Az Indiai-óceán gyöngyszemei

A legenda szerint a féltékeny Héra egy alkalommal annyira feldühödött Zeuszra, hogy letépte nyakláncát és isteni férje fejéhez akarta vágni, de a smaragd, jade, türkiz kövek a tengerbe hullottak.

Korzika: vadmalacok a szerpentinen

Napóleon állítólag azt mondta, hogy már az illatáról felismerné Korzikát.

Szkopelosz, a legzöldebb sziget

"A legzöldebb görög sziget" - mondják Szkopeloszról, az apró égei-tengeri szigetről, amelynek majdnem teljes egészét erdők és olajfaligetek borítják.

Város a fok közelében - Fokváros

Fokváros alighanem bajban lenne, ha nem emelkedne a hátterében a Tábla-hegy.

Smaragdsziget türkizkéken

Az Adriai-tenger déli csücskén horgonyzó Korfu (görögül Kerkira) valóban smaragdsziget. A közel ezerötszáz görög sziget közül (ha nem is a legszebb), de a legzöldebb.

 

Karpatosz: szörf és görög tradíciók

Az Égei-tenger déli részén, Rodosz és Kréta között félúton fekszik Karpatosz szigete. A két népszerű turistaparadicsom között fekvő görög sziget ragaszkodik hagyományaihoz és tradicionális életmódjához. Karpatoszt, akár más görög szigeteket, megviselték a történelem viharai. Az ókorban a spártaiak uralták, majd a rómaiak. Később az arabok, a velenceiek és a törökök is elfoglalták. A második világháború előtt Olaszország uralta, és csupán 1948 óta része Görögországnak.

A szigeten tíz falu van öszszesen 6500 lakossal. Karpatosz hajóval és repülővel egyaránt megközelíthető. Strandjai között találunk sziklásat és hófehér, puha homokos partot is. A legkellemesebbek a délnyugati oldalon vannak - itt a legenyhébb a szél és a legbékésebb a víz. A sziget nem felkapott luxusnyaralóhely. A legtöbb falu csendes, ideális családi kikapcsolódásra vagy akár nászútra is. Aki az éjszakai életbe is szeretne belekóstolni, az a székvárosban, Pigadiában foglaljon magának szállást. Az itteni bárokból biztosan nem fog hiányozni a helyi sör és a görög specialitás, az úzo sem. Sőt nyáron számtalan koncertet és fesztivált is rendeznek itt. Aki érdeklődik a helyi kultúra iránt, annak a sziget északi részén fekvő Olimpusz falut mindenképpen meg kell látogatnia. Itt őrzik legerősebben a hagyományokat - a zenét, a táncot és a népművészeti tradíciókat is. Pilesz másik elnevezése pedig a "fehér falu", ugyanis minden ház fehérre van meszelve itt. Az ablakokban elhelyezett számtalan színes virág gondoskodik a vidám utcaképről. A sportok szerelmesei inkább Afiarti falut találják a legizgalmasabbnak, ugyanis ez a sziget szörf- és búvárközpontja.

A szigeten még találkozhatunk hagyományos viseletű asszonyokkal
A szigeten még találkozhatunk hagyományos viseletű asszonyokkal

A tíz falu között legegyszerűbben autóval vagy robogóval közlekedhetünk. A szigeten mindkettőt bérelhetünk - a kismotor talán praktikusabb, mert azzal a szűk, kanyargós utakon is könnyedén utazhatunk. Arra azonban figyeljünk, hogy mindig teli tankkal induljunk útnak, ugyanis nem minden sarkon találni benzinkutat. Elutazás előtt pedig ne feledkezzünk el a szuvenírekről sem: a sziget különlegességei a helyben készített olívaolaj, méz és édességek, színes kagylók és ékszerek.

Top cikkek