Vigyázó szemetek Athénra vessétek

Az erőszakba torkolló görögországi diákmegmozdulásokat komolyan kell venni. A válság másutt is hasonló mellékhatásokkal járhat.

Smaragdsziget türkizkéken

Az Adriai-tenger déli csücskén horgonyzó Korfu (görögül Kerkira) valóban smaragdsziget. A közel ezerötszáz görög sziget közül (ha nem is a legszebb), de a legzöldebb.

Karpatosz: szörf és görög tradíciók

Az Égei-tenger déli részén, Rodosz és Kréta között félúton fekszik Karpatosz szigete. A két népszerű turistaparadicsom között fekvő görög sziget ragaszkodik hagyományaihoz és tradicionális életmódjához.

Szaloniki, a soknevű város

Ha valaki olyan helyre vágyik, ahol sokféle kultúrával, konyhával találkozik, és még jól is érezheti magát - Szalonikiben a helye.

A leprások szigete

Spinalonga-t mindenki a leprások szigeteként ismeri, 1913-ban ugyanis ide telepítették azokat a betegeket, akik Krétán elkapták a kórt. UTAZÁS TOP 50

 

Athén új múzeuma

Egy euróba kerül majd a belépő az athéni új Akropolisz Múzeumban. A június végi nyitástól egészen az év végéig. Tehát ön, kedves világjáró olvasó, ha görög utat tervez a nyárra, feltétlenül tervezze be az athéni látogatást, s azon belül is a múzeumi vizitet. Harminc éve tervezték, hogy a klasszikus hellén kor magasztos templomhegyének szomszédságában megépítik a tizenkilencedik századi "régi" Akropolisz Múzeum utódját.

A görög főváros arcát az olimpiai építkezések alakították át. Utakat vágtak, metróhálózatot létesítettek, új repülőtere lett a városnak. És most múzeuma is, amelyet egy nagy hírű építész, Bernard Tschumi tervezett. A kiállítóterülete majd a tízszerese lesz a réginek. Az új szupermodern múzeum most már igazán alkalmas lesz arra, hogy a legértékesebb antik kincseknek otthon adjon. Így például az "Elgin-márványoknak". Ezeket a XIX. század elején egy bizonyos Lord Elgin szerezte meg a helyi pasától. Lebontotta, hajóra rakta, majd a British Múzeumnak eladták. Most a Duveen Galériában látható. A görögök visszakérik, a britek eddig nem adták. Megvették, az övék, náluk jobb helyen van - állítják. A hellének viszont most már joggal mutathatnak a méltó helyre, ahová visszakerülhetnének a kincsek, ahogy a Parthenon egyes elhurcolt és visszaszolgáltatott darabjai máris ott vannak.

A kérdés tehát az, hová kerüljenek a múltnak a világ nagy múzeumaiba Berlinbe, Londonba, Párizsba és más gazdag és birodalmi városokba szállított (rabolt, vásárolt, kicsalt stb.) kincsei? Kik a jogos tulajdonosok? A mai törökök, egyiptomiak, arabok? Vagy - ahogy sokan vélik - a civilizációk valamennyi örököse? Hogyan csodálhatja meg a legtöbb mai ember? - ezt kérdezem én. Mindenesetre az athéni múzeumot az "Elgin-márványok" híján is érdemes lesz felkeresnie.

Top cikkek