Madárinfluenza: Emberről is terjed emberre?

A húszéves lány, a kanadai Alberta Red Deer kórházának dolgozója múlt év végén Pekingbe látogatott. Hazafelé az úton december 27-én a repülőgépen rosszul lett, belázasodott, erős fejfájása támadt, kórházba vitték. A betegség gyors lefolyású volt, a fiatal nő január 3-án meghalt. A súlyos kórkép mögött H5N1 madárinfluenzavírus-fertőzés állt. Ez volt az első emberi megbetegedés, egyszersmind az első madárinfluenza okozta haláleset az egész észak-amerikai kontinensen.

A szomorú szenzáció azonnal riadóztatta a tudományos világot. Az utóbbi években, bár a fertőzés a vadon élő madarakban tovább terjedt, és a vírus patogenitása (fertőző hajlama) is fokozódott, a madárinfluenza kérdése lekerült a címlapokról, mert a baromfitelepeken bevezetett védőoltások nyomán sokkal kevesebb állat betegedett meg, mint a korábbi években. A leginkább érintett országok: Kína, Banglades, Egyiptom, India, Indonézia.

A kanadai eset hangsúlyát a szerencsétlen fiatal nő sorsán túl az adja, hogy egyrészt behurcolt vírusról van szó, másrészt, hogy az elhunyt a pekingi tartózkodás során H5N1 fertőzött szárnyassal nem került kapcsolatba (nem járt baromfifarmon vagy piacon). Márpedig, ha nem állattól kapta meg a vírust, akkor a fertőző forrás ember volt. Ez merőben új és vészjósló lehetőség, erre eddig nem volt igazolt példa. Megjegyzendő, Peking még 2009-ben mindössze egyetlen beteget jelentett, azután 2013-ban két újabb eset történt, bár távol a fővárostól, az ország délnyugati tartományában zajló madárjárvány során.

Lehet hogy most a vírus mutációval, ill. génmódosulással alkalmassá vált az emberről emberre való terjedésre? A történtek fenyegetően időszerűvé teszik Robert Webster virológus 2003-ban papírra vetett jóslatát: „az emberiség olyan madárinfluenza-pandémia (világjárvány) közelébe került, ami a népesség nagy részét elpusztíthatja” – írta az American Scientist magazinban.

Wenqing Zhang, a WHO influenzaprogramjának vezetője a CBC Newsnak hangsúlyozta, a kanadai esetet sürgősen és minden tekintetben fel kell tárni. Meg kell tudni, a beteg pontosan hol járt Pekingben, kikkel találkozott, ki kell nyomozni, miként következett be a fertőzés. Fel kell kutatni a repülőgépen utazó többi utast is. Mindazonáltal most még egyáltalán nem lehet kizárni, hogy a fertőzés mégiscsak a „szokásos”, módon (madárról emberre terjedve) következett be.

Dr. Michael Gardam, a torontói egyetem infektológusa állítja, az emberről emberre fertőződés rendkívüli és egyedülálló volna. Ahhoz egy beteg emberrel alighanem eléggé hosszú ideig kell együtt tartózkodni (pl. családban). Andrew Potter, a saskatooni University of Saskatchewan mikrobiológusa szkeptikus; szerinte a fertőzés visszamenőleges felderítése lehetetlen. Ki emlékszik már arra, mit csinált, vagy hol járt néhány héttel korábban?

A rettegett H5N1-vírus elektronmikroszkópos képe
A rettegett H5N1-vírus elektronmikroszkópos képe

Tovább bonyolítja az ügyet, hogy a vírus a tünetmentes lappangási időszakban is fertőzhet, a tünetek meg gyakran félrevezetőek. A meghalt húszéves lánynál is közönséges agyvelőgyulladást diagnosztizáltak (influenzára jellemző légúti hurutos tünetei egyáltalán nem voltak), a boncolás után derült ki, H5N1-fertőzésről van szó. (A diagnózis helyes volt, madárinfluenzában agyvelőgyulladás a leggyakoribb halálok). Időközben kínai orvosok újabb kutatások nyomán egy H7N9 jelölésű madárinfluenza-vírust emlegetnek, ez a változat nagyon virulens, akkor is képes embert megfertőzni, ha valaki akár csak egy baromfipiac környékén sétál.

Emberről emberre ez a vírus sem fertőz, az emberi betegség nagyon súlyos, gyakran halálos. Ha a mostani vizsgálatok nyomán be is bizonyosodik, hogy a kanadai lány eddigi tudásunknak megfelelően madártól fertőződött meg, vagyis az emberről emberre terjedés ma még kizárható, a madárinfluenza kérdését, ideértve az interkontinentális terjedést, nemhogy lezárni nem lehet, de nyilvánvaló: újabb és újabb megoldandó problémák elé nézünk.

A rettegett H5N1-vírus elektronmikroszkópos képe
A rettegett H5N1-vírus elektronmikroszkópos képe
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.