Itt a Windows7: tényleg rendszerváltás a számítástechnikában?

Sokkal gyorsabb, sokkal egyszerűbb és sokkal többet tud - összegezte a Windows 7 erényeit Steve Ballmer, az új operációs rendszer bemutatóján, New Yorkban. A 15 másodperces bootolás nem csak ígéret! Magyarul is elérhető. Helyszíni tudósításunk.

New Yorkban hivatalosan is bejelentették, hogy elindult a Microsoft új operációs rendszerének forgalmazása: Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója szerint nem kizárt, hogy az elkövetkező évben 300 millió Windows7 találjon gazdára, már amennyiben a mostantól eladott számítógépeket is beleértjük.

Egyszerűbb lett a PC-d - így fordítható le az amerikában futó reklámkampány egyik jelmondata. A Microsoft egyébként annyira biztos a dolgában és a Windows7 sikerében, hogy az Apple-felhasználókat is betámadta: szerintük az új Windows legalább olyan jó, mint a Mac-en futó oprendszer, sőt, annál még sokoldalúbb is.

Rendszerváltás?

- A szoftver ezúttal nem csak egy új verzió, annál sokkal több: rendszerváltás - mondták lapunknak az iparág helyszínen tartózkodó szakértői. Az IDC egyik szakértője egyenesen odáig merészkedett, hogy ilyen eseményre még nem volt példa a személyi számítógépek történetében: indoklása szerint az, hogy teljesen új technikai alapokra helyezték a rendszer működését, azt jelenti: megszűntették a számítástechnikai műszaki korlátait.

Hogy ez igaz is lehet, arra példa néhány a helyszínen látott - igaz vadonatúj és az elérhető legerősebb alkatrészekből készült - PC. Az egyik Sony Vaio például 15 másodperc alatt „állt fel", azaz töltötte be az egyébként 26 GB tárhelyet követelő Windows7-et, míg egy másik Acer laptop kinyitása után 2 másodperccel máris használható volt.

A Windows7 úgy újult meg alapjaiban, hogy mindeközben a felhasználótól semmilyen tanulást nem igényel a használata: aki eddig használt Xp-t vagy Vistát, az az új programmal is könnyedén elboldogul, s idővel elsajátítja mindazon új szolgáltatásokat, amelyeket az előző verziók nem tudtak - mondta a lényeget a HP helyszínen jelenlévő rendszermérnöke. A szoftver újszerű grafikai megoldásaival és funkcióival nemcsak munkát teszi könnyebbé és gyorsabbá, de az otthoni, főként szórakoztató alkalmazások terén is új távlatokat nyit: a média-állományok kezelésében és megosztásában például egyedülálló megoldásokat kínál.

Egy PC simán lehet az otthoni média-centerünk központi agya, úgy, hogy onnan egyszerre vetítünk ki videót a tévére, zenét a hifi rendszerre, fotót a digitális képekeretbe és még sorolhatnánk. Ha az otthoni eszközök is alkalmasak rá, mindez történhet vezeték nélküli átvitellel is, s ha mindezt egyszerre tesszük, a rendszer az elérhető erőforrásoknak még mindig csak a töredékét használja - mutatta be Brad Brook, a Windows projekt egyik vezető munkatársa.

Érintőképernyős laptop Windos7-tel:

 

Mindezt csak fokozza, hogy a rendszer tökéletesen kezeli az érintőképernyős monitorokat és tévéket, amelyek a várakozások szerint gyors ütemben terjednek majd az otthonokban is. Vagyis, a Microsoft előre gondolkozott: bemutattak a Windows7-re készült internetes televíziós környezetet, valamint a NetFlix nevű rendszert, amelyen gyakorlatilag internetes videotéka üzemeltethető. Élőben láttuk: egy érintés a tévére, s máris indul a film, mindez egér és billentyűzet nélkül, multitouch-rendszerben!

