Izland nyári ajándéka

Már a keflavíki repülőtéren valószínűsíthető: tényleg nem lett volna érdemes estélyit, vagy akárcsak kosztümöt, öltönyt csomagolni.

A világ tetején - Szabdellal

A nepáliak még az indiaiakon is túltesznek kedvesség és segítőkészség dolgában. Ehhez a felismeréshez Szabdel segített hozzá, aki valamelyik amerikai egyetemen tanít, onnan tartott haza, és ő volt az első nepáli, akivel valaha is találkoztam.

A Tisza-tó egész évben vár

A Tisza-tavi régió télen is barátságos, családias környezettel várja a vendégeket.

Fagyos, ám vidám napok a Tisza-tónál

Egész hónapban tart a "jégkorszak" a Tisza-tavon.

Hívogat a Szalajka-völgy

A Bükk-hegység négy évszakos turisztikai látványossága a Szalajka-völgy az azonos nevű patakkal, a vízesésekkel, pisztrángokkal és épített nevezetességeivel.

 

Vadászbárd, nyúlbefogás, és egy motorfűrész

Miért mennénk be egy zárt épületbe - egy múzeumba -, amikor kint gyönyörű a táj, közelükben csobog a patak, beszívhatjuk a fenyők illatát és hallgathatjuk a rigók dalát? Nos, bemehetünk csak azért, hogy a kánikulai melegben egy kicsit megpihenjünk a vastag, hűvös falak között. De ha már ott vagyunk például a szilvásváradi Szalajka-völgy kellős közepén, közel a pisztrángneveldéhez, a kisvasút egyik megállójához, s előttünk egy méltóságteljes épület magaslik, homlokzatán a felirattal: Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum, menjünk be azért is, hogy olyan ritkaságokkal találkozzunk, amelyekkel másutt nemigen.

A Szalajka-völgyi Erdészeti Múzeum 1985-ben nyílt meg, a hajdani erőmérnök, Király Lajos házában. Az épületnek a tizenkilencedik században nevezetes lakója is volt: Fazola Henrik - akinek többek között az egri megyeházánál látható gyönyörű kovácsoltvas kaput is köszönhetjük - innen intézte a szilvásváradi vasbányászat ügyeit, amikor a településen tartózkodott. A ház sokáig üresen állt, majd a helyi erdőgazdaság, a Mezőgazdasági Múzeum és a Műemlékvédelmi Hivatal öszszefogásával hozták rendbe, s telepítették ide a jövőre negyedszázados évfordulóját ünneplő erdészeti múzeumot.

A földszinten mintha megállt volna az idő: faragott íróasztal, bronz nehezék, vonalzók, egy ma is működő ingaóra, puskák és vadászszék - az erdőgondnoki iroda úgy néz ki, mintha használója épp csak kis időre hagyta volna üresen, amíg utánanéz favágóinak. Korabeli térképek, iratok, műszerek, személyi okmányok visznek közelebb egy akkurátus ember, Király Lajos erdőmérnök életéhez, s kicsit talán a szokásaihoz is.

Az emeleten XVIII. századi vadászati témájú német grafikák, s híres erdészek portréi fogadnak. A csemetetermelés, erdőfelújítás, fafeldolgozás rejtelmeibe szerszámok és leírások vezetnek el, de a nyúlbefogás módozatait például egy terepasztalon is nyomon követhetjük - ez főként a gyerekeknek okoz különleges élményt. Az egyik teremnek szinte az egész falát fűrészek foglalják el: a különféle fogazatú, és méretű pengék más-más munkafolyamatra alkalmasak. A vadászati gyűjtemény egyik ritka darabja a Mátrában talált Árpád-kori vadászbárd, de impozáns látványt nyújt, s a kisebbeket is jó időre leköti a Bükk állat- és növényvilágát bemutató tárlat is. A kitömött nagyvadak, kisragadozók, madarak, rágcsálók közelebbről is tanulmányozhatók itt.

Igazi kuriózumnak számít az a magyar gyártmányú motorfűrész is, amelynek helyet adott a múzeum. Azért is különleges ez a darab, mert Magyarországon a hazai fejlesztésű motorfűrészgyártás sosem jutott el a valódi tömegcikktermelésig. Az ötvenes évek elején a honvédség rendelt motorfűrészt a Kismotor- és Gépgyártól, ahol tíz példány el is készült a kétszemélyes szerszámból. Amikor kipróbálták a tartását kényelmetlennek, a lemezét gyengének ítélték, s balesetveszélyesnek tartották a gépet. Így a hazai faipar megmaradt a jól bevált akkori csehszlovák MRP típusoknál. A múzeum azonban - amelyik tavaly vette fel nemrég visszavonult, közel kilencvenéves hajdani vezetője, Zilahy Aladár erdőmérnök nevét - őrzi a magyar motorfűrészt. Igaz, hogy nem kicsi, sárga és savanyú, mint a magyar narancs, de azért róla is elmondhatjuk a Tanú című film szállóigévé vált mondását: legalább a miénk.

Megismerhető a bükki állat- és növényvilág is
Megismerhető a bükki állat- és növényvilág is
Top cikkek