata Athén sétálóutcáinak áruival vetekszik. Ugyanitt a gyros is nagyon finom! A csapvíz azonban nem iható a szigeten. A sétálóutca nevét a sziget szülöttéről, Alekszandrosz Papadiamantiszról kapta. A híres görög író könyveiben Szkiathosz életét is megörökítette. Az író háza nyitva áll a látogatók előtt.

A sziget belsején, a hegyekbe felkapaszkodva a sziget történelmével is megismerkedhetünk. Számtalan kolostor, kápolna és kis templom vár felfedezésre. Szkiathosz emlékeinek megismerését összeköthetjük egy kellemes gyalogtúrával a hegyekben, de akár robogót vagy autót is bérelhetünk a kiránduláshoz. Aki pedig igazán különleges élményre vágyik, akár szamárháton is eljuthat a kolostorokhoz.

Szkiathoszi strand
Szkiathoszi strand
Top cikkek