Magyarok is fejlesztették

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A programon 3000 rendszermérnök dolgozott több mint két éven át, de nem csak Microsoft alkalmazottak vettek részt a fejlesztésében: a cég parnereinél ötvenezer műszakis segítette a munkát, s nyolcmillió felhasználó véleményét is figyelembe vették. Utóbbiaknak külön is köszönetet mondott Steve Ballmer, aki szerint a felhasználók ötletei és megjegyzése nélkül nem készíthető sikeres szoftver.

- A felhasználók visszajelzése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a végeleges verzióban elérhető funkciók és szolgáltatások minél tökéletesebben igazodjanak az otthoni és vállalati felhasználói igényeihez - mondta a Microsoft első embere. Hogy pontosan mik voltak ezek az ötletek, azt nem tudtuk meg, mindenesetre, sok olyan újítás is észrevehető a programban, amelyet mondjuk az iPOD-ból ismerhetünk.

Világszerte 8 millióan vettek részt a béta változat véleményezésében. A magyar felhasználók világszinten is kiemelkedő aktivitást mutattak a tesztelési időszakban: a népesség számához viszonyítva a legtöbben hazánkból vettek részt a Windows 7 bétatesztelési fázisában az önkéntes-akcióban. S még egy érdekes adat, amely nem független ettől: a Windows 7 piaci részesedése Magyarországon már a bejelentés idején is 3 százalék fölött van.

Villanyszámla-barát PC?

S hogy mi az alapvető különbség a korábbi Windowsok és a Windows7 között? A sebességen és a stabilitáson túl nagyon fontos az energiafogyasztás, amely a töredéke a korábbi rendszerekének. A program sokkal optimálisabban használja ki a processzor és az egyéb alkatrészek teljesítményét, így spórol az áramfelvétellel.

Teheti mindezt azért, mert műszaki téren elszakadtak a korábbi korlátoktól. A Vista soha be nem ismert bukásának ugyanis az oka az volt, hogy a mérnökök a hardverek sebességének sokkal gyorsabb növekedésével számoltak a fejlesztések során, mint ami végül bekövetkezett. A 7 hardverigénye viszont gyakorlatilag kisebb, mint a Vistáé, s a rendszert sokkal figyelmesebben konstruálták.

Szintén fontos, hogy a Windows7 több, mint operációs rendszer: egy sor hasznos alkalmazás, amiért korábban rengeteget fizettek a felhasználók, immár alapvető részét képezi. De nem alap-tudással, mint azt eddig megszokhattuk, hanem komoly, otthoni átlag-felhasználó igényeit gyakorlatilag teljesen kielégítő képességekkel. A digitális fényképezőgépekről a képek importálása például egyetlen kliekkeléssel lehetséges a Windows Live Photo Gallery-be, ahol pedig könnyűszerrel helyrehozhatjuk a fotók hibáit, például a sok egyéb mellett a vörösszem-effektust.

A Windows 7 számítógépes operációs rendszer kibocsátásának alkalmából rendezet bemutató New Yorkban
a Windows 7 számítógépes operációs rendszer kibocsátásának alkalmából rendezett ünnepségen New Yorkban 2009. október 22-én.

Amerikában a Windows 7 részét képezi az Internet Explorer 8 böngésző is, amely - a cég állítása szerint - gondosan védi az internetező felhasználókat a kártevők ellen. Ugyanakkor, Európában a böngésző nem lesz az alap-program része, erről állapodott meg a cég az Európai Unió versenyjogi hatóságaival néhány hete.

Ami a hálózati funkciókat illeti, sokkal egyszerűbben használhatjuk a Wifi-s funkciókat, kevesebb az összeakadás és az egyéb üzemzavar. Nem utolsó sorban pedig, köszönhetően az előbb említett teljesítmény-kihasználásnak, játékplatformként is remekül funkciónál a rendszer. Sokkal gyorsabban, nagyobb grafikai tudással futtathatók majd az alá írt játékok, melyek többféle külső eszközt tudnak majd kezelni, akár speciális, mozgatható ülést is, az autó-szimulátorok esetében.

Öt változatban, már magyarul is

Mától ezer viszonteladó kezdi meg az új operációs rendszer forgalmazását, a számítástechnikai üzletek többségében pedig már a Windows 7-tel telepített noteszgépeket és PC-ket lehet megvásárolni. Ez az első alkalom, hogy a világpremierrel egyidőben megjelenik a magyar nyelvű változat is.

Négy különböző szoftvercsomag kapható: a Windows 7 Home Premium elsősorban az otthoni felhasználók számára ajánlható, a Windows 7 Professional a kis- és középvállalkozásoknak nyújt optimális szolgáltatás-csomagot, a Windows 7 Ultimate a legmagasabb otthoni igényeket is kielégíti, a Windows 7 Enterprise pedig kifejezetten a nagyvállalatok által kihasználható funkció-együttest kínálja. - Az év végéig tartó bevezetési időszakban a cég komoly kedvezményeket ad - mondta Steve Ballmer. Az ötödik változat a Windows 7 Starter, amely azonban kizárólag netbookokra telepítve érhető el.

Az előzetes felmérések szerint a Magyarországon jelenleg működő mintegy 4 millió számítógépből 2,2 millió alkalmas a Windows 7 futtatására. Ami a készleteket illeti: a szaküzletek polcain jelenleg található PC-k és noteszgépek mindegyike képes az új operációs rendszer fogadására.

A Pannon az első átálló

Magyarországon a nagyvállalatok közül elsőként a Pannon GSM Távközlési Zrt. vezette be a Windows 7-et, ma már 200 PC-jén fut éles üzemben az új operációs rendszer. - A jelenlegi tervek szerint egy éven belül a több mint kétezres PC-park 97 százalékán fut majd az új rendszer - nyilatkozta lapunknak még korábban Koller György, a Pannon műszaki vézérigazgató-helyettese. Mint elmondta, a Pannon számára fontos alkalmazások kompatibilitási tesztjei is sikeresen lezárultak, így a váltás semmilyen kockázatot nem jelent számukra.

Mint megtudtuk, a Windows7 bevezetésének nemcsak hardveres feltételei vannak egy vállalatnál: ilyen például a pontos szoftvernyilvántartás. Az új Windows teljes mértékben támogatja a nagy cégeknél elterjedt vékony kliens alkalmazásokat. A szakember szerint műszaki oldalról jól felkészült szakembereket igényel az átállás, a felhasználókat azonban nem részesítik külön képzésben. Az IDC adatai szerint a hazai nagyvállalatok 22-30 százaléka frissít Windows 7-re, 2012-ig pedig 75 százalékuk telepíti majd az új operációs rendszert.

A Windows 7 Magyarországon október 31-én, a Papp László Sport Arénában mutatkozik be, a Budapest Game Show keretében, ahol kedvezményes árakat kínál majd a Microsoft.

Orem, 2009. október 21.
A Windows 7 új operációs rendszert ismerteti egy eladó (j) egy vevővel a Utah állambeli Orem Best Buy áruházában 2009. október 20-án. A Microsoft legújabb operációs rendszerének árusítását október 22-én kezdik meg. (MTI/EPA/G
Orem, 2009. október 21. A Windows 7 új operációs rendszert ismerteti egy eladó (j) egy vevővel a Utah állambeli Orem Best Buy áruházában 2009. október 20-án. A Microsoft legújabb operációs rendszerének árusítását október 22-én kezdik meg. (MTI/EPA/George Frey)

A bemutató:

 

A videókat munkatársunk készítette a helyszínen

Steve Ballmer vezérigazgató szerint a W7 a fiatalokkla is pertuban van
Microsoft CEO Steve Ballmer and the Microsoft television commercial star Kylie, the young girl who makes an instant slideshow, take the stage at Windows 7's Launch Party in New York, October 22, 2009. Microsoft Corp. launched Windows 7 on Thursday in its most important release for more than a decade, aiming to win back customers after the disappointing Vista and strengthen its grip on the PC market. REUTERS/Shannon Stapleton (UNITED STATES BUSINESS SCI TECH)
Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.